Sterrennieuws
Muziek | Vlaanderen

› Guy Swinnen Band pakt uit met oldskool rocksongs op eerste album ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’

Wanneer we het geschiedenisboek van de Belpop erbij nemen, is Guy Swinnen niet zomaar een blad, maar een heel hoofdstuk. Swinnen is de frontman van The Scabs en werkte in verschillende projecten samen met tal van andere artiesten. Maar er is natuurlijk ook zijn eigen GUY SWINNEN BAND.

Guy en zijn gewaardeerde bandleden (David Piedfort, Bart Buls, Marcus Weymaere) spelen al jarenlang de Belgische podia plat met hun mix van solonummers van hun frontman, repertoire van The Scabs en eigenzinnig gebrachte parels uit de muziekgeschiedenis. De Guy Swinnen Band heeft dan ook een stevige live reputatie. Hoog tijd dus om na meer dan vijftien albums, zij het solo of met The Scabs, een eerste eigen album met hen op te nemen. Het album van deze ‘beloftevolle jonge groep’ bevat tien nieuwe, op oude leest geschoeide songs, voorzien van een modern jasje door producer Werner Pensaert.

De plaat kreeg de titel 'Rock ain’t dead (it just smells funny)' en komt op vrijdag 7 oktober zowel fysiek als digitaal uit.

Guy Swinnen Band - 'Rock ain’t dead (it just smells funny)'

“Rock ain’t dead, it just smells funny”, Frank Zappa zei ooit hetzelfde over jazz, mocht u zich afvragen van waar deze (grappig bedoelde) titel komt. Na alle akoestische omzwervingen, ingetogen projecten of tributes aan grootheden als Johhny Cash en Bob Dylan, was het voor Guy Swinnen tijd om nog eens terug te keren naar zijn oude liefde, de rock & roll. Tijdens Corona was de honger groot om terug op een podium te staan. In plaats van terug te grijpen naar zijn oude repertoire of dat van zijn tijdsgenoten en voorbeelden, zette Swinnen zich aan het schrijven en komt hij nu, geruggensteund door de Guy Swinnen Band, aandraven met tien oerdegelijke, stevige gitaarsongs, zoals we van hem al enkele decennia gewoon zijn. “I’m not the next popstar fancy pants singing nothing but shalala and doing a dance”, zingt hij in de vijf strofes lange opener 'Gimme some freedom' en dat is exact wat u mag verwachten: geen hippe, licht verteerbare huppelpop zoals er vandaag de dag al genoeg wordt gemaakt, maar wel op oude leest geschoeide songs waarin gitaren steeds een stevige rol spelen en waarin teksten niet altijd even vrijblijvend zijn. “We leven per slot van rekening niet in eenvoudige tijden”, aldus Swinnen.

Alles gebeurde onder de kundige leiding van Werner Pensaert, die je als muziekfanaat allicht kent als producer van de gouden albums van The Scabs en zijn werk met onder andere De Kreuners en Soulsister. Hij distilleerde een hedendaags klinkend, all-killer-no-filler album uit de veertien demo's die Swinnen hem aanreikte. Dat de kwaliteit van de demo’s zo hoog lag, is niet zo toevallig:

“Het was de eerste keer dat ik met de computer aan de slag ging om songs te maken en niet op de oude manier met gitaar en stem”, zo zegt Guy Swinnen. “Zo had ik meer vrijheid om te zingen en aan melodieën te werken, terwijl mijn gitaar meeliep op de opname. In 'Sweet stranger' hebben we zelfs een gitaarsolo gebruikt die ik op mijn thuisdemootjes heb geknipt en geplakt van allerlei samples. Leuk als zulke embryonale ideeën het afgewerkte album halen.

Het uitgangspunt was ook dat de songs zich moesten lenen om live op een festival te spelen. Directe, rechttoe rechtaan rock als 'Let’s leave town' passen in dat profiel. Mensen die Guy Swinnen Band afgelopen zomer aan het werk zagen, herkennen misschien ook 'Think it was me’, dat bij wijze van voorsmaakje al live werd gespeeld”, besluit Swinnen.

Willy Willy

Dat zijn betreurde partner in crime Willy Willy niet ver weg was bij de realisatie van dit Guy Swinnen Band-album is duidelijk. Zo was de keuze van Guy om een oldskool rock album te maken er ééntje met Willy in het achterhoofd, is er ook de duidelijke verwijzing naar hem in de tekst van het eerste nummer van de plaat ‘Gimme Some Freedom’ en op de cover van het album staat ook de hoes afgebeeld van het laatste album van Willy Willy - ‘Vampire With a Tan’, dat hij uitbracht kort voor zijn overlijden.

“Ik wou nummers schrijven en een plaat maken waarvan ik zeker kon zijn dat Willy ze goed zou vinden. Ik denk dat ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’ dat geworden is”
- Guy Swinnen -

“Hey hey my my, rock and roll will never die”, zong Neil Young ooit en Swinnen en zijn kompanen betuigen met deze plaat hun liefde voor het genre.

Tracklist:
1) Gimme Some Freedom
2) Without You
3) Tired Eyes
4) Let’s Leave Town
5) Sweet Stranger
6) Get Home To You
7) Bring It On
8) Two Entangled Hearts
9) Throw It Away
10) Think It Was Me

ROCK AIN’T DEAD (clubtour)

Uiteraard trekt de Guy Swinnen Band de hort op met hun nieuwe plaat. Dat de nieuwe songs live gaan overtuigen en entertainen, staat als een paal boven water. Ze sluiten ook naadloos aan bij het vroegere werk, dat uiteraard tijdens deze ‘ROCK AIN’T DEAD’ clubtour ook aan bod zal komen. Verwacht je aan een show waar je oren gaan van flapperen en waar bewezen gaat worden dat euh… rock nog niet dood is!

De eerste show op 8 oktober 2022 in GC Den Egger is al uitverkocht, maar op 14 oktober in CC Palethe in Pelt (tickets) en op 27 oktober in OC De Troubadour in Kortrijk (tickets) kan je er nog bij zijn…als je snel bent!!


› Gepubliceerd donderdag 6 oktober 2022 om 11:05 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook