Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› VRT Innoveert: Virtuele camera’s brengen slotconcert Thomas speelt het hard in beeld

Thomas Vanderveken maakte met Thomas speelt het hard voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor die reeks leerde hij op een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg spelen. Het slotconcert in de Gentse Bijloke, zondag 7 januari te zien op Canvas, was niet enkel op muzikaal vlak een huzarenstukje. Het concert was eerder onder meer live te zien op Canvas.be en op de Facebookpagina van Thomas speelt het hard was een livestream in 360° te volgen. Voor de captatie van het concert werkte Canvas via VRT Sandbox samen met de startup Azilpix.

Karel De Bondt van VRT Sandbox: “Azilpix zorgde voor een live captatie met virtuele cameratechnologie. Uit hun acht camera’s konden zowel live als achteraf nog extra ‘virtuele’ camerastandpunten worden geselecteerd. Dat zorgt voor extra mogelijkheden tijdens de montage. Shots konden zo in de montage nog opnieuw gekadreerd worden.”

Virtuele camera’s

De acht camera’s van Azilpix hebben beeldsensoren met een kwaliteit van 4 tot 8K en werden uitgerust met verschillende lenzen (extreme telelenzen en 360°-lenzen). De bijhorende beeldsoftware (deels ontwikkeld aan de Universiteit Hasselt) maakt het mogelijk om per camera verschillende HD selecties te maken in het beeld. Bij het slotconcert zorgden de acht camera’s zo voor veel meer virtuele camerastandpunten voor de programmamakers om het concert zo goed mogelijk in beeld te brengen. Bij de eindmontage werd een combinatie gebruikt van deze virtuele en de conventionele camera’s.

Over VRT Sandbox

VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen met start-ups, kmo’s, en organisaties in de media(tech) op. Tijdens deze trajecten krijgen ze de kans media-innovaties te testen op de werkvloer van de VRT, in samenwerking met productieteams van VRT. Het opzet van de samenwerking is een positieve uitkomst voor beide partijen. De uitwisseling van expertise en ervaring levert de kmo's en start-ups sterkere mediaproducten en -technologieën op, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. Meer informatie op http://sandbox.vrt.be

Een verslag van het concert van Hanne Dauwe en Thomas Vanderveken in de Bijloke is op zondag 7 januari te zien op Canvas om 21.05 uur


› Gepubliceerd donderdag 4 januari 2018 om 12:13 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook