Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Geniet van lekkere, authentieke Thaise gerechen bij JanYa Thai Wok

Deze maand mocht Yaya haar verjaardag vieren en dat deed ze met een heus feest. Yaya - de mede-uitbaatster van JanYa Thai Wok - onderscheidt zich in het Antwerpse al jaren als eigenares en chef van diverse eetgelegenheden. Dat er besloten werd om haar verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, is dan ook niet meer dan logisch: ’s ochtends kwamen er Thaise monniken bidden in haar restaurant, JanYa Thai Wok, op de Wisselstraat, waarna er gratis hapjes worden volgden voor de klanten.

Authentiek Thais

Dat de Thaise keuken vaak wordt beschouwd als de ‘Franse keuken van het oosten’, is geen toeval. Hoewel de basis anders is, zijn Thaise gerechten immers behoorlijk verfijnd, licht en met sterk aromatische componenten, waar vaak een pikante dimensie aan wordt toegevoegd. Volgens Australische chef-kok David Thompson – een expert op het gebied van Thais eten – verwerpt de Thaise keuken de eenvoud waar zoveel chefs mee uitpakken en wordt er in de plaats daarvan gekozen voor ‘het jongleren van ongelijksoortige elementen om een harmonieuze afwerking te creëren’.

De beroemde Thaise chef McDang zegt dan weer dat Thais eten wordt gekarakteriseerd door ‘complexiteit, aandacht voor detail, textuur, kleur, smaak, en het gebruik van ingrediënten met medicinale voordelen,’ evenals ‘presentatie en geur’. De Emmy Award-winnende tv-chef en restaurantuitbater Guy Fieri wijst er dan weer op dat Thais eten ook erg geschikt is voor kinderen, zolang je de pikantste gerechten buiten beschouwing laat. Dat komt onder andere omdat er maar weinig producten waar jonge kinderen doorgaans intolerant aan zijn in Thaise bereidingen worden gebruikt.

Een wereldwijde enquête die door de toonaangevende nieuwszender CNN (Travel) bij 35.000 mensen werd uitgevoerd, toonde aan dat maar liefst 7 Thaise gerechten bij de beste 50 ter wereld horen (waarmee Thailand het beter doet dan eender welk ander land, inclusief België en Frankrijk). Daarvan staan er zelfs 3 bij de eerste 10 plaatsen. De lijst: tom yam goong (4de), pad Thai (5de), som tam (6de), massaman curry (10de), groene curry (19de), Thaise gebakken rijst (24ste) en mu nam tok mooh (36de).

JanYa Thai Wok in Antwerpen

Het zijn allemaal klassiekers die je ook in JanYa kunt proeven. Meer, nog: JanYa heeft een aparte kaart voor wie Thais kan lezen en het zo authentiek mogelijk wilt. Ook als westerling kan je er écht Thais eten als je wilt, zonder dat de smaken al te veel worden aangepast aan de voorkeur die er in dit werelddeel heerst. Tijd om te komen proeven, dus!

‘JanYa’ is de samentrekking van de namen van beide restaurateurs: Jan De Grave en Wasuntra Thopomon, wiens bijnaam simpelweg ‘Yaya’ is. Voor ze samen JanYa openden, had Yaya al in verschillende andere zaken gewerkt. Zo heeft ze een tijdlang het mooie weer gemaakt in haar eigen eetgelegenheid op de Aziatisch-getinte Van Schoonhovenstraat, waar een goede synergie was met de holebizaken in de buurt. Het restaurant kende een enorme boom tot er zich een probleem voordeed met de vennoot en Wasuntra genoodzaakt was om andere oorden op te zoeken. Slechts een paar dagen na haar vertrek moest het restaurant omwille van de plots gedaalde populariteit permanent sluiten.

De ladychef mocht echter al snel het chique De Brugse Hanse mee in goede banen leiden, waar ze een aantal oosters getinte gerechten aan de kaart wist toe te voegen. Daarna runde Yaya haar eigen massagesalon en vervolgens baatte ze drie jaar lang een restaurant uit in Ekeren, waar ze een Thais-Franse keuken voorstelde. Tussendoor was ze als chef actief in een ziekenhuis. Nadat ze Jan leerde kennen, werd het al gauw duidelijk dat haar toekomstige echtgenoot haar passie voor Thais eten al deelde sinds hij ooit met een bevriende architect in een Thais restaurant was gaan eten. Daar was hij aan de praat geraakt over de gebruikte ingrediënten en kruiden. Thuis was Jan altijd al de (hobby)chef geweest en na dat bewuste diner besloot hij om zich te verdiepen in de inheemse keuken. De stap om samen met Wasuntra een eigen eettempel te beginnen, was dan ook niet bepaald groot.

Jan was zijn beroepscarrière begonnen als werfleider, waarna hij voor hetzelfde bureau binnen de werkvoorbereidingssector is terecht gekomen. Nadien heeft hij als zelfstandige een tekenbureau met bouwbegeleiding opgericht. Ook nu nog combineert Jan zijn werk als restaurateur met een job als werkleider en projecten in Antwerpen en vele andere steden.

Na zijn scheiding leerde Jan Wasuntra kennen en het koppeltje is op 25 augustus 2018 het huwelijksbootje ingestapt. Dat ze hun krachten hebben gebundeld om samen JanYa Thai Wok uit te baten, is dus niet bepaald verwonderlijk!

Het restaurant is absoluut een aanrader en een bezoekje waard! Wij keren alvast graag terug!

JanYa Thai Wok, Wisselstraat 1, 2000 Antwerpen
https://janya-thai-wok.business.site/


› Gepubliceerd vrijdag 26 juli 2019 om 09:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook