Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› De Mol vanaf 6 februari te verkrijgen als bordspel

Spanning verzekerd wanneer je De Mol speelt als bordspel, want vanaf nu kan ook jij De Mol ontmaskeren. En het is niet zomaar een bordspel: je zal namelijk gebruikmaken van innoverende spelmechanieken via de gsm of tablet. Bij elk spel duidt de bijhorende app een nieuwe Mol aan. Er wordt gespeeld met een timer: elk spel duurt exact 45 minuten. Overleg is essentieel… maar een van de spelers is de Mol!

Achtergrond

Wie niet weet wat De Mol is, heeft een van de grootste televisiefenomenen van de laatste 18 jaar gemist. Het was immers een van de programma’s waarmee de Vlaamse productiemaatschappij Woestijnvis zich op de (internationale) kaart wist te zetten.

Het eerste seizoen van De Mol werd uitgezonden in 1998, een jaar nadat het toen net geboren Woestijnvis furore had gemaakt met drie eigen formats: Man bijt hond, De Commissie Wyndaele en Alles kan beter. Het kwartet aanstichters – Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove – zou nog erg lang daarna het creatieve Belgische televisielandschap domineren, maar moest al snel terugkomen van het oorspronkelijke besluit om elke Woestijnvisserie maximaal 2 seizoenen lang te produceren. De Mol lokte in zijn tweede jaargang immers 1,9 miljoen kijkers en sleepte de prestigieuze Gouden Roos (een van de belangrijkste internationale televisieprijzen). Bovendien werd het format aan meer dan 50 landen verkocht – een in die periode ongezien succes. Eigen versies van Who Is the Mole? zijn onder andere in Australië, Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten, Polen, het VK, Nieuw-Zeeland, Israël, Spanje, Italië, Bulgarije en Frankrijk te zien en ook Nederland begon er al aan in 1999 met Wie is de Mol?

Terwijl het in Vlaanderen tot 2016 zou duren voor De Mol na een laatste derde seizoen toch een herstart zou nemen – deze keer op VIER – toonde het feit dat onze noorderburen elk jaar opnieuw hoog wisten te scoren met steeds weer een nieuw seizoen duidelijk aan dat er geen sleet zit op de for-mule. In België werd winnaar Gilles een instant beroemdheid, die na zijn deelname ook nog eens De slimste mens ter wereld wist te winnen – overigens een ander spelprogramma waar Just Games een gesmaakte bordspel-versie rond heeft uitgebracht.

In Nederland zijn de Mollenjagers van 2017 naar de Verenigde Staten getrokken, waar ze geprobeerd hebben om te ontdekken wie van hen een saboteur is. De resultaten zijn momenteel te zien op televisie. In België reisden de kandidaten naar Zuid-Afrika voor dit vijfde seizoen, dat vanaf dit voorjaar terugkeert op VIER. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte, maar ondertussen biedt garandeert dit bordspel van De Mol alvast een span-nende aanloop naar de nieuwe afleve-ringen!

Het bordspel

Om De Mol te spelen, kan je tussen 10 ver-schillende kaartensets kiezen. Er kan gespeeld worden op twee niveaus: een beginners-versie en een variant voor ‘gevorderden’. Iedere deelnemer krijgt daaruit een Molkaart die moet ingescand worden met een gsm of tablet. Op het beeldscherm krijgt elke kandidaat zo te lezen of hij of zij al dan niet de Mol is. De Mol krijgt ook te lezen wat het codewoord is dat de andere spelers moeten vinden om het spel te kunnen winnen – iets wat hij of zij natuurlijk wil voorkomen!

Eenmaal de Molkaarten zijn bekeken, gaat de timer in en zijn er nog maar 45 minuten om het spel te winnen. Er zijn 8 vragenkaarten die elk om de beurt worden omgedraaid en 24 antwoordkaarten die kunnen dienen als antwoord. De bedoeling is om de juiste antwoorden binnen de tijdslimiet te paren met de bijpassende vra-gen. Dat gebeurt in onderling overleg, waardoor de Mol kan proberen om zijn ’maten’ te beïn-vloeden en naar een verkeerd antwoord te lei-den. Elke antwoordkaart bevat ook een letter en eenmaal alle vragen zijn beantwoord, moet er met die letters een woord gevormd worden én moeten de spelers raden wie de Mol is. Gelukkig kunnen er ook 3 jokerkaarten ingezet worden.

Als het juiste codewoord niet wordt gevonden, wint de Mol. Als de spelers wél correct zijn, wordt er een eindscore berekend aan de hand van het aantal juiste antwoorden en correcte stemmen op de Mol. Bijna precies zoals je op tv ziet, dus!

Technische details
Doelgroep: jongens & meisjes van 12 jaar en ouder en hun volwassen vrienden of familie
Aantal deelnemers: 3 tot 6
Gemiddelde speelduur: 45 minuten
Verkrijgbaar vanaf: 6 februari
Consumentenadviesprijs: € 28,99


› Gepubliceerd dinsdag 24 januari 2017 om 21:37 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2020
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook