Sterrennieuws
Gossip | Nederland

› Nederlandse politie nodigde Daniel Busser uit om in het PSV-stadion te komen praten over sexting

Met 'Niemand anders', een nummer waarmee hij aandacht vraagt voor de problematiek rond sexting, stond Daniel Busser eind vorig jaar bij ons in de belangstelling. Heel wat getuigenissen van jongeren lagen aan de basis van de song, lang voor het onderwerp door enkele BV's in stroomversnelling in de aandacht kwam. Ook in Nederland, waar Daniel Busser met zijn rap- en hiphopmuziek heel wat volgers heeft, trok het nummer de aandacht en werd het opgepikt door een student en Helpwanted. Samen met Daniel Busser rolden zij begin februari de #pratenoverSOMisok-campagne uit, waarmee ze slachtoffers van online seksueel misbruik willen stimuleren om seksueel online misbruik te melden.

De actie loopt nog 3 maanden en kreeg inmiddels de steun van de media, Eerste Kamer-lid Arda Gerkens, talrijke influencers en de Nederlandse politie. Deze laatste nodigde Daniel Busser en Nikki Lee Janssen van Helpwanted.nl deze week uit op hun populaire 'U-Night Live', die vanuit het Eindhovense PSV-stadion coronaproof werd gestreamd.

Politie

'U-Night Live' is een online platform en initiatief van de politie, waar tijdens de lockdown charts, workshops, interviews en optredens plaatsvinden. Deze week was de 2de in een reeks van 10 afleveringen en tijdens een panelgesprek werden Daniel Busser en Nikki Lee Janssen van Helpwanted.nl uitgenodigd, om er te komen praten over de 'Niemand anders'-actie. Dat de nood hoog is bij jongeren bleek uit de vele reacties die er binnenkwamen tijdens de livestream. "Ik vind het fijn dat we hier eens rustig ons verhaal kunnen brengen", zei Daniel Busser aan de gesprekstafel. Na afloop bracht hij nog een akoestische versie van 'Adrenaline' en de campagnesong 'Niemand anders', die hij opdroeg aan de 14-jarige Flore. Een ploeg van het VPRO-online platform registreerde het gebeuren.

Helpwanted.nl

Het was de 24-jarige Nederlandse studente Romee Hoogenbosch die binnen het kader van haar eindwerk koos voor cyberpesten en die samen met Helpwanted.nl en Daniel Busser de campagne ontwikkelde om jongeren aan te moedigen online misbruik aan te kaarten. "De komende 3 maand wordt er intens ingezet op #PratenoverSOMisok, waarmee we slachtoffers ertoe willen bewegen om anoniem melding te maken bij www.helpwanted.nl. Cyberpesten kan, net als gewoon pesten, zowel op sociaal als emotioneel gebied grote gevolgen hebben (depressieve klachten, angst, hoofdpijn, verminderde schoolprestaties en dubbel zo veel risico op zelfmoordgedachten). Uit onderzoek blijkt dat slechts een klein gedeelte van de slachtoffers melding maakt van het misbruik", klinkt het bij de initiatiefnemers.

Engagement

Door de samenwerking met Snelle en het nummer 'Adrenaline' werd Busser, die eerder al optrad in het Amsterdamse Paradiso en het voorprogramma verzorgde van Lil'Kleine, ook bekend bij het Nederlandse publiek. Nummers met een statement of duidelijk thema zijn inmiddels ook zijn handelsmerk geworden. Eenzaamheid en depressie zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod kwamen in de gesprekken met zijn Busserfam Community. Na 'Come Through', een nummer waarin hij zelfmoordgedachten bespreekbaar maakt, waarschuwt hij in 'Niemand anders' jongeren voor de mogelijke gevaren van sexting (het versturen van naaktfoto's en video's via sms'jes en social media). Bij ons werd het nummer al in zijn eerste week 20.000x gestreamd en stond het daarna meerdere weken genoteerd in de hitparade. Daniel vindt het een eer dat zijn nummer gebruikt wordt voor de Nederlandse campagne. Via zijn Instagram-account zal hij zijn volgers aanmoedigen om zelf een stukje uit 'Niemand anders' al zingend of playbackend te delen met de hashtag
#pratenoverSOMisoke. Het Nederlandse Eerste Kamerlid Arda Gerkens gaf alvast het goede voorbeeld, net als de politie van Amsterdam en enkele TikToksters. De leukste inzendingen maken kans op een huiskamerconcert van Daniel Busser, een meet&greet of merchandise.

Meer info over de actie vind je op https://www.helpwanted.nl/campagneniemandanders


› Gepubliceerd vrijdag 12 februari 2021 om 17:43 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook