Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Wie zijn de Belgische juryleden voor het Eurovisiesongfestival?

Grote namen in de Belgische jury voor het Eurovisiesongfestival: niemand minder dan Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Wouter Vander Veken en Bob Savenberg als juryvoorzitter zullen de jurypunten voor België geven. In eigen land bekend, maar ook internationaal zal onze jury opvallen door hun sterke link met het Eurovisiesongfestival: Laura Tesoro bekoorde in 2016 natuurlijk iedereen op het Eurovisiesongfestival met haar energieke What's the pressure. Tom Dice zorgde in 2010 dan weer voor het beste Vlaamse resultaat ooit op het liedjesfestival. Bob Savenberg nam in 1991 deel aan het Eurovisiesongfestival met Clouseau.

Tom Dice: "Ik heb zelf op het podium gestaan dus weet als geen ander wat er op dat moment door de kandidaten hun hoofd en lichaam moet gaan. Ik kijk er dan ook naar uit om deel uit te maken van de jury."

Bob Savenberg (juryvoorzitter): "Het is de tweede keer dat ik in de jury mag zetelen en ik vind dat een hele eer, het worden twee fijne avonden met een aantal collega's uit de muzieksector."

Hoe wordt de jury gekozen?

De nationale jury werd gekozen door de publieke omroep van elk land zelf, en bestaat uit vijf professionals uit de muziekindustrie. De jury is een mix van personen van verschillende leeftijden en geslacht, en juryleden zijn artiesten, muziekproducers, radio-DJ's, tekstschrijvers of componisten.

Hoe werkt het?

De Belgische jury beoordeelt elke act uit de eerste halve finale en uit de finale. De jury deelt punten van 1 tot en met 8, 10 en 12 uit aan de acts, behalve aan het eigen land. Omdat onze kandidate Sennek in de eerste halve finale optreedt, mag België geen stem uitbrengen over de tweede halve finale. Alle 43 deelnemende landen mogen wel hun stem uitbrengen tijdens de finale. Deze punten blijven geheim tot na de finale op zaterdag 12 mei.

De vijf beoordelen elk nummer op een aantal vlakken: de vocale capaciteiten van de zanger(es), de compositie en originaliteit van het nummer, het optreden, en hun algemene indruk van de act. Dat gebeurt tijdens de jury-optredens, die telkens een dag voor de live-uitzendingen op televisie plaatsvinden. In het geval van België stemt onze jury dus op het jury-optreden op maandag 7 en vrijdag 11 mei. De optredens bekijken ze via een satellietverbinding vanop de VRT. Leuk weetje: in totaal zullen 215 juryleden stemmen dit jaar - 5 juryleden in elk van de 43 deelnemende landen.

De stemmen van de kijkers

De jurypunten worden tijdens de finale-avond op 12 mei bekendgemaakt door de woordvoerder van elk land. Voor België is dat Danira Boukhriss Terkessidis. Nadat alle 26 acts in de finale hebben opgetreden, schakelen de presentatoren live over naar elke woordvoerder om de jurypunten te horen. Danira komt hier als 22ste aan de beurt.

Naast deze jurypunten stemmen natuurlijk ook de kijkers uit de 43 deelnemende landen. Ook hier kunnen ze niet stemmen voor hun eigen land. De punten van de jury en de punten van de kijkers wegen even zwaar door en tellen elk dus voor 50% mee in het totaal. De punten van de televoting worden door de presentatoren van het Eurovisiesongfestival zelf bekendgemaakt nadat de jurypunten live werden uitgedeeld. Tijdens de halve finales komen de woordvoerders nog niet aan bod, en maken de presentatoren van de show enkel bekend welke 10 landen doorstoten naar de finale.

Waar zullen onze juryleden op letten en wat vinden ze van deze verantwoordelijkheid?
• Producer en tekstschrijver Wouter Vander Veken: "Een goed Eurovisie-nummer moet voor mij niet enkel geschikt zijn voor die ene avond van het festival, maar moet ook een lang leven kunnen leiden op de radio en in de hitlijsten. Sterke melodieën en verrassende producties, daar hou ik m’n oren voor open!"
• Manager, zanger en muzikant Bob Savenberg: "Wat voor mij nog altijd primeert is de muziek: ik let op twee dingen. Eerst en vooral het lied: blijft het plakken en is het hitgevoelig? En ten tweede de interpretatie van het moment: als de zanger of zangeres niet in staat is om het nummer toonvast te brengen, dan mag het nog een goed lied zijn, het zal een lagere score krijgen van mij."
• Zangeres, presentatrice en Eurovisiekandidate Laura Tesoro: "Ik kijk er enorm naar uit om in de jury te zitten en het songfestivalgebeuren te herbeleven op een andere manier! Ik ben benieuwd naar de acts en kijk vooral uit naar een totaalplaatje dat me helemaal meesleept in zijn of haar performance!"
• Zanger en Eurovisiekandidaat Tom Dice: "Ik luister naar het geheel maar juist zingen is heel belangrijk. Ook de betekenis van de song en productie van de muziek zijn punten waar ik enorm op let. De act op zich moet ook kloppen bij de song, maar is voor mij iets minder van belang: sommige landen hebben minder budget dan de anderen.
• Zangeres en stemcoach Lady Linn: "Ik let vooral op de zangkwaliteiten en de integerheid van het brengen van de song. Als een stem of een nummer me raakt, ben ik verkocht. Veel toeters en bellen zijn leuk maar niet noodzakelijk."

Het Eurovisiesongfestival: eerste halve finale met België op dinsdag 8 mei; tweede halve finale op donderdag 10 mei; finale op zaterdag 12 mei telkens met een voorbeschouwing in Van Gils & het Songfestival om 20.35 uur op Eén.


› Gepubliceerd maandag 30 april 2018 om 13:00 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Televisie

zondag 1 september 2019 om 11:27 uur

› Huizenjagers vanaf 2 september terug op VIER

vrijdag 16 augustus 2019 om 10:10 uur

› 50 jaar Woodstock door de ogen van de festivalgangers

donderdag 15 augustus 2019 om 08:00 uur

› Jeroen Meus deelt exclusieve beelden van zijn nieuwe keuken

woensdag 14 augustus 2019 om 13:00 uur

› 6 nieuwe rechters in nieuw seizoen De Rechtbank


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook