Sterrennieuws
Kooptip | Internationaal

› De jongste tenor ter wereld Amaury Vassili

Amaury Vassili, een stem. Die van een authentieke tenor van 19 jaar met evenveel kracht, kennis en finesse. Hij heeft de fysiek van een jong veulen maar een stem en de uitstraling van een echte tenor…de klassieke pop heeft er een klassezanger bij, klaar om de hoogste treden van poppodium te bestijgen. Met Amaury Vassili heeft de franse chanson er een nieuwe held bij.

Het moet gezegd dat niemand van een 19 jarige jongen had verwacht een stem van een echte tenor te hebben. Een gecontroleerde stem, zonder excessen, om een lyrisch repertoire te dienen waarvan de geïnteresseerde bevestigt nooit een opleiding te hebben gehad. Een beheerste zang, een gave… hijzelf stond er zelf versteld van : het is nog maar twee jaar dat hij zijn gave heeft ontdekt voor de lyrische register. Tot hier toe was Amaury voorbestemd voor de variété : zangschool, regionale wedstrijden waarin hij vaak als finalist eindigt… de jongen uit Rouen kreeg echter meer kracht, maar op eigen tempo. Hij is liever wielrenner dan sprinter, hij heeft zelfs vertikt om langs de reality tv te passeren. Tot op de dag dat zijn managers, Daniel Moyne en Gérard Louvin, hem naar Warner Music voerden, waar hij een contract kreeg van Rose-Hélène Chassagne, directrice van Warner Music en van Dominique Gaud, artistiek directeur van het label. Het is daar dat we de richting van klassieke pop hebben ontwikkeld voor de cd: "Bij Warner kennen we de Amerikaanse Josh Groban, die geëvolueerd is in dit genre, verklaart Dominique Gaud. Gezien het vocaal potentieel van Amaury, hebben we hetzelfde willen doen maar in de Franstalige versie. Op het terrein van de variété wisten we dat we vastzaten, daar is al te veel volk."

Amaury neemt dus het album Vincero op, dat bestaat uit een aantal originele titels in het Italiaans voor opera en ook een aantal herwerkte nummers. Daartussen vinden we twee aanpassingen van klassieke melodieën : Pump And Circumstance van Edward Elgar (A901), herdoopt tot Lucente Stella voor Amaury, en Sonate Pathétique van Beethoven (1799), alias Fragile. Krachtige en volle thema’s volgens Dominique Gaud, aanwezig in het collectieve onderbewuste van het publiek, maar in een demonstratief popkleedje gestoken. Een formule die al bewezen heeft succes te hebben met Florent Pagny (Baryton, 2004), Il Divo en zelfs Les Choristes, onderstreept Nicolas Varenne, Head of Music bij France Bleu, en partner van het album. "Klassiek wordt meer toegankelijk dank zij artiesten die uit een ander universum komen." En het zij maar zo voor de puristen die grimassen trekken: met zijn uitstraling van jeune premier, zijn tenor stem en zijn parcours als van uit een sprookje betovert Amaury vooral het vrouwelijk publiek. Amaury Vassili cultiveert ook een bepaald eclectisme : weet hij met klasse en spontaniteit het lyrische reper toire te behandelen, hij negeert niet de grote populaire muziekfamilie en hij maakt zijn eigen creaties op eigentijdse stukken van Davide Esposito en Stanislas Renoult. Op zijn album Vincero vinden we ook zijn eigen intense interpretatie van Parla piu piano – het thema van de film Le Parrain – herbewerkingen van thema’s die in het collectieve onderbewuste leven. Ook andere herbewerkingen uit het rock repertoire, zoals Who wants to live forever van Queen en Hallelujah van Leonard Cohen komen erop voor. Samengevat, Amaury Vassili is een jongen van deze tijd die zich niet tevreden stelt met het evidente en het gemak. Wat zijn smaak betreft, hij proeft het liefst van alle horizonten want, voor hem, is zang vooral een kwestie van toewijding. Dankzij zijn ongelofelijk vocaal potentieel kan hij zich deze ambities veroorloven en hij weet ook exact hoe het voor mekaar te krijgen. Op 19 jarige leeftijd baant Amaury Vassili zich reeds een weg naar de top als jongste tenor ter wereld. Maar het succes van Amaury Vassili is ook te danken aan zijn spectaculaire kant. Vanaf zijn eerste tv optreden, live op TF1 in december 2008, is het publiek weggeblazen door de kracht van zijn stem. Dezelfde reacties op de klip Lucente Stella, gezongen op de daken van New York : wat vooral fascineert bij Amaury Vassili is zijn optreden. Het logische resultaat van een parcours gereden door een sportieveling van hoog niveau.

Volgende étappe : live optreden, maar in de vorm van een echte show. Dit zal voor de lente 2010 zijn.


› Gepubliceerd zaterdag 21 november 2009 om 12:07 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook