Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Pano: Kwaad bloed op 22 november

Sepsis is een ernstige aandoening die iedereen kan krijgen, maar bijna niemand kent het. Je krijgt sepsis meestal na een infectie.

"Het is een totaal uit de hand gelopen reactie van ons lichaam op een ernstige infectie. Sepsis is een echte killer", zegt infectiologe Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen. Pano onderzoekt hoe het zit met de aanpak van sepsis op alle niveaus van onze gezondheidszorg.

Bij Ilse werd sepsis te laat opgemerkt, haar benen moesten worden geamputeerd. “Waarom is er niet sneller gereageerd terwijl ik alle symptomen van sepsis had?”, vraagt ze zich na al die jaren nog altijd af.

Ook Nancy blijft verweesd achter. Zij verloor haar kerngezonde 17-jarige zoon Arno op enkele uren tijd. ‘Sepsis is voor mij een sluipmoordenaar. We zijn gewoon in snelheid gepakt”.

Omdat snel reageren zo cruciaal is, roepen experten op voor meer bewustwording bij het grote publiek, maar ook bij artsen en verpleegkundigen.

Onze gezondheidszorg is uitmuntend. “Maar wat sepsis betreft kan het beter”, zegt ook Jan De Waele, arts op de afdeling Intensieve Zorgen in het UZ Gent.

Woensdag 22 november op VRT 1 om 21.40 uur en in de app van VRT NWS


› Gepubliceerd maandag 20 november 2023 om 13:11 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook