Sterrennieuws
Musical | Vlaanderen

› Musical 1830 tegen de gevel van kasteel de Merode met hoofdrolspelers Lucas Van den Eynde en Nele Goossens

De operavoorstelling De Stomme van Portici leidde in 1830 tot de Belgische Revolutie. Aan het kasteel de Merode in Westerlo kan je deze revolutie vanaf nu mee gaan beleven. Je krijgt er een unieke blik op de geschiedenis: enerzijds vanuit het perspectief van de Belgen, anderzijds vanuit de Nederlanders. 1830 is in vele opzichten een unieke belevenis: verhaaltechnisch, muzikaal, acteerprestaties en een prachtig decor. Alle registers worden opengetrokken.

De Franse revolutie wordt al mooi weergegeven in Les Misérables, maar nu is er de musical 1830 waar de Belgische revolutie authentiek wordt weergegeven. Ook hier worden de barricades bovengehaald om het sterke verhaal te brengen.

Het zijn vooral de hoofdrolspelers Lucas Van den Eynde en Nele Goossens die de show stelen. Deze laatste is perfect gecast als volkse cafébazin. Daarnaast spelen Wies Decock en Matse De Ryck afwisselend de rol van een jong ketje dat niet op zijn mond is gevallen. Alle acteurs en figuranten spelen de pannen van het dak, wat niet moeilijk is bij een openluchtspektakel maar ze verdienen wat ons betreft elk van hen een dikke pluim!

Scenarist en regisseur Luc Stevens deelt het publiek bij aankomst in in twee groepen. De ene helft krijgt eerst een Belgische blik op de revolutie, de andere krijgt een Nederlandse blik. Alles komt samen in een grootste apotheose op de barricaden. Zelfs paarden worden op de scène getoverd. En dit allemaal tegen de gevels van een uniek decor: het kasteel de Merode leent zich dan ook perfect voor deze historische musical.

Het geluid tijdens de voorstelling is perfect. Elke toeschouwer krijgt een persoonlijke, corona-proof (lees: ontsmette) hoofdtelefoon zodat elke noot perfect hoorbaar is. Huiscomponist Sam Gevers heeft zicht trouwens overtroffen. Zo leer je hoe de Brabançonne is ontstaan, weliswaar op een lichtjes andere melodie.

De musical 1830 is in vele opzichten absoluut een bezoek waard. Prins-producer Simon de Merode wist bij de première ons nog te verrassen met extra speeldata op 3 en 4 september. Snel boeken is de boodschap via www.1830.be


› Gepubliceerd vrijdag 6 augustus 2021 om 12:51 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook