Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Pano over lage grondwaterstanden en barstende huizen

Waarom droogt Vlaanderen uit? Dat is de vraag waar Pano zich morgen over buigt. Om dat uit te zoeken, trekt reporter Vincent Verelst van West-Vlaanderen tot Limburg.

Een eerste vaststelling is opmerkelijk: hoeveel Vlaamse grondwaterputten er precies zijn, weet niemand, ook de Vlaamse Milieu Maatschappij niet. Hoe kan je dan afdoende handhaven?

De grondwaterstanden hebben lang historisch laag gestaan. Maar uit onderzoek van Pano blijkt dat de droogte niet de enige schuldige is in dit verhaal. Het regenwater kan niet meer infiltreren in de bodem en dat is een probleem. "Op dit moment is 16% van Vlaanderen verhard. Dat is enorm," aldus hydroloog Patrick Willems.

Honderden huizen in Vlaanderen vertonen als gevolg van de droogte in de ondergrond scheuren en barsten. Sommige woningen staan op instorten. Sinds de hete zomers van 2017 zorgt de droogte alsmaar vaker voor deze zichtbare gevolgen. Het is een oprukkend probleem volgens expert Jan Maertens: "Het kunnen snel duizenden gevallen per jaar worden."

Is het beleid in Vlaanderen voldoende voorbereid om de impact op onze huizen te counteren?

'Droog Vlaanderen' in Pano; woensdag 10 maart om 21.25 uur op Eén.


› Gepubliceerd dinsdag 9 maart 2021 om 17:29 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook