Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Special Helden van Hier: Door het Vuur

Voor één keer staan in Helden van Hier: Door het Vuur niet de hulpverleners centraal, maar de slachtoffers die de voorbije jaren door de Gentse brandweermannen en ambulanciers zijn geholpen. In een warme eindejaarsspecial wordt zo teruggeblikt op de spannendste en meest emotionele momenten uit de voorbije drie seizoenen. Slachtoffers van toen ontmoeten hun helden die hen destijds hebben gered uit een benarde situatie. Samen kijken ze terug op die intense ervaring en de interventie van toen. En zo wordt de aflevering een eerbetoon van de Gentenaars aan hun brandweerkorps en hulpverleners.

“Ik ben Michael, ik ben 24 jaar en ik had hier eigenlijk niet meer mogen staan”: zo stelt Michael zich voor. Hij overleefde in 2015 een zwaar verkeersongeval. Hij gebruikte zijn gsm achter het stuur, week af van zijn rijvak en slipte. Zijn auto maakte een tuimeling, kwam omgekeerd tot stilstand tegen een boom en werd herleid tot schroot. Michael zat gekneld in het wrak. Ambulancier Sven kroop bij Michael in de auto om hem bij te staan en gerust te stellen. Nu, twee jaar later, maakt Michael kennis met zijn held Sven. Ze rijden samen naar de plaats van het ongeval en praten over die verschrikkelijke dag.

Ook de tweejarige Merlijn ontmoet zijn held, al beseft de kleine jongen het zelf niet. Twee jaar geleden was Merlijns mama Ellen hoogzwanger toen ze thuis hevige weeën kreeg. Haar man was niet thuis, dus belde ze een ambulance. Toen de hulpverleners toekwamen, was dit een grote geruststelling voor Ellen: “Voor mij deed er niet meer toe wat er gebeurde. Ik was niet meer alleen en dat was een geruststelling.” Ambulancier Kenneth ontpopte zich tot ware held door de kleine Merlijn op de wereld te zetten. Het is een tussenkomst die hij nooit zal vergeten: “Het is één van de mooiste interventies in mijn carrière.” Kenneth ontvangt het gezin van Merlijn in het ziekenhuis en samen kaarten ze na over de bijzondere bevalling.

Toen Alain een hartinfarct kreeg in zijn mobilhome, schoot zijn vrouw Heidi in paniek. Ze belde aan bij verschillende huizen in de buurt om hulp te krijgen. Toen de ambulanciers van de Gentse brandweer toesnelden, startten die meteen de reanimatie. Alain geneesde volledig, wat volgens de ambulanciers zeer uitzonderlijk is: “de slaagkans van zo’n reanimatie is zeer klein.” Alain en Heidi ontmoeten de ambulanciers op de kerstmarkt in Gent en blikken samen terug op die fatale namiddag.

Dries werd op een zebrapad aangereden door een auto en vijf meter weggeslingerd. De chauffeur vluchtte weg en liet zijn slachtoffer zwaargewond achter. Dries kreeg de eerste zorgen toegediend door Gentse ambulancier. Zijn vriendin wil de mannen graag persoonlijk bedanken, maar kent hun namen niet. Ooit gaf ze zelfs dozen koeken mee aan willekeurige brandweermannen in de hoop dat de redders van haar vriend er ook zouden krijgen. Het koppel keert nu terug naar de plaats van het ongeval. Ambulanciers Gerrit en Antoon zijn er ook. De hereniging is hartverwarmend mooi.

Helden van Hier: Door het Vuur, elke woensdag om 21.15 bij VTM


› Gepubliceerd dinsdag 26 december 2017 om 14:35 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook