Sterrennieuws
Boek | Vlaanderen

› Marc Pairon: Mijn gedichten mag men voorlezen

Vandaag berichtten de media dat SABAM van openbare bibliotheken 250 EUR per jaar eist indien er voorleesuurtjes worden georganiseerd. Dichter Marc Pairon ergert zich aan het gedrag van de auteursrechtenorganisatie en wil samen met andere auteurs, die niet aangesloten zijn bij SABAM, een tegenoffensief lanceren. “Dit soort praktijken dienen de kunst en literatuur hoegenaamd niet. Integendeel, ze smoren artistieke initiatieven in de kiem”.

“Ik ben niet aangesloten bij SABAM. En zovele andere auteurs zijn dat evenmin. Mijn werken mag men à volonté voorlezen. Hoe meer, hoe liever zelfs. Want is het niet het uiteindelijk doel van iedere auteur om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met zijn teksten?”, aldus Marc Pairon.

“Ik doe dan ook een oproep aan de openbare bibliotheken. Organiseer voortaan voorleesuurtjes met werken van ‘vrije’ auteurs. Geef geen gevolg aan de brief van SABAM en betaal de 250 EUR niet, maar investeer ze in SABAM-vrije werken. Ik wil alvast mijn literaire duit in het zakje doen en schenk graag aan iedere openbare bibliotheek die al een brief van SABAM in de bus kreeg, een aantal gratis verzenbundels die probleemloos mogen voorgelezen worden”, besluit de dichter.

Pairon is niet aan zijn proefstuk toe. Toen hij in 2009, na 22 jaar schrijversstilte, zijn comeback maakte, stond in de colofon van zijn vier verzenbundels: “ALLES uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, ZONDER voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.”


› Gepubliceerd dinsdag 13 maart 2012 om 13:37 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook