Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› De ontvoering van VDB in Dossier X

Maandag 30 april keert Dossier X terug naar 14 januari 1989 wanneer ex-premier Paul Vanden Boeynants, VDB, √©√©n van de meest controversi√ęle politici die ons land ooit gekend heeft, zijn wagen zoals steeds parkeert in de ondergrondse garage van zijn appartementsgebouw. Maar deze keer wordt hij opgewacht door een goed georganiseerde bende die hem overmeestert en ontvoert. Het is het begin van een thriller die ons land een maand lang in de ban zal houden.

Dossier X reconstrueert deze onwaarschijnlijke ontvoeringszaak, die het hele land in rep en roer zette. De makers kregen weer de kans het hele dossier in te kijken, en mogen geluidsopnames laten horen van de daders die via de telefoon de ontvoering opeisten. Aan de hand van waarheidsgetrouwe reconstructies van de feiten en de verhoren, komt deze zaak weer tot leven.

Na zijn ontvoering wordt Vanden Boeynants in een vakantievilla opgesloten, in de Noord-Franse badplaats Le Touquet. Hij leeft er in volslagen duisternis, zonder enig tijdsbesef, en op een dieet van water en conserven. Al snel neemt VDB - geheel naar zijn natuur - de touwtjes in handen. Hij onderhandelt met de ontvoerders over het losgeld. 400 miljoen frank wordt 63 miljoen. Enkele dagen later overhandigt een vriend van hem het geld aan een tussenpersoon en iets later is VDB terug een vrij man.

Kort na zijn vrijlating geeft de ex-premier een historische persconferentie. In een monoloog van een uur legt de ex-premier uit wat hem overkomen is. Vanaf dat moment begint ook de klopjacht op de daders. Eén dag na de vrijlating van Vanden Boeynants wordt Basri Bajrami opgepakt, met in zijn zakken een grote som Zwitsers geld. Bajrami wordt onmiddellijk in de boeien geslagen. Uiteindelijk kunnen de speurders ook bendeleider Patrick Haemers en zijn vrouw lokaliseren via zijn telefoonverkeer in Rio de Janeiro. Op 27 mei 1989 arresteren de speurders Haemers in een shoppingcenter in Rio de Janeiro. Hij wordt uitgeleverd aan ons land, maar op 14 mei 1993 pleegt hij zelfmoord in zijn cel.

Het verhaal van Paul Vanden Boeynants in Dossier X, maandag 30 april om 21.55 bij VTM


› Gepubliceerd zondag 29 april 2018 om 12:15 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook