Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Pano: Geheim op Instagram

"Mijn ouders weten niet hoe slecht het met me gaat. Ik voel me eenzaam in mijn zware strijd." Zo leest een post geschreven door Amber (20) op Instagram. Ze deelt het bericht niet met haar publieke account, maar met een tweede prive-profiel waar haar omgeving niets van af weet. Pano onderzoekt deze verborgen Instagram-netwerken waar kwetsbare Vlaamse jongeren heftige posts delen over zelfverwonding, eetstoornissen en zelfmoord. De vaststelling is: niemand heeft ook maar enig idee wat jongeren daar delen en waartoe dat kan leiden.

Pano brengt het verhaal van drie prille twintigers die actief zijn in die verborgen groepen. Twee van hen, Amber en Hanne, overleden beiden op 6 september vorig jaar. “De berichten in die verborgen communities zorgen ervoor dat je verstrikt raakt in je eigen negatieve emoties”, legt Mika uit. Mika zat in het netwerk en geeft Pano een ontnuchterende inkijk. Het gaat om groepen van duizenden jongeren, verspreid tot ver over onze landsgrenzen.

"We laten onze kwetsbare jongeren als maatschappij in de steek. Als je niet op de hoogte bent van de leefwereld van je doelpubliek, dan kan je je zorg daar niet op afstemmen. De professionele hulp in Vlaanderen schiet tekort", benadrukt Tom Van Daele. Jongeren met problemen kunnen online hulp zoeken via anonieme chats of telefoonnummers zoals de Zelfmoordlijn, maar is dat voldoende?

PANO: Geheim op Instagram. Woensdag 4 maart om 21u25 op Een.


› Gepubliceerd dinsdag 3 maart 2020 om 17:20 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook