Sterrennieuws
Kooptip | Vlaanderen

› Kooptip: Udo - Good things coming

Vanaf vandaag gaan we regelmatig een cd in de kijker zetten die onze redactie zeker de moeite waard vindt om in huis te halen. Zo'n cd is alvast "Good things coming" van blonde god Udo.

Op zijn tweede album 'Good Things Coming' maakt Udo de belofte uit de titel waar in een album dat soul en pop overgiet met een kruiwagen goede vibes. Het resultaat van razendsnel vergaarde ervaring én het besef dat aan het roer van deze onderneming maar één persoon kon staan: Udo zelf.

De afgelopen jaren waren voor Udo Mechels als een sneltrein. De man uit Nossegem die in muziek nog alleen een tijdverdrijf zag, werd door het lot een andere richting uitgestuurd. Aangespoord door mensen die geloofden dat die machtige stem een doel moest hebben, nam Udo in 2005 zonder veel verwachtingen deel aan 'X-Factor'. De triomf in dat muziekconcours betekende slechts een beginpunt voor de ontwikkeling van de artiest Udo. De man die zich op televisie nog wat podiumschuw toonde, scherpte de pen voor een handvol eigen songs op zijn debuut-album en begon ook live zijn sporen te verdienen. Eerst bescheiden, dan steeds duidelijker met de droom om zich door échte muzikanten te laten aanvuren.

Dat debuutalbum heette 'U-Turn' en werd een hit met singles als 'Isn't it time' en 'Winter in july'. Een ander liedje, het van Will Tura vertaalde 'Tu me manques à mourir', had nog een tussenstap nodig om Udo de volgende deur te wijzen. Dat gebeurde via 'Zo is er maar één', het tv-programma waarin 'Ik mis je' zo in Udo's versie de overwinning binnenhaalde. Het resultaat: meer dan 10.000 verkochte singles én een beter besef van wat muziek voor anderen kan betekenen. Want overal werd de zanger aangesproken door mensen die hun eigen verhaal weerspiegeld zagen in zijn pakkende versie van de Tura-klassieker.

Gevoelens, daar draait het om. Ziel. Soul. Dat besef droeg bij tot het opzet van Udo's eerste grote live-tournee - Soul Sessions On Tour - en tot de sfeer van zijn tweede album. Een album van een zanger die heeft bewe zen dat hij kan zingen, en die nu nog meer emotie in zijn muziek durft leggen. Omdat muziek niet gaat over vlekkeloze vertolkingen, maar om de juiste snaar raken...

"Ik leer volop bij", vertelde Udo toen hij zijn debuutalbum voorstelde. Twee jaar later is het bewijs geleverd: als zanger is hij boven zichzelf uitgegroeid, als live-artiest vindt hij vandaag zijn plaats tussen een veelkoppige groep die zijn best moet doen om deze machtige stem bij te benen, en als liedjesschrijver neemt hij geen genoegen meer met een plaats op de achterbank.

De bescheidenheid van weleer is gebleven, het zelfvertrouwen gegroeid. Op 'Good Things Coming' schreef Udo mee aan zeven liedjes, en hield hij ook op andere gebieden de touwtjes strakker in handen. Zo was het zijn eigen keuze om na 'Ik mis je zo' géén Nederlandstalig album te maken, maar een cd zoals hij die aanvoelde. Contact met het publiek is essentieel, en dat contact wordt beter wanneer een artiest zich toont zoals hij is. Geen maskers, geen compromissen. Gewoon Udo. Want hij moet met deze liedjes verder.

De nieuwe Udo is nog steeds de oude, maar komt dichter bij de échte. Een man die - na die eerste schok - heeft leren inzien dat hij een beetje bij toeval zijn ware roeping heeft gevonden, maar nu met volle teugen geniet van dat besef. 'Good Things Coming' is een titel die dertien straffe songs voorspelt én een lange toekomst. Een aanrader voor jong en oud!


› Gepubliceerd zondag 13 juli 2008 om 03:00 uur door Tom Bergs
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook