Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Night of the Proms 2016 brengt talrijke eerbetonen

De 32ste editie van Night of the Proms kende weer heel wat hoogtepunten. De overweldigende stem van Gabriel Rios met nonchalante attitude, Tom Chaplin (leadzanger van Keane) die het passieve publiek in beweging probeerde te krijgen, het Amerikaanse strijkerstrio Time for Three met een bewerking van de hit ‘Toxic’ van Britney Spears, de ravissante Natasha Bedingfield zonder BH en met een uitstekende bewerking van Prince hit ‘Purple Rain’, de machtige soulstem van Chaka Kahn en de jonge frisse verschijning van Laura Tesoro. Daarnaast was er een mooi eerbetoon aan Toots Thielemans door Antonio Serrano en aan de slachtoffers van de Bataclan in Parijs.

Al jaren kijken we uit naar de maand november, want dan draven we op in het Sportpaleis voor een erg fijne concertformule. Night of the Proms heeft de laatste jaren weliswaar een verjongingskuur gehad, maar blijft getrouw aan de unieke formule van ‘Classic meets pop’. Ook dit jaar brengt het klassieke orkest Il Novecento onder begeleiding van dirigente Alexandra Arrieche mooie bewerkingen van o.a. de vierde symfonie van Felix Mendelsshon, Capriccio Italien (van Pyotr Tchaikovsk) en wagen ze zich aan muziek uit Game of Thrones ‘The Children’ samen met het koor Fine Fleur en Night of the Proms Backbone Electric Band. De organisatoren combineren deze ingrediënten van oudsher met een rits bekende popmuzikanten die ook dit jaar weer op heel wat bijval mogen rekenen.

Night of the Proms startte met beelden van de skyline van Antwerpen waarvan met een wegvarende boot (de Flandria?) afscheid werd genomen op de tonen van een wals van Katchatourian, op zoek naar andere wereldbeelden. Zo meerde het schip aan op tropische eilanden, kwamen we terecht in smalle ruige stadsstraatjes en belandden we bij de ondergrondse metro.

De Amerikaanse pop-rock violisten Time for Three mochten de spits afbijten met Ogden. Het kanaal richting Groot-Brittanië staken we over voor de ravissante verschijning van Natasha Bedingfield. Presentator Kobe Ilsen kreeg het al warm bij de aankondiging. Waarschijnlijk had hij al een blik mogen werpen in de jurk van de zangeres in de coulissen. Zonder BH en met een diep uitgesneden decolleté ging de zangeres plots op de knieën en volgde een mooie stemuithaal in het nummer ‘Unwritten’. Na afloop van haar eerste 2 nummers verdween Kobe Ilsen zelfs met Natasha Bedingfield onder het podium en door het inschakelen van een magische rookmachine veroorzaakte hij ook mist in onze gedachten. Benieuwd wat er daar allemaal gebeurt is… we stelden namelijk vast dat Kobe bijna zonder stem zat op het einde van het concert.

Fine Fleur bracht een prachtige bewerking van de recente hit Faded in een niet-klassieke opstelling. De krachtige stemmen van het koor bezorgden ons kippenvel. Op de Night of the Proms krijgen alle bezoekers partylichtjes om mee te zwaaien. Kobe Ilsen: “Jullie lijken wel op een diamant”. Queen of funk Chaka Khan verscheen toen in een wondermooie rode jurk en zette het nummer ‘Diamonds are forever’ in.

De Proms bestaan al sinds 1985 en de mondharmonica kreeg er als instrument regelmatig een speciale plaats. De Spaanse mondharmonicaspeler Antonio Serrano liet ons regelmatig denken aan de dit jaar overleden Toots Thielemans.

Maar een dikke pluim moeten we toch geven aan Gabriel Rios. De Puerto-Ricaans-Belgische zanger wist opnieuw zijn artistieke grenzen te verleggen. Zijn nummesr lenen zich dan ook perfect voor een klassiek orkest en met een nonchalante attitude wist hij menig vrouwenhart te bekoren. Beklijvend waren dan ook ‘Gold en ‘Broad daylight’. Verder kreeg hij iedereen in beweging bij ‘Chan chan’, een klassieker van The Buena Vista Social Club.

Ook hadden we graag van in het begin alle handen in de lucht gegooid voor Tom Chaplin. De leadzanger van Keane bracht o.a. de nummers ‘ls there life on Mars’ (eerbetoon aan David Bowie) en ‘Somewhere only we know’ die ondertussen al tot het collectieve geheugen behoren. Als volleerd volksmenner slaagt hij er normaal steevast in om een volle festivalweide of een volgepakte concertzaal te laten meezingen. Het was ongetwijfeld even schrikken voor hem als hij geconfronteerd werd met een passief zittend Sportpaleis publiek. Door meermaals ‘On Your Feet’ te roepen kreeg hij toch iedereen aan het bewegen. Verder bracht hij het nummer ‘Quicksand’, een nieuw lied uit zijn recent album geschreven voor zijn dochter. Tom Chaplin is wat ons betreft samen met Gabriel Rios de absolute top van Night of the Proms 2016!

In het tweede deel is de bewerking van de hit ‘Toxic’ door Time for Three een absoluut hoogtepunt. Het Amerikaans klassiek geschoold strijktrio is duidelijk van alle markten thuis. Ze kunnen improviseren als de beste en dit is natuurlijk ideaal voer voor Laura Tesoro die samen met hen ‘I’m Sorry’ bracht. Natasha Bedingfield had door dat de diepe inkijk Kobe Ilsen toch iets te veel van zijn melk gebracht en koos voor een andere outfit. Ze bracht een mooi eerbetoon aan ‘Purple Rain’ van de dit jaar overleden Prince.

Een absoluut hoogtepunt was ook de herdenking aan de slachtoffers in de Parijse concertzaal Bataclan. We herinneren ons nog levendig deze ramp. Exact op de openingsavond van Night of the Proms in 2015 kwamen de berichten binnen: “In de concertzaal Bataclan waar 1.500 mensen een concert van The Eagles of Death Metal bijwoonden, werden honderden mensen urenlang gegijzeld. De terroristen hadden eerst in de volle zaal het vuur geopend en bleven minutenlang schieten.” Iedereen was over de gebeurtenissen in Parijs bezig en de VIP ruimte stroomde in 2015 snel leeg. Time for Three bracht tijdens de Proms dit jaar een hommage met het nummer ‘Free Souls’. Sprekend waren de beelden van Arc de Triomphe waarrond klaprozen vlogen. Het deed ons denken aan de vele doden in Flanders Fields.

Mister Proms John Miles kon natuurlijk niet ontbreken. Met ‘Music’ mocht hij de finale van het concert inzetten. Het einde van de show werd gesierd door de bekendste hits van de popartiesten in een mix te stoppen. Zonder pauze vloeiden de nummers naadloos in elkaar over. ‘Everybody’s changing’, ‘These Words’, ‘Ain’t Nobody’, ‘Broad Daylight’ en ‘What’s the pressure’ werden achtereenvolgens gebracht door respectievelijk Tom Chaplin, Natasha Bedingfield, Chaka Khan en Gabriel Rios en Laura Tesora. Alleen Chaka Khan had wat problemen om mooi aan te sluiten met haar nummers. Ze moest naar het podium begeleid worden op haar hoge hakken door Kobe Ilsen en kreeg telkens een zeer lange intro zodat de dynamiek van de snel opvolgende nummers wat werd geremd. Toch bracht ze haar hits ‘I feel for you’ en ‘I’m every woman’ met heel wat krachtige stemuithalen.

Night of the Proms is een topspektakel en de succesformule blijft overeind. Als je er nog wil bijzijn dit jaar, koop dan snel je tickets voor Antwerpen op 10 of 11 november. Op 12 november kan je terecht in Hasselt.

Info en tickets

Night of the Proms 2016, in het Antwerps Sportpaleis nog op donderdag 10 en vrijdag 11 november om 20.30 uur, in Ethias Arena Hasselt op zaterdag 12 november om 20.30 uur. Kaarten van 26 tot 49,50 euro. Bestellen via Tele Ticket Service 070/345.345 (max. € 0,30/min.), vanuit NL: 0900-45.000.45 (€ 0,45/min.) of www.notp.com. Groepstarieven en groepsboekingen (+20 personen) via 03 400 60 44 of groepen@sportpaleisgroep.be.

Night of the Proms in 2017

De organisatoren maken onmiddellijk ook de data voor 2017 bekend en volgend jaar starten de Proms in de Ethias Arena in Hasselt. Sinds geruime tijd wordt het spektakel ingeoefend in de Limburgse concertzaal en dit bespaart de organisatie een verhuisbeweging. Het spektakel verhuist daarna wel naar het Sportpaleis in Antwerpen. Tickets worden een klein beetje duurder (tot 3 euro). De artiesten worden pas later bekend gemaakt.

Ethias Arena Hasselt
Woensdag 22 november 2017, 20.30 uur

Kaarten van 29 tot 52 euro. Bestellen via Tele Ticket Service 070/345.345 (max. € 0,30/min.), vanuit NL: 0900-45.000.45 (€ 0,45/min.) of www.notp.com. Groepstarieven en groepsboekingen (+20 personen) via 03 400 60 44 of groepen@sportpaleisgroep.be.

Sportpaleis Antwerpen
Donderdag 23 november 2017, 20.30 uur
Vrijdag 24 november 2017, 20.30 uur
Zaterdag 25 noember 20187, 20.30 uur

Kaarten van 26 tot 52 euro. Bestellen via Tele Ticket Service 070/345.345 (max. € 0,30/min.), vanuit NL: 0900-45.000.45 (€ 0,45/min.) of www.notp.com. Groepstarieven en groepsboekingen (+20 personen) via 03 400 60 44 of groepen@sportpaleisgroep.be.

Night of the Proms: setlist 5 november 2016

Deel 1
1. Rite of spring (Stravinsky) – Il Novecento
2. Walz from masquerade (Katchatourian) – Il Novecento
3. Ogden – Time for Three
4. Unwritten – Natasha Bedingfield
5. Soulmate – Natasha Bedingfield
6. Faded – Fine Fleur
7. Carmen ouverture – Il Novecento
8. Diamonds are forever – Chaka Khan
9. Rhapsody in blue – Antonio Serrano
10. Summertime – John Miles & Antonio Serrano
11. Gold – Gabriel Rios
12. Chan Chan – Gabriel Rios & Antonio Serrano
13. Capriccio Italien (Pyotr Tchaikovsky) – Il Novecento
14. Is there life of Mars – Tom Chaplin
15. Quicksand – Tom Chaplin
16. Somewhere only we know – Tom Chaplin

Deel 2
17. The children from game of thrones – Il Novecento & Fine Fleur
18. Toxic – Time for Three
19. I’m Sorry – Laura Tesoro & Time for Three
20. Purple Rain – Natasha Bedingfield
21. Meldesshon 4th symphony (Presto) – Il Novecento
22. Free Souls – Time for Three
23. Going home Fine Fleur & Rob
24. Music – John Miles
25. Everybody’s changing – Tom Chaplin
26. These words – Natasha Bedingfield
27. Ain’t nobody – Chaka Khan
28. Broad daylight – Gabriel Rios
29. What’s the pressure – Laura Tesoro
30. I feel for you – Chaka Khan & Antonio Serrano
31. I’m every women – Chaka Khan
32. Can’t stop this feeling + reprise – Alle artiesten samen


› Gepubliceerd zondag 6 november 2016 om 12:35 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook