Sterrennieuws
Theater | Vlaanderen

› Theatervoorstelling Sterrelicht en appeltaart wil het gevoel van eenzaamheid doorbreken

Eerstelijnszone West-Limburg organiseert dit project rond eenzaamheid en verbinding waarbij zorgzame buurten centraal staat voor alle eerstelijnszorg- en hulpverleners, vrijwilligers en mantelzorgers die werken binnen zorg, welzijn en/of lokale besturen in de regio. In 2020 en 2021 heeft vrijwel iedereen een moment van eenzaamheid ervaren. Zeer beperkte sociale contacten, de afwezigheid van een troostende schouder of een zachte aanraking. Helaas is dit voor vele mensen al voor 2020 een zeer gekend gevoel. Eenzaamheid heeft niet alleen te maken met 'alleen zijn'. Aan de andere zijde zagen we afgelopen jaar ook een grote solidariteit op gang komen om mensen in je naaste omgeving te steunen waar nodig.

Alle partners binnen zorg en welzijn, mantelzorgers, vrijwilligers,... hebben zich het afgelopen jaar enorm ingezet op de eerste lijn en het gevoel van verbinding dat daardoor ontstaat is prachtig om te voelen en te zien. ELZ West-Limburg nodigt hen daarom van harte uit op de theatervoorstelling 'Sterrelicht en appeltaart!'. Het is een verhaal dat ontroert. Hard en
pijnlijk actueel over eenzaamheid. Hoopvol en gezellig over verbonden zijn en elkaar ontmoeten in warme buurten en open instellingen.

Centraal in dit muziektheater staan een appelboom met een bank. Stevig geworteld en een vertrouwd beeld in een prachtige tuin van een woonzorgcentrum. Plek van ontmoeting, symbool voor verbinding en groei. De boom toont zijn verschillende gedaanten op het ritme van de seizoenen. En de sfeer en emoties in het verhaal... zij deinen mee. We stappen in het leven van een aantal figuren die verbonden zijn met het woonzorgcentrum: een verpleger, de directeur, enkele bewoners, een vrijwilliger die altijd klaar staat en ... vaste bezoeker Rosa. Ieder van hen met zijn eigen karakter, levensloop en problemen. Ook volgen we een aantal mensen in de buurt. Jong, oud, arm, rijk... ze voelen zich eenzaam, ieder op een eigen manier. Achter de vier muren. Gelukkig is er Sterre, de kleindochter van Rosa. Zij heeft een groot plan. Ze wil in de buurt iets realiseren om de mensen dichter bij elkaar te brengen. Om zo de eenzaamheid te doorbreken. Ze wil het woonzorgcentrum waar ze stage loopt, openstellen voor de buurt. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. En, helaas, een onvoorziene wending. Sterre kijkt toe, het is vreemd, niemand ziet haar. Maar je voelt haar verbindende kracht waardoor mensen niet opgeven, elkaar tegemoet komen en versterken. Sterre, onzichtbaar maar inspirerend. Net als de wortels van de appelboom. Zij geven leven, zorgen voor schone appels. En met wat geluk... voor appeltaart!

De theatervoorstelling is een creatie van Luc Stevens en Stef Vanderbeken. Het project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Info en tickets: https://www.lucstevensproducties.be/productie/sterrelicht-en-appeltaart


› Gepubliceerd maandag 18 oktober 2021 om 10:07 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook