Sterrennieuws
Internet | Vlaanderen

› 'Ewa Drerrie' en 'Simp' zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

'Ewa Drerrie' is het Kinderwoord van het Jaar 2020 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Ook het Tienerwoord van het jaar 2020 werd zonet bekendgemaakt tijdens Gillis & Govaerts op MNM. De tieners van vandaag kozen voor 'Simp' als het meest populaire woord van 2020.

'Ewa Drerrie' is het Kinderwoord van het Jaar

'Ewa Drerrie' is het kinderwoord van 2020 geworden. Met 37,08% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'Yeet' met 23,8% van de stemmen, 'Idk' met 15,36%, 'Rip' met 14,66% en 'Viben' met 9,12% van de stemmen. 'Ewa Drerrie' betekent: he gast.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT: De keuze voor 'ewa drerrie' laat zien dat kinderen 1 grote diverse en inclusieve groep vormen. Kinderen pikken woorden en uitdrukkingen van elkaar op en breiden zo de Nederlandse omgangstaal uit met taalelementen uit de hele wereld.
Het woord werd door de Ketnetters gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De andere vier genomineerde woorden betekenen:

Rip: over en uit, ziet er niet goed uit, dood
Idk: I don't know, ik weet het niet, in tekst/op socials: idk
Yeet: Joepie, uitroep van blijdschap (tienerwoord 2019)
Viben: Dansen, overeenkomen, leuk sfeertje

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de tiende keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd 'Karma' verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

'Simp' is het Tienerwoord van het Jaar

Het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws ging voor de tweede keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. Die eer ging dit jaar naar 'Simp'. 29,42% van de tieners kozen voor 'Simp', gevolgd door 26,08% voor 'Periodt'. 'Kaas' (19,2%) ,'Sus' (14,29%) en 'No cap' (11,01%) haalden heel wat minder stemmen.

'Simp' is een benaming voor iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. Het woord is populair geworden door TikTok en Tik Tok-trends als Simpnation. 'Simp' volgt 'Yeet' (joepie) op als Tienerwoord van het jaar.

Ruud Hendrickx: 'Simp' als Tienerwoord van het Jaar laat zien hoe groot de invloed van sociale media op het taalgebruik van jongeren is. Door de sociale media vindt Amerikaans 'urban slang' makkelijk zijn weg naar de jongerentaal elders in de wereld. Het woord was dertig jaar geleden al populair bij Amerikaanse rappers, en nu begint het aan een tweede leven.

'Simp' werd gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De vier andere genomineerden betekenen:
us: komt van game Among us, "verdacht"
Periodt: gebruikt aan het eind van een zin, als je je punt gemaakt hebt, "en daarmee uit" (dt om verwarring met "period" te vermijden)
No cap: "ik lieg niet, gene zever" (komt oorspronkelijk van hiphop-lyrics)
Kaas: "da's klote! Balen! WTF!"


› Gepubliceerd maandag 14 december 2020 om 17:48 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook