Sterrennieuws
Kooptip | Internationaal

› Laura Marling - I Speak Because I Can

Ineens is ze daar. Net 18, een stem die tot kippenvel beweegt en een debuutplaat onder de frêle arm die zonder al te grote aanloophype amper te heffen is onder de lofbetuigingen. Het is 2008 en folk- en indiezangeres Laura Marling heeft met “Alas I Cannot Swim” een visitekaartje met verwachtingen afgegeven en mag als prille nieuwkomer meteen een prestigieuze ‘Mercury Prize’-nominatie in ontvangst nemen.

Amper 2 jaar daarvoor was ze op haar eentje naar Londen gereisd waar ze kortstondig bij de folk-formatie Noah and the Whale terecht komt. De band scoort een bescheiden hit met het aanstekelijke ‘5 Years Time’ maar daarna scheiden de wegen. Charlie Fink, zanger van de band, neemt nog wel de productie van Laura’s eerste album in handen.

Onder de vleugels van en samen met Jack Penate, Rufus Wainwright, Jamie T, Adam Green, The Moldy Peaches en The Mystery Jets doet Laura Marling een pak live-ervaring op en begint ze te werken aan een opvolger van “Alas I Cannot Swim.” Begin 2010 is “I Speak Because I Can”, Laura Marling’s tweede album, afgewerkt.

“I Speak Because I Can” is Laura Marling’s ‘coming of age’ album. Als dat al gezegd kan worden van een songwriter met een ‘oude ziel’. Laura Marling schrijft immers prachtige melodieuze nummers met teksten die zoveel diepgang hebben dat je vermoedt dat de schrijfster ervan een pak ouder moet zijn dan die 20 jaar.

Voor de opname van “I Speak…” trok Laura Marling zich terug in de Real World Studio’s van Peter Gabriel in Bath. Daar ontwikkelde ze de sfeervolle, intrigerende sound die zich op “I Speak Beceause I Can” laat kenmerken. Voor de backings en het inspelen van de songs deed ze een beroep op de bandleden van ‘Mumford & Sons’ met wie Laura live verschillende maanden op de baan was.

De tien songs op “I Speak Because I Can” bezingen stevige thema’s als ouder worden, jezelf leren kennen en verantwoordelijkheid nemen; Ze zijn verrijkt met legendes en zelf geschreven verhalen. Ze tonen niet alleen Laura’s talent voor ‘storytelling’ maar ook haar ongelooflijke skills als gitariste. Meer nog dan op haar debuutalbum heeft Laura Marling zich een eigen, intrigerend gitaarspel aangemeten.

Ethan Johns (Ray LaMontagne, Kings Of Leon, Emmylou Harris,..) werd door Laura gevraagd om de productie in handen te nemen omdat hij haar vroege interesse in muziek geïnspireerd had. Ze bewondert zijn manier van werken, zijn zachte en traditionele werkwijzen en de warmte die hij in zijn albums weet te stoppen.

Het resultaat van deze samenwerking heeft een album opgeleverd dat bijwijlen donkerder en harder klinkt dan haar debuut, maar des te meer naar de keel en het hart grijpt. In alle opzichten een stap vooruit en te ontdekken voor wie nu pas op deze getalenteerde jongedame stuit.

Trakclisting 'I Speak Because I Can':

1. Devil's Spoke
2. Made By Maid
3. Rambling Man
4. Blackberry stone
5. Alpha Shallows
6. Goodbye England
7. Hope In The Air
8. What He Wrote
9. Darkness Descends
10. I Speak Because I Can

Release 22 maart 2010

Laura Marling speelt op 6 april in De Botanique, Brussel


› Gepubliceerd zaterdag 13 maart 2010 om 13:33 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook