Sterrennieuws
Kooptip | Vlaanderen

› Arnold Schwarzenegger naast sterrencast in Sabotage

John ‘Breacher’ Wharton (Arnold Schwarzenegger) is de leider van een ‘Drug Enforcement Administration special ops’-team – de elite antidrugseenheid van de politie. Hoewel hij door zijn collega’s wordt aanzien als een soort held, heeft Breacher een trauma opgelopen dat hij nooit echt heeft verwerkt. Hoofdverantwoordelijke daarvoor is een Mexicaans drugskartel en dus is het niet echt verwonderlijk dat we hem voor het eerst echt leren kennen terwijl hij samen met zijn getatoeëerd team een zwaar beveiligde vestiging van de Midden-Amerikaanse drugsbazen binnenvalt. Eenmaal de buit is bemachtigd, romen de agenten echter 10 miljoen dollar af om zichzelf te ‘vergoeden’ voor de moeite.

Kijken


De DEA-ploeg weet de ‘premie’ goed te verstoppen, maar wanneer Breacher en zijn manschappen terugkeren om hun centjes op te halen, blijken die verdwenen te zijn. Enkele maanden na de razzia wordt alles nog erger: een voor een worden de teamleden – vaak op gruwelijke wijze – vermoord. Zo wordt de auto van een van hen zelfs op treinsporen geplaatst, waarna de wagen inclusief ex-politieagent volledig wordt vernield door een voorbij denderende trein.

Tijdens zijn zoektocht naar de verantwoordelijke(n) krijgt Breacher het bovendien aan de stok met Caroline (Olivia Williams, uit onder andere X-Men: The Last Stand en Maps to the Stars), de rechercheur die belast is met de zaak…

De film

Geen twijfel aan: de laatste tijd heeft Arnold Schwarzenegger meegespeeld in verschillende films waarin hij meer mocht spelen dan enkel een ouder wordende actieheld. Net als Jean-Claude Van Damme in het ook al door Splendid Film verdeelde Enemies Closer weet ook ‘Arnie’ nu zijn acteertalent beter dan ooit te tonen in zijn nieuwste film, Sabotage. In zijn deze vierde prent sinds hij ermee stopte als gouverneur van Californië mag de ‘Governator’ in de huid kruipen van een corrupte flik met post-traumatische-stressstoornis.

Overigens is Arnie niet de enige bekende acteur in het antidrugsteam: met bijnamen als Monster, Grinder, Neck, Sugar, Pyro, Tripod en Smoke mogen respectievelijk ook Sam Worthington (Avatar), Joe Manganiello (Spider-Man 3), Josh Holloway (Mission: Impossible – Ghost Protocol), Terrence Howard (Prisoners), Max Martini (Captain Phillips), Kevin Vance (End of Watch) en Mark Schleger bewijzen dat ze behoorlijk ongure personages kunnen neerzetten.

Wie ‘corrupte flik’ zegt, denkt overigens al snel aan regisseur en scenarist David Ayer. De voormalige marinier groeide op in de straten van South-Central Los Angeles, lange tijd bekend als de gevaarlijkste buurt van die stad, en wist zijn ervaringen over te brengen in een hele reeks imposante films die allemaal toonden hoe het ruige straatleven of de corruptie binnen het politiekorps er echt uitziet: in zowel Harsh Times met Christian Bale als Street Kings met Keanu Reeves en End of Watch met Jake Gyllenhaal putte Ayer uit eigen ervaringen, terwijl hij tussendoor ook nog films als The Fast and the Furious, Dark Blue en S.W.A.T. schreef. Ook Sabotage toont weer dat Ayer als geen andere filmmaker op een hyperrealistische manier kan beschrijven hoe de duistere kant van een Amerikaanse politieagent er kan uitzien.

Sabotage begon zijn leven oorspronkelijk als Ten, een scenario van Skip Woods (Hitman, X-Men Origins: Wolverine, The A-Team, A Good Day to Die Hard) dat schatplichtig was aan Ten Little Niggers (later gelukkig van titel veranderd naar And Then There Were None) van Agatha Christie. Ayer verleende er als coscenarist zijn eigen flair aan en dat is duidelijk te zien doorheen de hele film.

In de Verenigde Staten zelf reageerden heel wat recensenten wat geschokt bij het zien van hun ex-gouverneur in een dergelijke rol, maar de kenners van Splendid Film zagen meteen wat velen van hen ook in de gaten hadden: dat Arnold Schwarzenegger anno 2014 nog steeds relevant is als acteur en meer weet te overtuigen dan ooit tevoren.
Wat de pers zegt...

Specificaties

Formaat: 16:9/1,85.1
Audio: Dolby Digital 5.1
Taal: Duits, Engels
Ondertitels: Nederlands, Duits
Studio: Open Road, QED International, Crave Films
Speelduur: 105 minuten + bonusmateriaal
Distributeur: Splendid Film
Bonusmateriaal: Alternatief einde, verwijderde scènes, Alternatieve scènes, Achter de scènes, Interviews

Technische fiche
Regie: David Ayer
Scenario: Skip Woods, David Ayer
Productie: David Ayer, Bill Block, Paul Hanson, Palak Patel, Ethan Smith
Cinematografie: Bruce McCleery
Muziek: David Sardy
Montage: Dody Dorn

Artistieke fiche
Arnold Schwarzenegger: John ‘Breacher’ Wharton
Sam Worthington: James ‘Monster’ Murray
Joe Manganiello: Joe ‘Grinder’ Phillips
Josh Holloway: Eddie ‘Neck’ Jordan
Terrence Howard: Julius ‘Sugar’ Edmonds
Max Martini: Tom ‘Pyro’ Roberts
Kevin Vance: Bryce ‘Tripod’ McNeely
Mark Schlegel: ‘Smoke’ Jennings


› Gepubliceerd zondag 21 september 2014 om 14:12 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook