Sterrennieuws
Kooptip | Vlaanderen

› Aanrader voor de kerstvakantie: Bounty Killer

De nabije toekomst, niet lang na de ‘Corporate Wars’ (‘Bedrijfsoorlogen’) die de wereld in chaos hebben ondergedompeld. Een groot deel van de aarde is omgetoverd in woestenij, maar de overlevende verantwoordelijken – witteboordencriminelen die vroeger meestal aan het hoofd stonden van grote bedrijven – zijn het doelwit geworden van premiejagers die voor de mysterieuze ‘Council of Nine’ (de ‘Raad van Negen’) werken. Dit nieuwe regeringsorgaan is opgericht uit de assen van de oorlog en vaardigt doodvonnissen uit tegen de zakenmisdadigers die na de gevechten wisten weg te vluchten met het grootste deel van de rijkdom.

Kijken


Drifter (Matthew Marsden) is een van de ‘premiedoders’ die hun brood verdienen met het opjagen van de schuldige ex-zakenleiders. ’s Mans populariteit is echter tanende. Zijn rivaal, halftijdse minnares en vroegere protegé Mary Death (Christian Pitre van Crazy, Stupid, Love), is tegenwoordig beroemder dan Drifter zelf en de twee leven dan ook op min of meer gespannen voet. Nadat Mary wordt benaderd door een duo mannen die proberen om haar te overtuigen hun kant te kiezen en een bouwproject te beginnen (waarna ze hen prompt vermoordt), vindt ze een paar bevelschriften in haar auto, waaronder eentje van Drifter zelf. Wanneer ze die laatste benadert met haar bewijzen, beweert hij echter dat anderen hem er proberen in te luizen. Mary kiest de kant van Drifter, schiet zich een weg doorheen een aantal misdadigers en gaat dan samen met haar voormalige mentor op zoek naar de rechters van de Council of Nine om de waarheid te weten te komen. Ook mee is Jack (Barak Hardley), een klunzige ‘gun caddy’ die Drifter pas na heel wat aarzelen heeft aangenomen...

De film

Bounty Killer is een post-apocalyptische thriller die elementen uit films als Mad Max, Escape from New York, Machete, Death Race 2000, For a Few Dollars More, Road Warrior en de zwaar onderschatte Dredd-verfilming op vernuftige wijze met elkaar mengt. Dat de sfeer doet denken aan wat we gewend zijn van, bijvoorbeeld, Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, hoeft dus zeker niet te verbazen. Dat regisseur Henry Saine de juiste man was om alles in goede banen te leiden, ook niet: de man was grafische artiest voor verschillende bekende tv-series (waaronder Spin City, Will & Grace, That ‘70s Show, Entourage, Dirt en The Office) en wist al te verbazen met zijn eigenzinnige, low-budgetfilm The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu.

Bounty Killer heeft een behoorlijk bijzondere ontstaansgeschiedenis: alles begon toen Henry Saine en coscenarist Jason Dodson na een met alcohol gevulde nacht aan het napraten waren in het appartement van die laatste. Dodson was aan het preken over het Enronschandaal toen Saine een oude sf-filmposter ontdekte met daarop: ‘In a future unborn – 1997!’ Het was de latere regisseur die met het voorstel kwam om een film te maken over de ‘toekomst in 1997’, maar met een sfeer die stevig gegrond was in de jaren zeventig. Eenmaal er een script klaar was, vond het duo echter niemand die het daadwerkelijk wilde lezen. Saine en Dodson wisten echter niet van ophouden en creëerden samen met coscenarist Colin Ebeling een korte cartoon met de bedoeling het idee te verkopen als animatiereeks. Tekenfilmmaatschappij Kickstart bleek geïnteresseerd te zijn, maar wilde het jaartal uit de werktitel Bounty Killer: 1997 halen en een eerste hoogtepunt kwam er toen het creatief team samen ging zitten met Samuel L. Jackson, die meer animatie wilde doen na Afro Samurai en hen vroeg: ‘Dus laten we even kijken of ik dit juist heb: ik stap gewoon rond terwijl ik blanke mensen dood?’ Het antwoord van de bedenkers (‘Wat je maar wilt doen, meneer Jackson, we zijn gewoon verrast dat we hier kunnen zitten’) bleek niet overtuigend genoeg voor de steracteur.

Ook de animatieserie geraakte echter niet van de grond: volgens sommigen zou die te duur worden, anderen vonden het verhaal dan weer te gewelddadig. Saine tekende dan maar een storyboard voor een ‘live action’-film waarin een Airstream (een aluminium caravan) werd voortgetrokken door motorfietsen en... kocht zelf een Airstream, waarop Colin reageerde met een droge: ‘Wel, ik neem aan dat we de film dan moeten maken, niet?’ Het team trok opnieuw naar Kickstart, deze keer met een ‘pitchbook’ en kreeg het groen licht voor een film... zolang er eerst een comic zou gemaakt worden van het verhaal. Die moest echter ‘kindvriendelijk’ zijn, want de grote Amerikaanse winkelketen Walmart was hoofdsponsor en wilde een project steunen over de negatieve kanten van grote bedrijven. Jason schreef de comic, Saine maakte de kortfilm en enkele dagen later ging Kickstart ook definitief akkoord met de productie van een langspeler, maar voor de comic ook volledig kon geïllustreerd worden, moest er een script overhandigd worden aan de investeerders. Ook de comic werd snel afgewerkt en diende visueel als basis voor de latere film, die nu dus beschikbaar is!

Let zeker ook op de vele gastrolletjes in Bounty Killer, zoals die van Gary Busey (o.a. Lethal Weapon), Beverly D’Angelo (American History X, Entourage), Kristanna Loken (Pensacola: Wings of Gold, The L Word), Alexa Vega (Spy Kids, Machete Kills) en rapster Eve (xXx, Eve)!

Technische fiche
Regie: Henry Saine
Scenario: Jason Dodson, Colin Ebeling & Henry Saine
Productie: Colin Ebeling, Jason Netter, Henry Saine
Cinematografie: David Conley
Muziek: Greg Edmonson
Montage: Martin Bernfield

Artistieke fiche
Matthew Marsden: Drifter
Kristanna Loken: Catherine
Christian Pitre: Mary Death
Barak Hardley: Jack LeMans
Abraham Benrubi: Jimbo
Gary Busey: Van Sterling
Beverly D’Angelo: Lucille


› Gepubliceerd maandag 23 december 2013 om 11:06 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook