Sterrennieuws
Kooptip | Internationaal

› Baloji - Kinshasa Succursale

De muzikale woordkunstenaar Baloji heeft met ‘Kinshasa Succursale’ een vervolg gemaakt op zijn fel gesmaakte debuutplaat ‘Hotel Impala’. Op ‘Kinshasa Succursale’ houdt Baloji de vijftigjarige onafhankelijkheid van zijn geboorteland Congo tegen een muzikaal daglicht. Hij ruilde België even in voor Kinshasa en werkte er samen met artiesten als Konono No1, La Chorale de la Grâce en Zaïko Langa-Langa.

De schizofrene en schrijnende Congolese situatie komen uitgebreid aan bod in de kritische teksten. Muzikaal is het dan weer één grote liefdesverklaring aan zijn thuisland - en bij uitbreiding aan de Afrikaanse muziek - met een kruidig potje van stijlen als rumba, mutuashi, soukous, maar ook een vleugje ska en funk.

“Kinshasa Succursale” is enerzijds een herlezing van een aantal nummers uit het album “Hôtel Impala” (in de geest van Nite Versions van Soulwax) en is anderzijds vervolledigd met zes nieuwe tracks die in Kinshasa in één week opgenomen werden. Met weinig middelen en opgenomen in een mobiele studio met lokale muzikanten (rappers, koren, balafoonspelers en andere traditionele instrumenten) is “Kinshasa Succursale” een meeslepend album geworden, een in Congolese ritmes gedrenkte dreun van een rapplaat.

’Karibu Ya Bintou’ (‘Welcome to Life in Limbo’) is de eerste single, in een samenwerking met de legendarische Kongolese groep Konono N°1. Het nummer kreeg een onvergetelijke video mee, gedraaid in de straten van Kinshasa, op de plek waar Muhammad Ali ooit zijn legendarisch ’Rumble in the Jungle’ gevecht hield. Achter de camera bevond zich Nikolas Karakatsanis, bekend van o.a. ‘Linkeroever’ en zijn werk met kunstenaar Michaël Borremans.

"Kinshasa Succursale" bevat naast de reguliere cd ook een intrigerende documentaire over de opnames in Kinshasa, en de videoclips van 'Karibu Ya Bintou' en 'Le jour d'apres/Siku Ya Baabaye'.

Baloji stelt ‘Kinshasa Succursale’ live voor in de AB op 20 februari 2010. Info en tickets op abconcerts.be of 02 548 24 24.

Kinshasa Succursale ligt op 15 maart in de winkel.


› Gepubliceerd vrijdag 12 februari 2010 om 10:45 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook