Sterrennieuws
Musical | Vlaanderen

› Les Misérables en concert kiest voor authenticiteit

In september 1980 zag de musical 'Les Misérables' van Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil in een regie van Rober Hossein het levenslicht in de Palais de Sports in Parijs. In Vorst Nationaal werd gisteren door Cityprod en Teatro Cinque deze populaire musical met niet minder dan 30 topzangers en een groot symfonisch orkest semi-geënsceneerd. Het sleutelwoord voor de concertversie was dan ook authenticiteit. Authenticiteit van het verhaal, met een terugkeer naar de originele Franse tekst. Authenticiteit van speciaal geselecteerde stemmen, niet alleen uit de musicalwereld maar ook met klassiek geschoolde stemmen. Authenticiteit in de muziek, met een herwerkte partituur. Authenticiteit tenslotte in alle emoties die het allemaal oproept.

Het was dan ook een erg pure versie die de cast van Les Misérables en concert bracht. Ook door het bisnummer 'Cest pour demain' in een acapellaversie te brengen, werd dit nog eens extra benadrukt. Wij zijn vooral erg lovend over de vertolking van Hans Peter Janssens die in het Frans schitterend de rol van Valjean bracht. Hij heeft uiteraard al in West End gestaan en mocht nu dit ook in Vorst Nationaal neerzetten.

De stemmen blenden fantastisch en het orkest kon rekenen een goede geluidafwerking waardoor elke klank tot op de laatste rijen perfect doorkwam. Af en toe mocht het wel wat krachtiger, maar de puurheid van het orkest met de sterke samenstelling in stemmen maakte heel veel goed.

20 jaar geleden konden z'n 400.000 toeschouwers naar de Music Hall-productie in Antwerpen kijken. Nu brachten ze een versie die meer is dan een puur concert. Doordat de stemmen zich aangekleed hadden als personages en gebruik maakten van rekwisieten zoals geweren en de Franse vlag, werd een semiscenische versie neergezet.
Les Misérables blijft ook vandaag heel erg actueel. Het studentenprotest in Les Mis wil de regering omverwerpen omdat ze te weinig aandacht heeft voor de armen. Vergelijkingen met de Gele Hesjes-beweging of de klimaatprotesten op donderdag zijn dan ook niet ver weg.

Als we een puntje van kritiek mogen geven... Het was misschien leuk geweest voor de Nederlandstaligen in de zaal om wat ondertitels in het Nederlands of wat scènebeschrijving te tonen op schermen. We vonden namelijk op de website van de collega's van vrtnws.be dat het concert van ondertitels zou voorzien worden wat uiteindelijk niet het geval was. Al was dit misschien deel van de authenticiteit.

Uitschieters in de setlist zijn wat ons betreft 'Sur la barricade', ‘Un peu de sang qui pleure’, ‘Le coeur au bonheur’ en ‘Une poupée dans la vitrine’. Les Misérables en concert: puurheid met een sterke sound, lang geleden dat we hier nog van konden genieten.

De acteurs en het orkest kregen na afloop dan ook een terechte staande ovatie in Vorst Nationaal. Wil je ook nog gaan kijken, grijp dan vanavond je kans, want om 20u00 wordt dit voor het laatst gebracht. Info en tickets: www.musichall.be

Setlist

1. Ouverture
2. Le Bagne: pitié, pitié!
3. L’évêque de Digne
4. Pourquoi ai-je permis à cet homme
5. Quand un jour est passé
6. J’avais rêvé’
7. Tu viens, chéri
8. Le procès: comment faire
9. La mort de Fantine
10. La confrontation
11. Une poupée dans la vitrine
12. Maître Thénardier
13. La Transaction
14. Bonjour Paris
15. Sous les étoiles
16. Le café des amis de l’ ABC
17. Rouge la flamme de la colère
18. A la volonté du peuple
19. Rue Plumet: dans ma vie
20. Le coeur au bonheur
21. Le casse de la rue Plumet
22. Le grand jour

Pauze

23. La première barricade
24. Mon histoire
25. Sur la barricade
26. Je sais ce qui se trame
27. C’est la faute à…
28. La première attaque
29. Un peu de sang qui pleure
30. Souviens-toi des jours passés
31. Comme un homme
32. Fureurs cannibales
33. Le suicide de Javert
34. Tourne, Tourne
35. Seul devant ces tables vides
36. Au marriage: sonnez, sonnez!
37. Mendiants à la fête
38. Final: C’est pour demain


› Gepubliceerd zaterdag 23 maart 2019 om 15:06 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook