Sterrennieuws
Internet | Vlaanderen

› AB slaat de handen in elkaar met Black History Month Belgium en lanceert eigen podcast Guestlist

2020 is nog maar net koud of AB presenteert al enthousiast haar eerste projecten van dit nieuwe jaar. Voor het eerst in haar geschiedenis gaat ze de samenwerking aan met Black History Month Belgium en helpt ze mee aan de uitbouw van een Zwart Belgisch Archief. Verder presenteert ze trots een eigen podcast over het reilen en zeilen in AB, onder de noemer 'Guestlist'.

Black History Month (BHM) is een jaarlijkse viering van de veerkracht van de zwarte gemeenschap, georganiseerd door Black History Month Belgium. Door middel van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, film, debat, performances en expo proberen ze de geschiedenis eerlijker en inclusiever te maken. Ze wil daarbij het belang aantonen van het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving.

In 2021 staat Black History Month volledig in het teken van 'Collecting our past and our future'. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van een Zwart Belgisch Archief, een verzameling uit allerlei werken met betrekking tot de zwarte diaspora in Belgie.

AB is maar wat blij dat ze voor het eerste de krachten kan bundelen met deze organisatie. Samen met BHM Belgium zal AB doorheen de maand maart in haar verleden graven, nadenken over haar toekomst en aan de hand van een talk, live optredens en een podcast, bijdragen aan de Belgische Black Archives.

Podcastaflevering 'Guestlist'

Het hele project wordt afgetrapt met een podcastaflevering van Guestlist, de nieuwe podcast van AB (zie ook onder). Samen met Black History Month Belgium nodigt AB 2 speciale gasten uit om dieper in te gaan op hun ervaringen en de thema's van BHM. Deze aflevering van 'Guestlist' is te beluisteren op de voornaamste streamingplatformen vanaf 3 maart 2021.

AB x BHM Talk (livestream)

Op donderdag 11 maart 2021 nodigen AB & BHM enkele prominente muzikanten uit voor een online talk rond de ondervindingen van zwarte muzikanten in de Belgische muziekindustrie. Dit gesprek zal live in het Engels te volgen zijn via de verschillende AB-kanalen.

Online festival met opkomend talent

Met een blik op de toekomst wil AB het archief uitbreiden met een reeks jonge en opkomende artiesten. Via een online festival met liveoptredens, kunst, videodocumentatie en fotografie zet ze daarom op 17, 18 & 19 maart o.a. Agneskena, Kenny Mala Ngombe, Badi, IKRAAAN, ESINAM, Sunday Rose, April Maey, WAYI, nanaKILL en Rami Hara, in de kijker. Je kan deze shows bekijken op de gekende kanalen van AB, maar ook via PODIUM-19, de gloednieuwe pop-up cultuurzender.

Podcasts lijken in deze bizarre tijden wel in een versnelde groeispurt te zitten. Ook wij maken ons schuldig aan dagelijkse luisterpartijtjes. Nu AB beperkt wordt in haar werking en op zoek moet naar nieuwe manieren van muziekbeleving, mag het niet verbazen dat het idee rond een echte AB-podcast tot volle wasdom komt.

AB-adept Rik De Bruycker zal daarom vanaf februari maandelijks op zoek gaan naar verhalen die zich afspelen in het muzikale universum van de Brusselse concerttempel. Hij doet dit in de nagelnieuwe podcast 'Guestlist'.

"Het is pas door er 'rg veel te komen dat ik plots besefte: die programmatie van de AB, dat is niet zomaar een samenraapsel van bands en concerten. Wat er leeft op dat grote wereldtoneel, dat kan je aan het werk zien op het podium van Ancienne Belgique," vertelt Rik De Bruycker aan Sterrennieuws.

In 'Guestlist' gaat Rik in gesprek met twee spilfiguren uit de levenssfeer van AB, werpt hij een blik op de muziekactualiteit en laat hij luisteraars horen wat er leeft achter de iconische gevel op de Anspachlaan. Elke maand zal hij werken rond 1 centraal thema. In een eerste aflevering wordt er gefocust op de 'Belgische jazzscene' met Mattias De Craene en Lefto.

Verder gaat Rik in deze eerste episode op zoek naar de favoriete plaat van AB-medewerker Anysa Grammenoudis, stuurt hij Stefanie Mannaerts (Brutus) naar een verrassingsconcert en checkt hij met Ayco Duyster, Black Mamba, Josefien Wouters en Eppo Janssen of de 'BBC Sound Of...' nu over- of underrated is.

'Guestlist' is nu te beluisteren op de voornaamste streamingplatformen.


› Gepubliceerd donderdag 4 februari 2021 om 14:11 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook