Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Will Tura krijgt goud voor 'Tura 70 - Helemaal Tura' tijdens concert in Ethias Arena

Vanavond vond in de Ethias Arena in Hasselt het verjaardagsconcert plaats van Will Tura, 'Tura 70'. Onverwacht kwam Helmut Lotti 'My Way' zingen en mocht de grondlegger van de Vlaamse muziek een gouden plaat ontvangen voor de verkoop van meer dan 10.000 albums van 'Tura 70 - Helemaal Tura'. Verder kregen we een duidelijk geëmotioneerde Will Tura te zien tijdens een overzicht van de liedjes uit de ganse carrière en werden heel wat bevriende artiesten opgevoerd. Will Tura speelde een concert van 4 uur aan 1 stuk, wie doet hem dat nog na?

Voor het tweede jaar op rij stond Will Tura in de Ethias Arena in Hasselt. Na het succesvolle ‘Onvergetelijk / Unforgettable’-concert van vorig jaar mocht Will dit jaar feestvieren en dat naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag. In augustus werd de Keizer van het Vlaamse lied 70 jaar, een gebeurtenis die niet onopgemerkt voorbij kon gaan. Samen met 69 gasten – artiesten, muzikanten, het gospelkoor – werden de 70 grootste Tura-hits gebracht en dat tijdens een show die minstens twee keer 70 minuten duurde. Dit alles in een prachtige belichting en met een optimale akoestiek in de Ethias Arena.

Het was de dochter van Will Tura die haar vader mocht aankondigen: "Het is de liefste papa ter wereld!" Will Tura kwam op in een prachtig lichtgrijs feestelijk pak en begon aan een overzicht van zijn carrière met een fifties-medley voor de fans van het eerste uur met hierin 'Bye bye love', '17 geworden' en 'Paardestaart'.

Het waren de momenten dat Will Tura gastartiesten uitnodigde op het podium die het concert nog een 'extra feestelijke touch' gaven. Een eerste reeks artiesten vormde een medley van schlagerzangers: Christoff bracht 'La melodia', Bart Kaëll zong 'Huisje in Montmartre' en Willy Sommers voerde 'Arrivederci Maria' op. Bij dit laatste nummer waren enkele fans toch wel wat in de war. Her en der in de zaal weerklonk 'Arrivedeci Hans', een nummer van Laura Lynn.

Will Tura nam regelmatig ook zelf een instrument in zijn handen: de gitaar, een accordeon tijdens 'Huisje in Montmartre' en hij plaatste zich ook achter de piano tijdens het nummer 'Zij gelooft in mij'.

Luc Steeno kwam langs om zijn mooiste Tura-nummer te zingen. Met 'Vergeet Barbara' won Luc Steeno ooit nog een programma. Tijd voor de beste countryzanger der lage landen Bandit. Hij bracht 'Line dance'. Ook herinneren we zeker Janu die met harp Will Tura ondersteunde tijdens 'Hemelhoog'. Ronduit prachtig! Er kan geen Tura 70-concert zijn zonder Udo. Hij bracht het nummer 'Geen zomer zonder jou' en Andrei Lugovski het prachtige 'Nessuno Mai'.

Will Tura was duidelijk in zijn nopjes en genoot volop van het concert. "Als ik mijn vest uitdoe, dan weet mijn orkest dat het rock en roll-tijd is". En daar verscheen plots Bart Peeters om 'In mijn caravan' te brengen. Hij had lovende woorden voor Will: "Jij bent ons grootste voorbeeld. Als wij er op ons 70ste uitzien zoals jij, Will, dan mag 'De Noorderwind' blazen waar hij kan."

Ook het tweede deel zat vol prachtige momenten. Hier onthouden we vooral het prachtige duet van Will Tura en Kim Buttafuoco 'Beeld van jou', een vertaling van 'The more I see you'. Er was ons beloofd dat het podium gevuld zou worden met 70 mensen. Tot hiertoe was dit redelijk beperkt gebleven, maar toen een groot gospelkoor de bühne besteeg, werd dit aantal zeker bereikt. Er werden ook nummers uit het TuraLura-repertoire gebracht. Hiervoor kwamen Stijn Meuris, Joost Zweegers en Jasper Steverlinck langs.

"Ik ben echt in de mood vanavond. Tura 70, ja dat ben ik dan vanavond. Ik wil een liedje brengen dat ik wil opdragen aan mijn vrouw Jenny", vertelde Will Tura en hij voegde het nummer 'Lief, na zoveel jaar' extra toe aan de playlist. 'Voor hoop doet leven' mocht een duidelijk geëmotioneerde Will Tura een staande ovatie in ontvangst nemen.
Het concert werd alsmaar feestelijker en het bekende Tura-lied 'Ik mis je zo' werd opgedragen aan alle mensen die ooit iemand moesten missen. 'Eenzaam zonder jou' bracht Will Tura in verschillende versies alsof Nat King Cole, Jubert Becaud en Bobbejaan Schoepen erbij waren.

Suprise-act van de avond was Helmut Lotti. Hij bracht samen met Will Tura 'My way'. De zanger mocht na dit nummer een gouden award ontvangen voor 'Tura 70 - Helemaal Tura'. Dit album ligt amper 2 weken in de winkels.

Er waren overigens heel wat bekende gezichten in de zaal, onder andere Ben Crabbé en Marijn De Valck (Will noemde hem Boma) die allen genoten van een prachtig concert. Het concert duurde tot 1 uur 's nachts, maar niemand wilde naar huis. Will Tura wist de zaal helemaal in te pakken. Samen met Joost Zweegers bracht hij 'Bye bye love' en nog een slotmedley 'El Bandido', 'Draai den 797204' en 'Mijn winterroosje'.

Wie doet het Will Tura na? Een concert van 4 uur topentertainment met amper een druppeltje zweet op het gezicht van de zanger!

Will Tura gaat in 2011 op tournee met 'Will Tura in Concert'. Hij komt zeker en vast in een cultureel centrum bij jou in de buurt langs. Voor alle data kan je terecht op www.willtura.be.

Foto's van dit concert kan u in een Sterrennieuws-fotoreportage bekijken naast dit artikel!


› Gepubliceerd zondag 19 december 2010 om 01:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook