Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Een nieuwe week van Komen Eten

In een nieuwe week van Komen Eten wordt er Thais gesmuld door de gasten. Maar er wordt ook wijn geschonken door een bierbrouwer en kleren van een 17-jarige ontwerper aangetrokken. En alsof dat nog niet genoeg is, maken we kennis met drie K3- geiten. De gastvrouwen en -heren waarvan sprake zijn Pitsamai uit Brugge, Jordy uit Denderleeuw, Caroline uit Boutersem en Erik uit Lokeren. Op vrijdag is deze vrolijke bende te gast bij Piet Huysentruyt in La Douce France.

PITSAMAI UIT BRUGGE: Maandag 17 november

De 41-jarige Pitsamai woont in Brugge, maar heeft Thaise roots. Ze bracht uit Thailand niet enkel het lekkere eten mee, maar ook haar passie voor golf. Pitsamai zou vroeger zelfs beweerd hebben dat golf haar leven was, maar dat is nu niet meer het geval. Nu komt haar gezin absoluut zeker op de eerste plaats. Pitsamai wil dit Komen Eten-avontuur heel graag winnen en wil haar gasten laten proeven van de échte Thaise keuken. En dat is veel meer dan wat rijst met kokosmelk en het obligatoire citroengras. Het nagerecht dat Pitsamai vanavond serveert is geen alledaagse kost voor de gemiddelde Belg, want het bestaat uit plakrijst met kokosmelk en mango. Voor de rijst maakt Pitsamai gebruik van haar Superman, want zo noemt ze de onmisbare rijstkoker. En mango is ook niet zomaar mango bij Pitsamai, want ze gebruikt zowel de bij ons bekende ‘gewone mango’, als de in Thailand bekende ‘Thaise mango’.

Koken leerde Pitsamai op haar tiende in Thailand van haar mama, maar ze moest het daar nooit echt gebruiken, aangezien een restaurantbezoek daar niet veel kost. Dat is bij ons wel even anders, en dus was Pitsamai genoodzaakt om in België wel aan het koken te slaan. En met succes, want iedereen in haar omgeving beweert dat ze een uitstekende kokkin is. De tafel waaraan Pitsamai haar gasten zal ontvangen, is mooi versierd, want “een mooie tafel zorgt voor een betere sfeer en lekkerder eten”. Speciaal voor de gelegenheid haalt Pitsamai de kristallen glazen uit de kast en voorziet ze sierlijke Thaise danseressen in authentieke klederdracht.

JORDY UIT DENDERLEEUW: Dinsdag 18 november

Ondanks zijn jeugdige leeftijd (17 jaar) weet Jordy wat hij wil. En dat is een carrière uitbouwen in de modewereld. Jordy studeert mode en voelt zich als een vis in het water in het wereldje van ontwerpen, naad en snit. Als kind toverde de extravagante Jordy al zakdoekjes om tot broekjes en onlangs mocht hij zelfs een outfit ontwerpen voor Vlaanderens bekendste broer en zus, Christoff en Lindsay. Ontwerpen mag dan wel Jordy’s passie zijn, het zorgt ook voor de nodige stress. Ontspannen kan Jordy helemaal tijdens het koken, want “koken is hoofdje leeg en ervoor gaan”. Voor het dessert gaat hij voor een op het eerste gezicht veilige keuze, want Jordy kiest voor cupcakes. Maar Jordy zou Jordy niet zijn, als hij daar geen zotte twist aan zou geven. Het is dan ook enigszins verrassend te noemen dat hij een garnalencupcake, Zwiterse kaascupcake en een pepernootcupcake serveert voor zijn gasten. De genodigden krijgen van Jordy een exclusieve blik achter de schermen, want hij neemt ze me naar zijn creatief atelier. Daar showen enkele modellen zijn nieuwste collectie en mogen ook de gasten zich in zijn zelfontworpen creaties hijsen.

CAROLINE UIT BOUTERSEM: Woensdag 19 november

De 38-jarige Caroline is managementassistente en woont in Boutersem, maar is eigenlijk een geëmigreerde West-Vlaamse. Deze kokette dame is een echte dierenliefhebster en bezit in haar tuin een halve zoo. Konijnen, cavia’s, een pony en drie geiten, ze heeft het allemaal. Die geiten heten trouwens Karen, Kristel en Josje, naar analogie met een bekende Vlaamse-Nederlandse meidengroep. Caroline legt haar dieren graag in de watten en wil vanavond hetzelfde doen bij haar gasten. Echt goed koken kan Caroline naar eigen zeggen niet, maar ze wil er vanavond wel keihard voor gaan. Haar gevoel voor structuur en perfectionisme moet haar daarbij helpen. Een goede voorbereiding is volgens Caroline al het halve werk en die lijkt alvast helemaal in orde te zijn. Dat belooft dus voor de rest van de avond. Het eten zelf vormt natuurlijk ook een niet onbelangrijk onderdeel bij Komen Eten, en Caroline wil vanavond scoren met kabeljauw en chorizo met een doperwtensausje.

ERIK UIT LOKEREN: Donderdag 20 november

Erik is 59 jaar oud en verdient de kost als ambtenaar. Hij is een grote bierfan en Erik brouwt het gerstenat zelfs eigenhandig in zijn garage. En bier brouwen is volgens Erik zoals koken. Je moet immers blijven roeren, anders brandt het goedje aan. Compleet tegen alle verwachtingen in, zet hij geen bier op het menu en kiest Erik als dranken tijdens het eten voor wijn en water. Een veilige keuze dus van Erik, die nochtans graag experimenteert in de keuken. Wat te denken van zijn voorgerecht bijvoorbeeld, dat bestaat uit drie variaties van zalm met aangepaste garnituren? Zijn hoofdgerecht is - althans figuurlijk - een mond vol: côte à l’os Holstein met zuiderse gebakken aardappelblokjes en eekhoorntjesbrood met portosaus. Het is duidelijk dat Erik erg graag wil uitpakken met zijn kookkunsten en daarom legt hij de lat erg hoog. Maar door de druk die Erik zichzelf oplegt, dreigt hij in tijdsnood te komen. En dat zorgt voor stress in de keuken en dat kan een gastheer als Erik missen als kiespijn.

Komen Eten, van maandag 17 november tot donderdag 20 november, om 20u15 op VIER
Chez Piet, vrijdag 21 november om 19u50, ook op VIER.


› Gepubliceerd zondag 16 november 2014 om 00:00 uur door Robrecht Van Goolen




Sterrennieuws © 2008 - 2025
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook