Sterrennieuws
Festival | Vlaanderen

› Rock Zottegem: "Geef festivalzomer snel duidelijkheid: komt er een festivalzomer of niet?"

"Het is niet aan de festivalorganisatoren zelf om vandaag de gezondheidsrisico’s in te schatten. Er moet vanuit de overheid zo snel mogelijk duidelijkheid komen: komt de festivalzomer er, of niet?," dat zegt organisator van Rock Zottegem Kurt De Loor.

"Aan de festivals gaan maanden voorbereidingen vooraf. Die voorbereidingen lopen vandaag gewoon verder, we boeken groepen, gaan contracten aan, maar het is voor niemand duidelijk of de festivals zullen doorgaan deze zomer. Die onzekerheid is verschrikkelijk, voor de hele muzieksector."

"Een ding is zeker: er komt een tijd na Corona, maar zal daar muziek inzitten?," dat vraagt Kurt De Loor zich af. "Net als andere sectoren kreunt ook de Belgische muzieksector onder de crisis. De cijfers liegen er niet om. Als ook de festivals deze zomer wegvallen, lopen de financiele verliezen voor de sector op tot 200 miljoen euro aan ticketinkomsten. In realiteit is het een veelvoud daarvan. Het gaat immers over veel meer dan de ticketinkomsten of de gage voor een optreden. Ook podiumbouwers, licht- en geluidstechnici, cateringbedrijven, etc. zijn in grote mate afhankelijk van de zomerfestivals. Veel mensen in de muzieksector werken in precaire statuten. Ook voor hen is deze crisis dramatisch."

Kurt De Loor: "De onzekerheid is heel groot vandaag. Een beetje met de moed der wanhoop gaan we verder met de voorbereidingen. We zetten handtekeningen onder contracten, waarvan we niet weten of ze zullen kunnen uitgevoerd worden. We tekenen ons festivalterrein tot op de millimeter uit, terwijl het hoogst onzeker is of er dit jaar 1 tent in de grond zal geklopt worden. En als de festivals mogen doorgaan, stelt zich nog een andere vraag. Is het publiek wel klaar om op korte termijn naar massa-events te gaan? Hoe zit het met het consumentenvertrouwen? Die onzekerheid is moordend. Voor de festivals zelf, maar bij uitbreiding voor de hele muzieksector. Er moet duidelijkheid komen. En snel."

"Kijk, ik kan huilen bij het idee dat er dit jaar geen festivals komen. Maar het is niet aan de festivalorganisatoren zelf om vandaag de gezondheidsrisico’s in te schatten voor deze festivalzomer. Virologen sturen aan op een annulatie. De regering(en) zit elke dag samen met de grootste experten. Organisatoren willen hun verantwoordelijkheid nemen, want gezondheid gaat voor! Altijd! Maar we verwachten van de regering(en) hetzelfde: neem jullie verantwoordelijkheid en geef ons duidelijkheid: komt er een festivalzomer of niet? Gaan we door met plannen? En waar trekken we de grens?"


› Gepubliceerd maandag 6 april 2020 om 17:58 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2021
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook