Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Rode Neuzen problemen bespreekbaar maken in de klas via schoolpakket

Eén op de 5 jongeren in Vlaanderen heeft psychische problemen, meer dan de helft van die jongeren praat er met niemand over. In de uitzending van Over De Streep, die VTM vanavond uitzendt, wordt heel duidelijk hoeveel jongeren in de knoop zitten en hoe vaak ze niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen. Eén van de doelen van Rode Neuzen Dag is om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken. Precies om die reden werd een educatief aanbod samengesteld, specifiek voor het onderwijs.

De site van Rode Neuzen Dag helpt leerkrachten die het gesprek willen aangaan. Op rodeneuzen.be/school is er vanaf nu een overzicht van het aanbod aan educatief materiaal.
Samen met onder andere Te Gek?! en iVOX werkte Rode Neuzen Dag dit aanbod uit. Scholen en leerkrachten die inhoudelijk rond deze thematiek aan de slag willen kunnen op meerdere manieren het onderwerp aan te snijden: met nieuwe webtool, getuigenissen, boeken, strips, workshops, een reportage, …

Met de door iVOX ontwikkelde webtool kan een leerkracht in de klas anoniem peilen naar het welbevinden van de leerlingen en hun attitudes en meningen ten overstaan van een aantal Rode Neuzen Dag-gerelateerde thema’s (praten over problemen, weten waar naartoe, wat indien vrienden hun zouden aanspreken). De leerkracht van de resultaten per klas downloaden én vergelijken met de resultaten van een nationale bevraging van augustus. Op basis van deze resultaten kan een leerkracht een gesprek aangaan met een klas.

In overleg met professor Nadine Engels van de VUB werd ook een document opgesteld dat handvaten geeft aan de leerkrachten doormiddel van tips om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken in de klas. Professor Engels, kadert het bespreken van psychische kwetsbaarheid in klasverband: “Het is geenszins de bedoeling dat leerkrachten zich opstellen als therapeut. Dat zou echt geen goed idee zijn. Wat wél kan aangemoedigd worden is: werken aan veerkracht van kinderen en jongeren, gevoelens bespreekbaar maken, het taboe doorbreken door te werken aan kennis en attitudes rond psychische problemen.”

Zet je Rode Neus op en steun Rode Neuzen Dag want “Het scheelt als je deelt”

VTM, Qmusic en Belfius roepen heel Vlaanderen op om geld in te zamelen voor Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie die zich inzet voor jongeren met psychische problemen. Door leuke acties op te zetten en Rode Neuzen te verkopen willen we psychische problemen bij jongeren bespreekbaar maken en geld inzamelen voor betere laagdrempelige hulp. De actie wordt afgesloten met een grote benefietshow op radio en tv op zaterdag 3 december.


› Gepubliceerd maandag 14 november 2016 om 15:26 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook