Sterrennieuws
Interview | Vlaanderen

› Interview met Laura Omloop over nieuwste album Verliefd

Laura Omloop, de jonge Berlaarse die eind 2009 knap vierde eindigde op het grote Junior Eurovisiesongfestival in Kiev, heeft een eerste full album klaar. ‘Verliefd’ telt 12 originele liedjes die de voorbije maanden door Laura werden ingezongen onder de vleugels van producers Miguel Wiels en Peter Gillis. De singles 'Zo verliefd (Yodelo), 'Cowboymeisje' en 'Stapelgek op jou' gingen de release van ‘Verliefd’ vooraf. Het nummer ‘Ik Mis Je Zo Papa’ is de nieuwe en reeds 4de single. Sterrennieuws had met Laura Omloop een gesprek.

Op ‘Verliefd’ zingt Laura over haar wereld. Ze is een vrolijke jongedame die wel eens durft dromen; over dansen en feestjes, over jongens en verliefd zijn. Ze zingt net zo goed over hoe het is om bij oma te gaan logeren of een reis rond de wereld te maken. In Laura's leven is er ook plaats voor een stukje country met 'Dolly Parton & Johnny Cash' en meer serieuze zaken zoals de wondermooie ballade 'Ik Mis Je Zo Papa' beschrijft. Wat natuurlijk niet mocht ontbreken is 'Zo Verliefd (Yodelo)', het jodellied waarmee het allemaal begonnen is.

Sterrennieuws-interview met Laura Omloop


De titel van het album is 'Verliefd'. Is dat een thema dat je in het dagelijkse leven al bezig houdt?
Eigenlijk niet nee (lacht). Ik ben nog maar 11 en ik vind mezelf daar persoonlijk nog te jong voor. Ik begrijp daar nog niks van (lacht). Maar ik zie ‘verliefdheid’ wel overal en er wordt veel over gepraat, ook in de klas. Al is het dan vaak plagend.

En ja, er is natuurlijk ook “Zo Verliefd”, waar alles mee begonnen is. Dat ging over een jongen in mijn klas, waar ik toen een beetje verliefd op was. Mijn enige verliefdheid tot nu toe eigenlijk. Het lag wel wat voor de hand dat we daarop verder gingen bouwen.

Er wordt ook wat afgezoend en kusjes uitgedeeld in je liedjes…
(schaterlacht) Ik heb al wel eens een vriendje gehad, niet echt een “liefje”, maar dat moet je niet te serieus nemen. Dat was gewoon mijn beste vriend op school. Op dit moment is het nog allemaal heel gewoon: de jongens plagen de meisjes en wij - de meisjes - praten in ons hoekje op de speelplaats over de jongens.

Je bent bekend geworden als ‘het jodelmeisje’. Stoort je dat? Of doe je het nog steeds graag?
Ik jodel nog steeds graag hoor. En ja, ik doe het nog op de plaat (lacht). Maar slechts heel af en toe, in een paar liedjes.

Het valt op dat je op ‘Verliefd’ geprobeerd hebt om je niet alléén maar tot vrolijke of
up-tempo liedjes te beperken.

Eigenlijk staan er op het album verschillende stijlen door elkaar. “Ik mis je zo papa” is een traag maar heel mooi liedje, “Johnny Cash + Dolly Parton” is country, “Logeren Bij Oma” is poppy, … ik vond het belangrijk dat er genoeg variatie in zat. Ik wil niet alleen bekend staan als Jodelmeisje want ik kan ook andere dingen. En het leuke aan mijn leeftijd én een eerste album is dat je nog volop kan zoeken welke richting je uit wil.

Heb je een uitgesproken lievelingsliedje op het album staan?
Eigenlijk heb ik 2 favoriete nummers. Enerzijds “Dolly Parton + Johnny Cash” en anderzijds “Te Laat”. Gewoon omdat het twee liedjes zijn in heel uiteenlopende stijlen. Het ene is pure country, het andere meer up tempo met een beat.

Was je voor de opnames al bekend met country? Kende je Johnny Cash & Dolly Parton?
Ja, dat is echt een muziekstijl die me ligt en aanspreekt. Daar is mijn papa wel deels verantwoordelijk voor. Hij is een grote countryfan dus logischerwijs staat Johnny Cash hier thuis veel op. En Dolly Parton heb ik ontdekt op Youtube. Een heel straffe vrouw en zangeres. “Working 9 to 5” is mijn lievelingsnummer van haar.

Wist je trouwens dat Roland (Van Campenhout) ons heeft geholpen bij het inzingen van het nummer? Ik kende hem op voorhand niet echt maar hij is echt de Johnny Cash van België.

Het idee om over hen een nummer te schrijven kwam van jou?
Ja, ik heb met Miguel (Wiels) veel gepraat voor we aan de liedjes begonnen te schrijven. Hij heeft me helemaal uitgevraagd over mijn interesses en zo is ook country ter sprake gekomen. Toen hij me zei dat hij over Johnny Cash en Dolly Parton een nummer aan het maken was, maakte me dat dan natuurlijk wel blij. En zingen over een andere artiest, dat is gewoon leuk, eens iets anders.

Als je op school met country komt aandraven, kijken je klasgenoten dan niet raar op?
Helemaal niet. We hebben vrijdagnamiddag op school soms de gelegenheid om muziek te spelen in de klas en iedereen laat dan horen wat hij goed vindt. Dat zijn heel uiteenlopende muziekstijlen. En ik vind het trouwens helemaal niet erg dat mijn muzieksmaak soms afwijkt van die van mijn klasgenootjes. Ik hou van country, maar ik kan andere muziekstijlen ook echt appreciëren en goed vinden. Ik laat in de klas al eens Dolly Parton horen, zij laten mij dan Justin Bieber of Britney Spears horen. En het is altijd feest.

Eigenlijk vind ik muziek uit de jaren ’50 en ’60 veel leuker dan hedendaagse muziek. Alles lijkt zo hard op elkaar tegenwoordig. Vroeger had je veel meer variatie in stijlen.

Hoe ontdek jij – een kind van het nieuwe millenium – eigenlijk muziek?
Een deel door mijn ouders natuurlijk. Je hoort wat zij horen, je ontdekt de groepen waar zij fan van zijn. Maar daarnaast zoek ik ook gewoon veel op – op youtube bijvoorbeeld – en leer ik veel kennen door mensen die me vragen in hun huwelijksmis te komen zingen of zo. Dan krijg ik een aantal liedjes door die ik opzoek op internet. En dan ga je verder zoeken bij dezelfde artiest en uiteindelijk ken je bijna alles. En als er vriendinnen op hun gsm een leuk liedje hebben staan, vraag ik ook van wie dat is en dan zoek ik dat ook op en leer ik de tekst ervan.

Je andere favoriete nummer is ”Te Laat” – een vrolijk nummer maar wel over een serieus thema: het stuklopen van een relatie.

Het is anders dan de rest van de liedjes. Met meer beat, tempo en vooral de de tekst is opvallend. Het is best gewaagd want het gaat over een relatie die op zijn einde loopt. Ik ben nog maar 11 dus het is niet evident om daarover te zingen. Maar ik zing het ongelooflijk graag. Het is uitdagend.

Hoe heb je je voorbereid op de opnames? Je bent tenslotte geen getrainde zangeres?
Ik heb een aantal zanglessen genomen waarbij voornamelijk op vlak van articulatie gewerkt werd. Maar ook ademhaling is iets wat ik onder de knie moest krijgen. In “Te Laat” bijvoorbeeld zit heel veel tekst en is er weinig ruimte voor ademhaling. Dan moet je echt de juiste techniek hebben, of je redt het niet. Maar eenmaal in de studio liep alles heel erg vlot. En als er een probleem was, stuurde Miguel me wel bij.

Zijn naam is al eerder gevallen – Miguel Wiels – Hoe belangrijk is hij voor jou?
Miguel is mijn coach. Hij is bij alles betrokken. Hij heeft samen met Peter Gillis alle demo’s gemaakt met muziek en tekst. Die mocht ik dan bijsturen of goedkeuren en als er stukken tekst of muziek waren, die me niet lagen, dan kon ik dat gewoon aan hem kwijt.

Ook mijn ouders beslissen daar mee over, ik ben tenslotte hun dochter (lacht). We luisteren naar alle liedjes en kiezen dan welke er mij liggen en welke minder. En eigenlijk ben ik het zo goed als altijd met hen eens. En indien niet zijn we allemaal koppig (lacht).

Na drie vrolijke singles is je nieuwe single een heel serieus liedje – Ik mis je zo papa – dat handelt over echtscheiding.
Het ìs een zwaar nummer maar ik vond het belangrijk om het te zingen want er zijn niet veel liedjes die over dit thema gaan. Terwijl in mijn school alleen al een heel aantal kinderen gescheiden ouders heeft. We praten daar vaak over, dus ik vind wel dat het màg. Ik vind dat kinderen van gescheiden ouders het recht hebben om te laten merken dat ze het er moeilijk mee hebben. Dat ze mogen laten zien dat het soms pijnlijk is. Ik hoop dat als ze dit liedje horen, ze beseffen dat ze niet alleen zijn en dat er mensen – kinderen en volwassen – zijn die hen begrijpen. Want het ís bijvoorbeeld ook niet leuk om je papa of mama maar om de 14 dagen te zien.

In “Kiss Kiss” zing je over hoe je ervan droomt ooit een grote actrice te worden. Is dat ook echt een droom?
Ja, absoluut. Ik wil heel graag acteren en ik ga volgend jaar – als ik naar het middelbaar onderwijs ga – trouwens ook drama- en acteerlessen volgen. Dat heeft – net als zingen –altijd in mij gezeten. Het liefst wil ik zingen en acteren combineren later. Of ik talent heb? Dat weet ik niet.. (lacht)

Ik ben al een aantal keer gevraagd om ergens een gastrolletje te spelen maar omdat ik nog maar 11 ben, is de wet rond kinderarbeid op mij van toepassing en mag ik maar een beperkt aantal dagen per jaar ‘werken’. En omdat we dit jaar volop bezig waren met het album op te nemen, was er helaas nooit tijd over. Misschien volgend jaar (lacht).

Je hebt heel wat fans –op netlog heb je bijna 13.000 vrienden – hoe ga je ermee om dat mensen met jou op de foto willen, bij jou willen zijn?
Goed, denk ik (lacht). Het valt ook allemaal heel erg mee tot nu toe. De meeste fans zijn altijd heel erg vriendelijk en vaak zelfs verlegen. Het gebeurt dat er soms mensen aan de deur staan voor een foto en af en toe komt er een verliefde jongen een briefje in de bus steken, maar dat is altijd heel erg braaf gebleven. Ik heb ook nog geen gsm, dus niet iedereen kan me bellen of sms’en.

Ben je zelf nog onder de indruk als je bekende zangers of zangeressen ontmoet?
In het begin wel, maar dat gaat rap over als je de kans krijgt met ze te praten. Dan zie je ook dat het maar gewone mensen zijn. Ik kijk erg op naar Free Souffriau (oa Mega Mindy) en ik heb haar nu al een aantal keer ontmoet. Bij ‘Peter Live’ hebben we vorig jaar zelfs een duet gezongen. Dat was geweldig leuk om te doen. En uiteindelijk verlies je dan je zenuwachtigheid.

Tot slot, hoe kijk je terug op de voorbije maanden?
Ik besef soms nog niet goed wat er allemaal aan het gebeuren is. Ik heb zoveel leuke en vriendelijke mensen leren kennen die mij de afgelopen maanden erg hebben geholpen. Bij Junior Eurosong, bij het schrijven en inzingen van de liedjes. En ik ben erg trots op het resultaat. De nummers gaan over thema’s waar mijn leeftijdsgenootjes en ik dagelijks mee bezig zijn of mee geconfronteerd worden. Vaak leuke dingen maar soms ook meer ernstige. Ik hoop dat iedereen er veel plezier aan zal beleven!”


› Gepubliceerd zondag 31 oktober 2010 om 10:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook