Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Sinterklaas vond geen stoute kinderen

Sinterklaas is aangekomen is ons land! Rond 14 uur meerde zijn stoomboot aan tegen het ponton aan het Steenplein in Antwerpen. Daar werd de Sint verwelkomd door zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Samen met zijn paard Slechtweervandaag, Piet, Conchita, Ramon, Kneta Knieschijf en nog heel wat andere medewerkers en vrienden liet Sinterklaas zich niet tegenhouden door de regen en trok via het Steen, de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt. Daar sprak hij rond 15 uur vanop het balkon aan het Schoon Verdiep van het stadhuis de kinderen en hun mama’s, papa’s, oma's en opa's toe.

Waren er dan toch stoute kinderen?

Toen Sinterklaas zijn grote boek openklapte en zijn aantekeningen grondig bestudeerde, werd het even spannend. Het zag ernaar uit dat dit jaar toch enkele kinderen stout waren geweest.

Sinterklaas zijn oog viel op een notitie over de vierjarige Tuur. Die zou zijn mama een paar ferme lappen hebben gegeven. Al snel bleek dat het over pannenlappen ging. Tuur had die aangereikt toen zijn mama een cake uit de oven haalde, zodat ze haar handen niet zou verbranden. Dat is natuurlijk net heel lief! De kleine Aïsha zou haar opa vier keer een schop hebben gegeven. Maar dat was juist erg flink van haar. Opa was aan het werk in de tuin en Aïsha zorgde ervoor dat hij de nodige spullen binnen handbereik had: een gieter, een hark en ook … een schop. Even schrok Sinterklaas zich een mijtertje: Simonne, nog maar zeven jaar oud, had er persoonlijk voor gezorgd dat haar juf haar kaars uitblies. Gelukkig mocht de Sint die woorden letterlijk nemen. De juf was jarig en haar leerlingen hadden een taart voor haar gebakken. Daarop had Simonne een kaarsje gezet. Heel goed gedaan.

Sinterklaas kon dus gelukkig tot de conclusie komen: “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!”

Klimaatneutrale stoomboot
De volledige Intrede van de Sint kon je live volgen op VRT 1, Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnet-wrappers Gloria Monserez en Sarah Mouhamou presenteerden er Hij komt, hij komt, … Intrede van de Sint. Tijdens het programma deelde professor Herman Van den Uytleg allerlei Sinteressante weetjes.

Zo wist de professor te vertellen dat de stoomboot wordt aangedreven door stoom, maar die wordt gemaakt door water op te warmen met elektriciteit. En die wekken de Sint en zijn vrienden aan boord zelf op met windmolentjes, maar ook door te fietsen op een soort hometrainers. Dat doen ze al heel lang. Kort na de Eerste Wereldoorlog heeft Sinterklaas het gebruik van steenkool afgeschaft. Sindsdien is de stoomboot klimaatneutraal. Al meer dan honderd jaar dus. De stoomboot werd dit jaar trouwens onder andere bestuurd door Kapitein Katrien, een heel milieubewuste man. Kapitein Katrien komt uit het land Katrienië. Daar heet iedereen Katrien. Mama's en papa's, jongens en meisjes, iedereen. Handig, zo hoef je maar één naam te onthouden.

› Gepubliceerd zaterdag 18 november 2023 om 17:33 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook