Sterrennieuws
Interview | Vlaanderen

› Magie is nieuwe single van Udo

Met 'Magie' bewandelt Udo nog steeds het pad van de Vlaamse evergreens. Na het gigantische succes van Ik Mis Je Zo van Will Tura, haalt hij nu de klassieker van Philippe Robrecht vanonder het stof. Udo brengt de song op zijn gekende en typerende manier: vol emotie en kracht. De zanger koos het nummer in functie van zijn live repertoire en benadrukt dat hij met covers vooral een ode wil brengen aan de originele uitvoerders: "Magie en Ik Mis Je Zo zijn heilige huisjes; kleine Vlaamse kapelletjes die je hooguit een klein beetje mag restaureren, maar waar je vooral respect voor moet hebben." Een gesprek...

Waarom heb je voor ‘Magie’ gekozen?
Udo: "De keuze voor 'Magie' staat volledig in functie van mijn live performances. Ik ben in de eerste plaats een live artiest die, waar hij ook optreedt, een sterke live set wil neerzetten. En in een top set horen nu eenmaal topnummers.'Magie' is een Vlaamse pop evergreen, en laat ons eerlijk zijn: die zijn niet dikgezaaid. Mijn keuze voor 'Magie' is evenzeer een ode aan Philippe Robrecht en zijn prachtige ballad."

Maar waarom kies je voor een bestaande song en geen nieuw lied?
Udo: "Nieuwe Vlaamse songs liggen niet voor het rapen. De opkomst van het Internet heeft een sneeuwbaleffect in gang gezet, dat de hele industrie onderuithaalt en waardoor fundamentele jobs zoals die van songsmid verloren gaan. Talentvolle schrijvers klusten vroeger al eens bij in een muziekwinkel, maar sinds die er niet meer zijn verdienen schrijftalenten tegenwoordig hun boterham niet meer met muziek. Broodschrijvers lijken een uitgestorven ras. Ofwel heb je dus zeer veel geluk dat je een fantastisch nummer krijgt aangeleverd, ofwel kan je als artiest twee kanten uit: zelf een nummer schrijven of een bestaand lied coveren. En omdat ook radiostations tegenwoordig voor zekerheid kiezen wanneer ze hun playlist samenstellen, doen artiesten dat ook. De platenverkoop in kleine gebieden als het onze is compleet weggevallen, dus zijn radio en televisie van groot belang om je publiek te bereiken."

Zo lijkt het wel alsof je 'Magie' vanuit een technisch standpunt hebt gekozen?
Udo: "Neen, ik heb gewoon kort uitgelegd dat je nieuwe Vlaamse songs niet op elke hoek van de straat terugvindt en radiostations eieren voor hun geld kiezen. Als artiest schrijf ik veel zelf maar soms ga je al eens op zoek naar een alternatief. Indien ik enkel marketingtechnische redenen zou hebben om een song uit te brengen, dan kan ik beter stoppen en dan zouden ook succesvolle groepen als Milow en Triggerfinger ordinaire muzieksletten zijn. Een song kies je vanuit een artistiek gevoel. Ik heb 'Magie' dan ook in de eerste plaats gekozen omdat het een nummer is dat bij me past, dat ik op mijn eigen manier kan interpreteren en waar ik live mijn publiek mee kan boeien. Anderzijds heb ik er ook een nostalgisch gevoel bij; 'Magie' maakt dan ook deel uit van mijn jeugd. De song is ondertussen al 21 jaar oud en blijft na al die jaren nog steeds overeind. 'Magie' is een fantastisch lied, vol sfeer en gevoel. Live probeer ik dat gevoel ook op te wekken, zodat het publiek helemaal meegaat in de melancholische en verliefde sfeer van het muziekstuk. En zodra je die interactie met de toehoorders voelt, kan je op een organische manier toewerken naar een hoogtepunt. Daar doe je het voor als artiest en dat is de enige drijfveer in het zoeken naar nieuw materiaal."

In hoeverre verschilt jouw versie met die van Philippe Robrecht?
Udo: "Ze zijn erg verschillend en toch gelijk. Het gaat natuurlijk over hetzelfde lied dus je kan geen bocht van 180 graden nemen, al heb ik wel enkele belangrijke veranderingen aangebracht. De single versie van Philippe Robrecht duurt vier minuten, de akoestische versie bijna vijf. Dat is in deze tijden, waar alles snel en krachtig moet zijn, not done. Ik heb de single versie dus ingekort en er een modulatie ingestoken, waardoor het een extra schwung meekrijgt. Ook heb ik vanuit een artistiek oogpunt gekozen voor een stevigere versie met een saxsolo en bluesy gitaren. Daarvoor heb ik een beroep gedaan op de beste muzikanten van het land: Belgische saxlegende Henri Ylen en bluesgitarist Chris Van Nauw. Het grote verschil ligt 'm uiteraard in de zangstem en mijn manier van zingen. Dat is iets wat je niet kan uitleggen, daarvoor moet je luisteren. Philippe Robrecht is een verteller, een soort troubadour. Ik ben in de eerste plaats een melodische zanger en performer. Echter, weet dat muziek maken geen competitievorm is. Voor mij blijven originele versies van Vlaamse grootmeesters onevenaarbaar; dat vind ik nog steeds van Will Tura's Ik Mis Je Zo en dat is bij Magie van Philippe Robrecht niet anders. De originelen zijn heilige huisjes; kleine Vlaamse kapelletjes die je hooguit een klein beetje mag restaureren, maar waar je vooral veel respect voor moet hebben."


› Gepubliceerd donderdag 2 mei 2013 om 12:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook