Sterrennieuws
Interview | Vlaanderen

› Marco Borsato over zijn nieuwe album Dromen Durven Delen 3 Dimensies

Het worden drukke tijden voor Marco Borsato, want op vrijdag 19 november wordt zijn nieuwste album ‘Dromen Durven Delen 3 Dimensies’ gelanceerd. Sterrennieuws kon dit prachtalbum reeds beluisteren en kon de tracklisting op de kop tikken. Na de single 'Waterkant' zal de tweede kerstsingle 'Kerstmis' gelanceerd worden.

Sterrennieuws mocht een blik werpen in het prachtige kantoor van Marco Borsato. Aan de muur hangt een oorkonde. Daarnaast de versierselen die horen bij een Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook aan de muur: een foto van een stralend kind, midden in de misère van een sloppenwijk. Het nieuwe kantoor van Marco Borsato is strak en sober ingericht. Gouden platen ontbreken, evenals ander uiterlijk vertoon. “Een goede plek,” noemt Borsato zijn uitvalsbasis in het midden van het land. “Hier kan ik plannen smeden en inspiratie opdoen.”

Met die plannen zit hij volledig op schema. 'Waterkant', de eerste single van zijn nieuwe album Dromen Durven Delen – 3Dimensies, groeide uit tot Marco's zestiende nummer 1-hit in Nederland. Het nummer is, sinds de verschijning van de single 'Afscheid Nemen Bestaat Niet' in 2003, zijn elfde nummer 1 hit op een rij.

Voor Borsato markeert 'Dromen Durven Delen' een volgende stap in zijn carrière. Samen met componist John Ewbank, kompaan en geestverwant, werkte hij een groot deel van 2010 aan het nieuwe album. “Het was een genot weer creatief bezig te zijn. Om in de onzekerheid te verkeren van het maakproces. We hebben de tijd genomen. Het uitgangspunt was: dit album komt pas uit, als hij voor ons gevoel echt helemaal af is. De artistieke vrijheid stond voorop.”

Borsato en Ewbank gebruikten die ruimte om meer uit te proberen en diverse genres en stijlen tot achter de komma uit te pluizen. Zo werden van Waterkant verscheidene versies uitgeprobeerd. Uiteindelijk viel de keuze niet op een gespierde variant, maar op de pure, broze interpretatie, die meteen door de liefhebbers werd omarmd. “Ik wil de komende jaren doen waar ik het best in ben: zingen in dienst van het liedje.”

Dromen Durven Delen heeft een brede horizon. De toon is de ene keer fragiel en de andere keer vol kracht. Maar allemaal hebben de liedjes een persoonlijk, gelaagd karakter. Vol hoop en houvast. In Branden Aan De Zon zingt Borsato bijvoorbeeld over eigen keuzes maken en dat fouten maken daaraan onlosmakelijk is verbonden. In de tekst klinkt duidelijk de echo van het afgelopen jaar door, waarin Borsato zijn bestaan overwoekerd zag worden door zakelijke zorgen.

Borsato: “Dat wat je meemaakt, geeft verdieping. Dat werkt nu eenmaal zo. Ik loop intussen meer dan 20 jaar mee. In die tijd heb ik veel trends en stormen doorstaan. Het recept blijkt achteraf bekeken simpel: trouw blijven aan jezelf. Zodra ik poses aanneem, gaat het mis. Dan raak ik mezelf kwijt en wordt het onecht.”

De gepassioneerde teksten maken hem als zanger, beseft hij, ook kwetsbaar. Maar hij is nu eenmaal wie hij is: een man bij wie het glas altijd half vol is en die een hekel heeft aan prietpraat. “Het gaat in mijn visie om wat er wel is, en niet om wat er niet is. Ik heb daarbij altijd het hart op de tong gehad. Zeggen waar het op staat, zonder bezig te zijn met wat goed overkomt en wat niet. Als je niet geeft, krijg je ook niks. Alleen wordt dat geven in deze tijd soms wat meewarig bekeken. Alsof het een zwakte is. Ik vind eerlijkheid een goede eigenschap, ook in liedteksten.”

Tijdens het productieproces van Dromen Durven Delen voerde hij, zoals gebruikelijk, veel gesprekken met componist Ewbank. Bij een kop koffie kan het in de studio over de kinderen gaan, over het licht van een zomeravond, of over de veerkracht van een optimistische aard. “Het is een zegen dat ik de ruimte heb heroverd om met ideeën en dromen bezig te zijn. De concentratie ligt weer voor honderd procent op de muziek. John en ik zijn eigenlijk verschillende personen. Maar wij vinden elkaar, tijdens zo’n creatieve periode, feilloos. Dat gaat over stemming, over gevoelens. Dan weten we beiden wat we willen. Zonder dat we het zelf goed kunnen uitleggen.”

'Dromen Durven Delen' is het begin van een volgende fase. Hij hoopt dat zijn muziek - zowel de popnummers als de ballads - rijper klinken, en bij de luisteraars recht het hart ingaan. “Ik kies, omdat ik niet anders kan, voor bezieling. Als je bij mij strijkers hoort, hoor je ook echte strijkers. Dit is een muzikanten-album. Bij mij geen voorgeprogrammeerde patronen en schema’s als couplet-refrein-couplet- refrein.”

Muziek maken, optreden, en zodoende verhalen vertellen – dát is de essentie. “Je hoort dat vaak van mensen die iets heftigs hebben meegemaakt. Dat ze pas dan beseffen hoeveel geluk ze hebben. Ik ervaar dat, op een andere schaal, nu ook. Ik weet weer hoe bijzonder het is dat ik deze positie heb. Dat ik de muziek kan maken die ik wil maken en dat ik daarmee honderdduizenden mensen tevreden stem. Ik voel me een bevoorrecht man.”

Het nieuwe album van Marco Borsato 'Dromen Durven Delen 3 Dimensies' komt uit aanstaande vrijdag 19 november. Het bevat 13 prachtige liedjes.

Marco Borsato - Dromen Durven Delen 3 Dimensies: Tracklisting

1. Dichtbij
2. Als Rennen Geen Zin Meer Heeft
3. Zwart En Wit
4. Branden Aan De Zon
5. Niemand Weet
6. Vrij
7. Het Donker
8. Waterkant
9. Droom, Durf, Doe en Deel
10. Duizend Scherven
11. Kerstmis
12. Al Die Tijd
13. Schouder Aan Schouder

Credits
Muziek en tekst: John Ewbank
Publisher: Chandler’s Ford Music (Universal Music Publishing BV)

BEHALVE
Het Donker
Muziek en tekst: Pierdavide Carone
Nederlandse tekst: John Ewbank
Publisher: Sugar Music

Schouder aan Schouder
Muziek: John Ewbank, Guus Meeuwis, Jan Willem Rozenboom
Tekst: John Ewbank, Guus Meeuwis, Jan Willem Roy
Publisher: Chandler’s Ford Music (Universal Music Publishing BV), Copyright Control, Stuurmansongs (One Man Publishing)


› Gepubliceerd dinsdag 16 november 2010 om 13:26 uur door Robrecht Van Goolen
bron: Universal
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook