Sterrennieuws
Theater | Vlaanderen

› Romeo en Julia: theaterklassieker laat nieuwkomers proeven van cultuur

‘Theater van A tot Z’ gaat op tournee met ‘Romeo en Julia’ in eenvoudige taal, speciaal voor mensen die Nederlands leren. In het stuk spelen enkele kleppers uit de musicalwereld mee. Een bijzondere rol is weggelegd voor Willy Herremans, de commissaris uit het populaire VTM-programma ‘De Buurtpolitie’.

‘Romeo en Julia’ is de opvolger van ‘Lachland’, een comedyproductie voor anderstaligen, die zo’n 20.000 toeschouwers trok. Op woensdag 13 februari gaat deze bijzondere versie van het toneelstuk van William Shakespeare in première in GC De Bosuil in Overijse. Daarna gaat het stuk op tournee door het hele land.

De regie is in handen van Dirk Van Vaerenbergh, die het stuk in 2006 al een keer tot leven bracht met amateurs. Dirk Van Vaerenbergh: ‘En we wonnen er meteen het provinciaal toneeltoernooi van Vlaams-Brabant mee! Nu zijn we 13 jaar later en heb ik een fantastische ploeg professionele acteurs bij elkaar kunnen brengen. Het wordt een grootse productie, ze staan met zeven mensen op het podium. Waar zie je dat nog?

‘Ik vind het fijn om ons anderstalig publiek artistieke prikkels te geven. We verwachten veel Franstalige Belgen, vluchtelingen, migranten en expats op de voorstellingen. En ook tieners die OKAN-onderwijs volgen. Dit toneelstuk is een mooie gelegenheid voor hen om kennis te maken met cultuur in het Nederlands.’

De acteurs in ‘Romeo en Julia’ zijn niet van de minsten. Romeo wordt vertolkt door Elias Bosmans, die vorig jaar als acteur afstudeerde aan het Conservatorium van Antwerpen. Zijn Julia is Liesbeth Roose, die momenteel te zien is in ’40-45’ van Studio 100. En verder spelen ook mee: musicalacteurs Charline Catrysse (‘Pauline en Paulette’, ‘Hans en Grietje’, ‘Scrooge’ en ‘Nellie & Cezar’) en Pieter Casteleyn (’40-45’, ‘Chaplin’, ‘The Rocky Horror Show’ en Ketnetreeks ‘Campus 12’). Een opmerkelijke rol is weggelegd voor Willy Herremans, die al elf seizoenen gestalte geeft aan commissaris Roger Berckmans in de populaire VTM-serie ‘De Buurtpolitie’. Hij speelt vader Lorenzo, de priester die Romeo en Julia trouwt. En dan zijn er nog Gregory Van Damme (bekend als Gringo uit de Ketnetreeks ‘Amika’) en actrice Jorka Decroubele (‘Uki’, ‘Mijn ridder en ik’).

‘Theater van A tot Z’ maakt toneelstukken voor sociocultureel kwetsbare doelgroepen. Zo staat bijvoorbeeld al twee seizoenen een blinde acteur mee op de planken in ‘Tiresias’, een voorstelling die aangepast is voor blinden en slechtzienden. Toch wil het gezelschap een breed publiek bereiken, zegt dagelijks leider Peter Schoenaerts: ‘Wij focussen met onze producties op verschillende doelgroepen die weinig of geen cultuurervaring hebben, maar tegelijkertijd is iedereen welkom. Ik ben er zeker van dat onze ‘Romeo en Julia’ door veel mensen gesmaakt zal worden, ook al spelen we in eenvoudig Nederlands.’

Aansluitend bij de theaterproductie brengt het gezelschap een boekje uit met het scenario en didactische tips. Peter Schoenaerts: ‘Met de tekst en de bijbehorende opdrachten kunnen tieners en volwassenen die Nederlands leren zelf aan de slag gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld fragmentjes naspelen in de klas.’

Op woensdag 13 februari gaat ‘Romeo en Julia’ om 20.30 uur in GC De Bosuil in Overijse in première. Eerstvolgende voorstellingen zijn op 14 februari (Houthalen-Helchteren), 21 februari (Mechelen) en 28 februari (Asse). Verder zijn er nog voorstellingen gepland in o.a. Aalst, Antwerpen, Dilsen-Stokkem, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode. Voor meer informatie over ‘Theater van A tot Z’ en de speelkalender van ‘Romeo en Julia’: www.theaterAZ.be.

Deze theaterproductie kwam tot stand met steun van vzw ‘de Rand’, de Taalunie, het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven en de Orde van den Prince Vilvoorde.


› Gepubliceerd zondag 10 februari 2019 om 11:32 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook