Sterrennieuws
Musical | Vlaanderen

› Productiehuis Historalia scoort met musical Damiaan in Scherpenheuvel

Aan de basiliek van Scherpenheuvel, naast de Mariahal, ging het grootse musicalspektakel Damiaan in première. De musical vertelt waarheidsgetrouw het historische verhaal van de “Grootste Belg” pater Damiaan die zijn eigen leven op het spel zet om melaatsen te helpen die verbannen werden naar een eiland. Nog tot en met 2 september kan je naar deze prachtige productie gaan kijken. Een aanrader!

Deze productie neerzetten op een magische plek is al geweldig, want het was aan de iconische basiliek van Scherpenheuvel waar Jef De Veuster in 1863 afscheid nam van zijn moeder om daarna als missionaris aan de slag te gaan in Hawaï. In 1864 werd hij tot priester gewijd en begon zijn missie om melaatsen te gaan helpen.

De musical ‘Damiaan’ werd een hartverwarmende creatie over zijn leven, maar ook over schoonheid, miserie en verbinding, met prachtige songs en een vleugje humor. Ronduit schitterend gebracht door meer dan 150 acteurs (een cast van 185 mensen!) op het podium.
De voorstelling zit vol leuke nummers en kan rekenen op een schitterende cast. Een productie met geschiedenis voor jong en oud. De muziek komt van Sam Gevers en hij zet muzikaal een pareltje op het podium. Een verhaal van de Grootste Belg, van een jongen van hier uit Tremelo. Thuis-slechterik Pieter Jan De Paepe speelt Pater Damiaan en de 11-jarige Siebe Pulinx uit Bonheiden speelt de jonge ‘Jefke’ De Veuster. Het is Pieter Jan De Paepe die aan het ‘Damiaan’-figuur een vleugje rock meegeeft, “ne hoek af” zou je ook kunnen zeggen.

Pieter Jan en Siebe weten zich trouwens zeer goed omringd in de hoofdcast van ‘Damiaan’. Ervaring en kunde worden gecombineerd door Nordin de Moor (Mano), Leendert De Vis(Bisschop), Maja Van Honsté (gids), Janis Van Dorsselaer (Kaia), Kato Haes (Lani), Steven Colombeen, Tim Saey (John Glenstone, pater Albert), Anaïs Simon (Maria) en Matthew DeBruyne (Noé).

Historalia heeft heel veel ervaring in historische producties en brengt, in de vorm van een groots musicalspektakel, het meeslepende verhaal van de voor velen ‘Grootste Belg allertijden’ Pater Damiaan, aan de basiliek van Scherpenheuvel. Op Hawaï ontmoet Damiaan het het gezin van weduwe Kaia en het jonge koppel Lani en Noé, die plots geconfronteerd worden met de vreselijke ziekte lepra. Om dit dodelijk virus de baas te kunnen, besluit de overheid de besmette personen te isoleren op het eiland Molokai. Damiaan ziet vanop de eerste rij hoe het gezin van Kaia brutaal uit elkaar wordt gerukt. En waaraan doet dit ons denken… Ahja, het heeft op deze manier veel weg van de recente Corona-crisis die we meemaakten. De overheid neemt beslissingen en het volk ondergaat.
Als de vraag naar vrijwilligers komt om de zieken in Molokai bij te staan in moeilijke tijden, blijft Pater Damiaan de niet aan de zijlijn staan. In een omgeving van dood en verderf, slaagt hij erin om iets unieks op te bouwen en wordt hij zeer geliefd bij het volk.

De spektakelmusical Damiaan van het productiehuis Historalia van prins Simon de Merode uit Westerlo, heeft de Amerikaanse pers gehaald. De productie kreeg na de première aandacht in de Chicago Tribune.

Script & regie: Luc Stevens
Muziek: Sam Gevers
Assistent regie & resident director: Brigitte Derks
Choreografie: Christophe Degelin

Bekijk de productie nog tot met 2 september 2023 aan de basiliek van Scherpenheuvel. Tickets & info: www.historalia.be/damiaan


› Gepubliceerd maandag 7 augustus 2023 om 10:02 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook