Sterrennieuws
Televisie | Europa

› Ridder Muis: Nieuwe animatiereeks als vaccin tegen roze prinsessengekte

Een meisje-muisje als ridder, een vriendelijke vrouwtjesdraak en een ‘meneer heks’. In de gloednieuwe kinderanimatieserie ‘Ridder Muis’ worden stereotypen overboord gegooid en vastgeroeste genderpatronen losgewrikt. Het Belgische productiehuis Fabrique Fantastique baseerde zich voor de reeks op de bekroonde boekenreeks ‘Muis & Draak’. Vanaf 22 februari is ‘Ridder Muis’ bij ons te zien, maar intussen is de serie ook verkocht aan Duitsland, Ierland, Noorwegen, Finland en Israël.

Een licht ontvlambare muis die zich laat aanspreken met ‘Ridder Muis’, dat is het hoofdpersonage in de animatieserie ‘Ridder Muis’. Muis is een bazig, stoer, eigenzinnig en bij momenten zelfs gewoonweg irritant meisje. Ze draagt liever een broek dan een rokje, of in dit geval: nog liever een zwaard en harnas. Ze wil door iedereen ‘Ridder Muis’ genoemd worden. Als ze boos of misnoegd is, ontploft ze. Letterlijk. Samen met haar beste vriendin Draak – die eerder zachtmoedig en vergevingsgezind is – beleven ze de gekste avonturen. Noem de serie gerust een vaccin tegen de roze prinsessengekte.

Genderneutraal

‘Ridder Muis’ is er voor meisjes én jongens van vijf tot negen jaar. Door de gelaagde humor en slapstick kunnen ook oudere broers, zussen en zelfs ouders meekijken. De genderboodschap wordt zeker niet breed uitgesmeerd in de verhalen. Net door niét de nadruk te leggen op het meisje- of jongenzijn van een personage wordt het vanzelfsprekend dat meisjes mannelijke gedragingen kunnen hebben en omgekeerd. Ook opvallend: alle personages zijn vegetariër. Geen varken aan het spit, wel manden vol fruit, verse groenten, noten, brood en gebak.

Fabrique Fantastique

De reeks, in digitale cut-outanimatie, is gebaseerd op de bekroonde Belgische boekenreeks ‘Muis & Draak’, geschreven door Dirk Nielandt en geïllustreerd door Marjolein Pottie. Die laatste hertekende de personages ook voor de reeks. De komische animatieserie is van de hand van regisseur Tom Van Gestel en zijn team. De afgelopen jaren werkte hij met zijn productiehuis Fabrique Fantastique in Lier aan reclamespots, visuals voor liveshows, kortfilms en installatievideo’s. Ook de bioscoopfilms ‘Heinz’ en ‘Urbanus, de vuilnisheld’ zijn door hem geregisseerd. Net als de reeks Vos & Haas, die vorig jaar bekroond werd tot beste Nederlandse kinderreeks.

Tom Van Gestel, animatieregisseur en artistiek leider van Fabrique Fantastique: "Gemiddeld duurt het 1266 uur om een aflevering te maken. Dat staat gelijk aan 181 dagen of 26 weken, mocht één persoon zich ermee bezig houden. En als je weet dat er in totaal 26 afleveringen zijn, dan weet je dat we hier met het team lang mee bezig zijn geweest. Dat de reeks zo goed onthaald wordt, ook in het buitenland, overtreft onze stoutste dromen."

De serie bestaat uit 26 afleveringen van telkens 11 minuten. Vanaf zaterdag 22 februari is Ridder Muis te zien op Ketnet tijdens de Krokusvakantie, dagelijks om 07u20, in het ‘Ketnet Junior’ blok. Na de Krokusvakantie zie je Ridder Muis op Ketnet om 07u20, 10u20 en 11u05. Daarnaast zullen de afleveringen natuurlijk ook op ketnet.be en in de ketnet app te bekijken zijn. ‘Sir Mouse’ is een co-productie van Scopas Medien (Duitsland) en Salty Dog Pictures (Ierland). De serie zal in deze twee landen ook te zien zijn. Verder is de serie ook verkocht in Noorwegen, Finland en Israël.

Je kan de reeks ook ontdekken tijdens het JEF Jeugdfestival op volgende momenten:
22/2 (16:00) - Zuiderpershuis Antwerpen - PREMIERE
26/2 (10:30) - Zuiderpershuis Antwerpen
23/2 (15:30) - Cinema Lumière Brugge
26/2 (11:00) - Sphinx Cinema Gent
25/2 (10:30) - Budascoop Kortrijk
27/2 (14:30) - Budascoop Kortrijk
25/2 (10:30) - Cinema ZED Leuven

10 weetjes over Ridder Muis

1. Gemiddeld duurt het 1266 uur om een aflevering te maken. Dat staat gelijk aan 181 dagen of 26 weken, mocht één persoon zich ermee bezig houden.
2. Ridder Muis heeft 22 versies doorheen het eerste seizoen. (kostuums, uiterlijk zoals ziek, ontploft, onder modder,…).
3. De figuren in de serie kwamen op een niet-digitale manier tot stand: met teken- knip- en plakwerk.
4. Het paard van het personage Ridder Ridder was het moeilijkste en ook duurste personage om te maken.
5. De moeilijkste (en dus duurste) achtergrond van ridder muis was de Courtyard Castle (binnenplaats van het kasteel), de set heeft 211 uur nodig gehad om te maken.
6. In élke aflevering ontploft Ridder Muis, omdat haar ongeduld ten top wordt gedreven. Gelukkig volgt na de explosie de oplossing en keert de rust snel weer.
7. De personages leven in de Middeleeuwen – met een knipoog weliswaar, dus niet fanatiek historisch correct.
8. Alle personages zijn dieren. Al is dat niet duidelijk bij Ridder Ridder’; hij is fysiek gezien eerder menselijk. Maar zijn ware aard blijft een mysterie.
9. Mannelijke en vrouwelijke dieren zijn volkomen gelijk. Vrouwen kunnen typische mannenberoepen en -bezigheden hebben en omgekeerd.
10. De illustratrice van de boeken, Marjolein Pottie, is ook diegene die de nieuwe figuren voor de serie tekende. Muis kreeg bijvoorbeeld andere verhoudingen dan in de boeken om haar ouder te maken. Haar harnas kreeg een rokje, om op een subtiele manier aan te geven dat Muis een meisje is. Draaks armen werden dan weer verlengd, om meer beweging in animatie mogelijk te maken.


› Gepubliceerd zaterdag 8 februari 2020 om 14:27 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook