Sterrennieuws
Interview | Vlaanderen

› Titanic, The Musical vaart uit vanaf vrijdag 23 augustus. Goele De Raedt getuigt over de ondergang

Deze zomer brengt Festivaria u de ijzingwekkende getuigenis van de ondergang van "the unsinkable ship". Deze musical komt eindelijk naar Vlaanderen en wordt omgetoverd tot een hoogstaand spektakel in openlucht. In de hoofdrollen ziet u Ivan Pecnik, Peter Bulckaen, Michiel Demeyer, Line Ellegiers, Nordin De Moor en Dorian Liveyns. De regie is van de handen van Tijl Dauwe. Meer dan 150 personen schitteren mee in dit bloedstollende openluchtspektakel. Sterrennieuws had een interview met tweedeklassepassagier Goele De Raedt.

Vergeet Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. In deze grootse musicalproductie beleef je de laatste dagen en uren van het meest legendarische schip ter wereld: de Titanic. Aan boord: 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. In openlucht ben jij één van hen. Stap over de loopplank en maak kennis met scheepsdirecteur Ismay (Peter Bulckaen) die geschiedenis wil schrijven en het schip tot het uiterste drijft, kapitein Smith (Ivan Pecnik) die de snelheid naar 23 knopen opvoert, en ontwerper Andrews (Nordin De Moor) die beseft dat hij een kapitale fout maakte.De musical won maar liefst 5 Tony Awards en was meer dan 800 keer te zien op Broadway.

Festivaria is niet aan zijn proefstuk toe, en brengt om de twee jaar een groots musicalspektakel tot leven op het Donkmeer. De laatste twee edities waren dat het ontroerende Sacco & Vanzetti en het flamboyante Kiss me, Kate. Nu is Titanic, The Musical aan de beurt.

Goele De Raedt, welke rol speel je in dit massaspektakel?

“Ik speel de rol van Alice Beane, een komisch figuur. Ze zit met haar man in de tweede klasse en ze wil heel graag bij de eerste klasse horen. Ze doet er alles voor om daar bij te zijn. Dit personage komt in het hele verhaal aan bod. Alle hoofdacteurs zitten allemaal als het ware op hun eigen eilandje en we komen elkaar tegen. Titanic is een ensemble stuk en alle hoofdrollen komen er in stukjes in voor.”

>Het is een megaproductie, wat een enorme uitdaging is voor de regisseur. Klopt dit?

“Titanic de musical is inderdaad een groot spektakelstuk. Het is voor de regisseur Tijl Dauweniet evident om dit op scène te krijgen. De regisseur en choreografe Ingrid Coppieters hebben te maken met massa scènes. Op het schip zit altijd veel volk en het is een uitdaging om dit alles in elkaar te krijgen. Je mag toch rekenen op 115 acteurs en figuranten.”

Daarnaast werd een ellenlange lijst aan voorwerpen bij elkaar gezocht of in elkaar geknutseld. Zo vind je backstage massa’s reiskoffers en valiezen, 100 wijnglazen, 30 champagneglazen, 30 cognacglazen, kilo’s kreeft… en uiteraard ook 50 reddingsdekens en 50 reddingsvesten.

Tijl Dauwe is de regisseur. Hoe is de samenwerking met hem?

“Ik ken Tijl al een hele tijd en het leuke is als ik met Tijl samenwerk dan weet ik heel duidelijk wat hij wil. Ik weet onmiddellijk de richting waar hij naar toe wil. Na zolang samenwerken, voelen wij elkaar ook perfect aan. Wij zitten heel gemakkelijk op één lijn.”

Het is geweten dat Titanic zinkt, maar hoe gaat de boot zinken in deze musical? Mag daar al iets van geweten zijn?

*lacht uitbundig* …Nee, het is iets met water. Het Donkmeer speelt de zee, maar het water van het meer zal op een totaal andere manier gebruikt worden als in het verleden. Het wordt alvast heel impressionant.

Sterft je personage?

Het goede nieuws is: ik leef. Ja, ik mag overleven! Na het zinken van de boot mag ik nog verder acteren…

De musical mag niet worden verward met de film. In welke zin is Titanic, The Musical anders?

“Het is totaal anders. De film is de film en musical is de musical. Er zit uiteraard romantiek, spanning en een portie humor in, maar het typische Jack en Rose-verhaal komt niet aan bod. Deze personages zaten niet echt op de boot en werden voor de film gecreëerd. Geen ‘I am king of the world’ dus in de musical.”

Titanic, The Musical is de award winning topmusical die meer dan 800 voorstellingen liep op Broadway en nu voor het eerst in Vlaanderen in openlucht te zien is. Waar de film focust op de romance tussen twee passagiers, vertelt de musical het dramatische verhaal van het legendarische schip.

Bij de persvoorstelling werden we omver geblazen door het enorme decor. Wat is er speciaal aan?

”Het is een ongelofelijk groot decor dat er staat. Het decor is een zeer mooi ontwerp: je ziet de plannen van de boot op de boot. Je ziet het plan van de boot, de blueprint, als een stuk van het decor. Ik doe mijn hoed af voor de mensen die dit maakten. Het is een professioneel team en vele vrijwilligers die in de regen, maar ook in de extreme hitte om 6u ’s morgens begonnen om toch nog iets opgebouwd te hebben. Ze zijn er al maanden mee bezig.”

Op de openluchtscène bouwde het technisch team onder leiding van Steven Lateir de voorbije maanden haar grootste decor ooit. Maar liefst 80 meter breed en 18meter hoog, voorzien van de nodige technieken om adembenemende effecten te bekomen. Decorontwerper Marnik Baert laat het legendarische epos afspelen tussen de blauwdrukken van de plannen van het schip. De diverse locaties zijn uitsnijdingen in een boek, uitgelicht alsof we als toeschouwer in de geest van ontwerper Andrews de Titanic kunnen aanschouwen. Verschillende onderdelen van de blauwdrukken gaan open waardoor ze kunnen inzoomen op diverse locaties van het schip.

“Ik heb 2 jaar geleden aan Kiss Me, Kate meegedaan en ik keek erg uit om dit opnieuw te doen. Eén van de redenen is dat dit een ongelofelijk warm team is. Dat begint bij de mensen van Festivaria, de regisseur als kapitein van het schip en alle mensen waarmee je samenspeelt . Het is een hecht team. Het is uitzonderlijk dat je met zoveel vrijwilligers en liefhebbers op het podium staat. Zij staan er elke dag met volle overtuiging, ook in de gietende regen. Ze blijven lachen en blijven hun best doen. Dat geeft zo een warme sfeer dat ik elke dag uitkijk naar de repetitie. Vele mensen werken nog overdag, maar combineren dit met wat acteren en doen dit met de volle glimlach. Ik kijk erg uit naar de première vrijdag.”

Titanic, The musical, wordt ontegensprekelijk een spektakel zoals men gewend is bij Festivaria: groots, meeslepend, spectaculair, met adembenemende visuele effecten, prachtige kostuums, een gigantisch decor en water… veel water. En laat nu net dat laatste ingrediënt voorlopig een groot mysterie blijven. Dat de boot zinkt, staat vast. Maar hoe dat zal gebeuren, houden ze geheim tot op de voorstelling.

Info en tickets

Van 23 augustus tot 7 september 2019 - Donkmeer Berlare

Tickets: www.festivaria.eu


› Gepubliceerd woensdag 21 augustus 2019 om 23:03 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook