Sterrennieuws
Interview | Vlaanderen

› Alain Grootaers schrijft boek met veel Z!n

Afgelopen donderdag stelde Alain Grootaers zijn nieuwste boek ??Z!n Over leven in de 21ste eeuw?? voor. Tijdens een theatervoorstelling voor vrienden en kennissen in Lier filosofeerde de televisiemaker over de zin van geld, werk en consumeren.

Alain Grootaers begint zijn boek met een reisverhaal uit Cambodia. Hij werd er rond geleid door een uiterst gelukkige jongeman uit een arm en verlaten dorp. Nadien vraagt Alain zich af: ??Stel dat hier de industriële revolutie was gepasseerd, dan zou dit toch een hele slechte deal zijn voor de plaatselijke bevolking?? Alain Grootaers staat in zijn boek stil bij de sputterende samenleving, waar overconsumptie en stress beginnen door te wegen. Kernwoorden uit het boek zijn ongetwijfeld kwaliteit en dichtbij. Alain Grootaers adviseert de lezer om zelf kwaliteitsvol te leven en het dichtbij huis te zoeken.

In ??Z!n?? verkent Alain Grootaers met een humoristische en open blik de mogelijkheden voor het nieuwe leven: wat als we nu maar drie uur per dag zouden werken? Wat als we onze kredietkaarten overboord gooien en zo weinig mogelijk betalen met ??echt?? geld? Wat als we onze eigen munt onder vrienden en familie zouden beginnen. Wat als we ons leven zouden terugeisen van onze werkgever en opnieuw zouden leren leven volgens de regels van de pre-industriële samenleving? Wat als we ons zouden bevrijden van de statusangst? Wat als we de onzin van een dolgedraaide samenleving nu eens zouden vervangen door 'Z!n'?

Enkele opmerkelijke quotes uit het boek:
??Vooruitgang is iets anders dan vooruit gaan!?
??Streef naar kwaliteit. Bagger de onzin uit je leven. Vervang ze door Z!n.?

Sterrennieuws had na de voorstelling een gesprek met de auteur.

Waarover gaat het boek volgens jou, Alain?

Voor mij gaat het over hoe we ons leven anders kunnen inrichten om gelukkiger te worden.

Ik merk dat je hard hebt nagedacht over de zin van je bestaan. Is dit een filosofisch boek?

Jazeker, het gaat over hoe we leven en hoe het anders zou kunnen. Je merkt dat we regelmatig doorschieten. Je ziet dat aan het aantal zelfmoorden, aan het aantal depressieve mensen en aan de gigantische hoeveelheid pillen die we dagelijks slikken. Dat is waanzin! Ik probeer wat alternatieven te geven om het wat rustiger te doen en om ons eigen leven terug te vinden.

Waarom zouden we jouw boek moeten kopen?

Iedereen die wat kritisch staat tegenover de maatschappij en eens twee minuten wil nadenken, denk ik dat hier iets aan gaat hebben. Het geeft toch wat inzichten in de manier waarop onze maatschappij nu geworden is zoals ze nu is.

Vandaag stelde je het boek voor met een theatervoorstelling. Ga je met deze theatervoorstelling ook op toernee?

Wel dit was eigenlijk een try-out. Dit is de eerste keer dat ik dit doe. Ik zie mezelf niet als een acteur; ik ben eerder een schrijver. Ik vind dit zeker een onderwerp dat op een podium te brengen valt. Ik had er veel plezier in vanavond om het te vertellen. We gaan zien of het de mensen interesseert en of we het in het najaar van 2010 in de theaters kunnen brengen.

Z!n kost +/- 18 euro en is uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag.


› Gepubliceerd maandag 12 oktober 2009 om 08:15 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook