Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Zwitserland wint Songfestival 2020 volgens de Belgen

Indien het Eurovisiesongfestival 2020 zou doorgegaan, wint Zwitserland. Althans, als het van de Belgen afhangt. Eurovisiesongfestivalkenner en –verslaggever Jens Geerts hield een bevraging bij meer dan 4.000 Belgen. 80 Procent van de stemmers gunt Zwitserland twaalf punten. Eveneens blijkt dat de Belgische inzending 'Release Me' van Hooverphonic door eigen landgenoten minder gesmaakt wordt. De grote meerderheid vindt het nummer "niet finalewaardig".

Het Zwitserse liedje 'Repondez-moi' van de 21-jarige Gjon's Tears had naar alle waarschijnlijkheid twaalf punten van Belgi" mogen ontvangen op het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam. Zo blijkt uit een grootschalige bevraging van de Belgische Songfestivalkenner Jens Geerts, die al sinds 2012 voor verschillende Europese landen backstage verslag uitbrengt vanop het liedjesfestijn zelf. "Het is opvallend dat 'Repondez-moi' onder de Belgen zo goed scoort. Zwitserland is immers het enige land dat volledig in het Frans zingt dit jaar," bemerkt Jens. "Het bewijs is dus geleverd dat de meeste Belgen zeker nog wel van een mooie 'chanson' houden." Zwitserland won het Songfestival eerder al twee keer. De eerste maal als allereerste winnaar ooit in 1956 met het liedje "Refrain", gezongen door de in 2018 overleden Lys Assia en in 1988 opnieuw dankzij de deelname van de toen nog onbekende Celine Dion met het nummer "Ne partez pas sans moi".

"De laatste jaren geeft ons land voornamelijk twaalf punten aan Nederland," zegt Jens,. "We hebben in het verleden Zwitserland nog maar drie keer de twaalf punten toegekend, namelijk in 1982, 1986 (het jaar dat Belgie zelf won) en 1991. Het is eveneens van 1988 geleden dat een Franstalig nummer gewonnen heeft op het Songfestival. Het had dus zeker leuk geweest als Zwitserland met een Franstalig lied effectief een derde zegen in de wacht had mogen slepen," stelt Jens.

Ook de inzendingen van Duitsland, Cyprus en IJsland scoren dit jaar goed bij de Belgen. Zo kan 76 procent zich vinden bij een Duitse overwinning, 75 procent bij een overwinningszegen van Cyprus en 72 procent zou het niet erg vinden mocht IJsland voor de allereerste keer de wedstrijd gewonnen hebben. De Belgische en Nederlandse inzendingen scoren betrekkelijk laag onder de bevraagden. "Slechts 48 procent van de Belgen gunde Nederland de winst dit jaar. Wetende dat Nederland zowel in 2018 alsook in 2019 het maximum aan punten van ons kreeg, wat zich vorig jaar vertaald heeft in de overwinning, is dit zeker frappant te noemen. Verder kan een land geen punten geven aan een eigen inzending, maar ook slechts een minderheid (34%) van de Belgen vindt dat de Belgische inzending van 2020 een finalewaardig lied is," valt Jens op. "Niet geheel verrassend natuurlijk want ook bij de bookmakers had België eveneens geen grote indruk nagelaten. 'Release Me' stond slechts op een zeventiende plek met een slaagkans van 1 procent om het Songfestival te winnen."

Gelukkig een herkansing voor Hooverphonic

Door de afgelasting van het Eurovisiesongfestival 2020 vervallen alle huidige inzendingen en zal ieder land tegen 2021 een nieuw lied moeten inzenden. De Zwitserse omroep SRG SSR liet al weten om opnieuw Gjon's Tears als uitvoerend artiest te zullen sturen. Ook VRT en de Nederlandse omroep AVROTROS maakten eerder bekend om met dezelfde artiest opnieuw deel te nemen. 'Zoals ik het aanvoel is het voor zowel de Belgische kandidaat Hooverphonic alsook de Nederlandse zanger Jeangu Macrooy geen verloren zaak dat het Songfestival 2020 niet doorgaat. Zo hebben beide inzendingen een extra jaar de tijd om te herbronnen en slim in te spelen op de concurrentie. Hooverphonic liet eerder al aan me weten dat ze een ABBA-nummer hadden klaarliggen. Misschien moeten ze daar maar mee naar het Songfestival volgend jaar. Een ode aan ABBA is misschien een voor de hand liggend thema, maar het is nog nooit bezongen geweest en dus best een originele benadering om in de wedstrijd te stappen,' aldus Jens.


› Gepubliceerd maandag 6 april 2020 om 06:20 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Evenement

donderdag 27 augustus 2020 om 17:48 uur

› deSingel ontvangt bezoekers coronaproof

maandag 17 augustus 2020 om 11:34 uur

› Tom Misch & Yussef Dayes op 21 maart 2021 in AB Brussel

maandag 10 augustus 2020 om 08:15 uur

› Voor het eerst in 35 jaar geen Night of the Proms


Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook