Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Wereldtoiletdag: Aandacht voor diarree met Music For Life 2011

Vandaag is het Wereldtoiletdag en wordt er aandacht geschonken aan de 2,6 miljard mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot een hygiënisch toilet. Dat leidt tot een groot gezondheidsprobleem, met de dood van 4.000 kinderen per dag tot gevolg. Toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn dit jaar de stokpaardjes van Music For Life 2011 dat dit jaar werkt rond het thema “diarree”.

Diarree is een symptoom dat eenvoudig te voorkomen en te behandelen is. Toch sterven er wereldwijd jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan. Door hygiëne te promoten en de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te verbeteren, wil en kan het Rode Kruis hulp bieden.

Een toilet kan levens redden

In ontwikkelingslanden krijgen jonge kinderen gemiddeld 3 keer per jaar diarree. Bij 88% van de kinderen die aan diarree sterven zijn onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne de boosdoeners. “Zo doet in Nepal een groot deel van de bevolking nog steeds zijn behoeftes op de straat voor zijn huis, op de wei van een boer of in de plaatselijke rivier”, zegt John Kinnart van Rode Kruis-Vlaanderen. “En laat nu net die rivier de enige waterbron zijn voor drinkwater. Toch kan je voor 80 euro al een toilet op een school laten bouwen.”

Meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen

Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Alhoewel het eenvoudig te voorkomen en te genezen is, wordt toch amper 39 procent van de kinderen met diarree in ontwikkelingslanden daarvoor effectief behandeld (UNICEF, 2009). Dat is vaak het gevolg van onwetendheid over de juiste behandeling.

Enkele confronterende feiten over diarree:
· Diarree doodt jaarlijks 1,5 miljoen kinderen. (WHO, 2009)
· In Afrika en Zuid-Azië is tachtig procent van de kindersterfte te wijten aan diarree. (UNICEF, 2009)
· Diarree doodt meer kinderen jonger dan vijf dan malaria, aids en mazelen samen. (WHO, 2009)
· Jaarlijks zijn er ongeveer twee miljard gevallen van diarree. (WHO, 2009)
· Diarree treft voornamelijk kinderen jonger dan twee. (WHO, 2009)
· In ontwikkelingslanden krijgen kinderen jonger dan drie gemiddeld drie keer diarree per jaar. Dat veroorzaakt ondervoeding, waardoor de kinderen nog meer vatbaar worden zijn voor diarree. (WHO, 2009)
· Diarree is de voornaamste doodsoorzaak bij rampen. (UNICEF, 2009)

Gebrek aan proper drinkwater en hygiëne

Mensen die aan diarree sterven, sterven eigenlijk aan zware dehydratie en vochtverlies. Diarree is een gevolg van een gebrek aan proper water en hygiëne in het algemeen. Diarree is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen jonger dan vijf aan ondervoeding lijden. In 88 procent van de gevallen waarin mensen sterven aan de gevolgen van diarree, is dat te wijten aan onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne.

Enkele feiten en cijfers over de toegang tot proper water:
· Wereldwijd hebben één miljard mensen geen toegang tot proper water. (WHO, 2009)
· Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. (WHO, 2009)
· Bijna één op vier mensen wereldwijd gebruikt geen sanitaire voorzieningen om zich te ontlasten.
· 83 procent daarvan woont in (slechts) dertien landen: Indonesië, Ethiopië, Pakistan, China,
· Nigeria, Brazilië, Bangladesh, Soedan, Nepal, Niger, Vietnam en Mozambique. (UNICEF, 2008)

Diarree voorkomen én genezen

Diarree is relatief eenvoudig te voorkomen. Door handen met zeep te wassen daalt de kans op
diarree met veertig procent. (UNICEF, 2009) Door de toegang tot veilig water te verhogen daalt de
kans op diarree met 47 procent. (UNICEF, 2009). Diarree is te genezen door patiënten te rehydrateren. Daarvoor bestaan bepaalde vloeistoffen, combinaties van zouten en suikers. Vitaminerijk eten kan ondervoeding tegengaan en de weerstand van de patiënt opbouwen. Om de duur van diarree te verminderen, kunnen zinksupplementen helpen.
<4>Waarvoor wordt het geld van Music for Life gebruikt? “Rode Kruis-Vlaanderen heeft verschillende programma’s lopen in de strijd tegen diarree. Die programma’s bevorderen de toegang tot veilig drinkwater en doen aan hygiënepromotie”, legt John Kinnart uit. “Zo bouwt het Rode Kruis actief waterputten en waterpompen in landen als Namibië, Burundi, Nepal en Mozambique en geeft het de lokale overheid, vrouwen en Rode Kruisvrijwilligers opleidingen rond het onderhoud en de bouw van waterinstallaties. Via toneeltjes en rollenspelen tonen vrijwilligers van het Rode Kruis het belang van een goede hygiëne aan.”

Acties kunnen nog steeds worden geregistreerd via www.musicforlife.rodekruis.be.


› Gepubliceerd zaterdag 19 november 2011 om 11:53 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2024
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook