Sterrennieuws
Theater | Vlaanderen

› De Proefkonijnen bouwt nieuw theater in Antwerpen

De Proefkonijnen bestaat dit jaar 10 jaar en het productiehuis heeft zichzelf een cadeau van formaat gegeven: een eigen theater. Tien jaar lang huurde het gezelschap plekken bij de bestaande theaters in Antwerpen, maar met gemiddeld vijf producties per seizoen werd dat onmogelijk.

Wie regelmatig naar theater gaat, weet dat er de laatste jaren alleen maar theaterzalen zijn verdwenen in Antwerpen. Met het verdwijnen van het Echt Antwaarps Teater deze zomer verdwijnt ook het laatste theater dat gelinkt is aan de werken van één auteur. Maar daar komt nu toch terug verandering in, want achter dit nieuwe initiatief zit de 31-jarige theaterschrijver en producent Randall Van Duytekom. Daardoor wordt hij volgend seizoen de enige auteur waarvan er zes producties te zien zijn in de Antwerpse binnenstad.

Maar het productiehuis, dat zich voornamelijk richt op familievoorstellingen, ziet het veel breder dan dat. "Ons theater moet de plek worden waar er elk weekend iets te beleven valt voor kinderen en hun ouders. Wanneer we een voorstelling spelen, horen we steeds van bezoekers dat het theateraanbod gericht op kinderen tussen 3 en 9 jaar te klein is. En nu kunnen we daar eindelijk iets aan doen."

Naast de eigen familievoorstellingen zal De Proefkonijnen ook losse events organiseren die gericht zijn op een uitstap met het hele gezin: ontbijtformules, creatieve workshops, kinderfeesten... En bovendien is het theater ook beschikbaar voor beginnende gezelschappen of artiesten die op zoek zijn naar een zaal of repetitieruimte.

Als benaming voor het theater kwamen de initiatiefnemers terecht bij 'De Proefkonijnen Pop-up Theater', wat naar eigen zeggen een statement is. "Met dit pop-up initiatief willen we de aandacht vestigen op het tekort aan theaterruimte in Antwerpen. Dat wij als klein gezelschap een eigen zaal moeten bouwen enkel en alleen om te kunnen blijven spelen is waanzinnig." Maar zo is wel meteen de link gelegd met het andere pop-up theater in Vlaanderen: dat van Studio 100. "Daar stopt ook meteen elke vergelijking", lacht Van Duytekom. "Met ons theater mikken we op kleinschaligheid en intimiteit in het hartje van de stad."


› Gepubliceerd dinsdag 18 juni 2019 om 11:40 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook