Sterrennieuws
Media | Vlaanderen

› VRT past programmering aan naar aanleiding van overlijden Toots Thielemans

Naar aanleiding van het overlijden van jazzmuzikant en componist Toots Thielemans past de VRT haar programmering aan. Op Eén en Canvas, op de verschillende radionetten, en online wordt stilgestaan bij zijn overlijden.

Ontdek hieronder de aangepaste programmering.

Eén

In de verschillende Journaals op Eén wordt extra aandacht besteed aan Toots Thielemans met uitgebreide items.

1000 zonnen maakt een actuarubriek over Toots. Ze gaan met een mondharmonicaspeler langs een aantal Brusselse locaties als eerbetoon.

Na het late Journaal wordt het concert van Toots Thielemans op Jazz Middelheim uit 2008 uitgezonden om 23.10 uur.

Canvas

Op Canvas is vanavond de uitzending van Belpop over Toots opnieuw te bekijken om 21.00 uur. Deze documentaire uit 2012 brengt het verhaal van de jazzlegende die Molenbeek inruilde voor the Big Apple. Hoe liet John Lennon zich door Toots inspireren voor de aankoop van zijn nieuwe Rickenbacker-gitaar? Hoe slaagde "Bluesette" erin het 'pensioennummer' van Toots te worden? Het antwoord op deze en andere vragen, vanavond in deze documentaire.

Woensdag 24 augustus zendt Canvas de documentaire Toots uit van Pierre Barré en Thierry Lorreau uit 2008, over het leven van Jean "Toots" Thielemans. Het grote publiek kent hem als de sympathieke Brusselaar die met zijn mondharmonica en het aanstekelijke "Bluesette" de wereld veroverde. Maar slechts weinig mensen beseffen welke ongelooflijke weg hij heeft afgelegd, van zijn jeugd in de Marollen tot Carnegie Hall in New York. Het portret volgt Toots tijdens de belangrijkste etappes van zijn (muzikale) leven, aan de hand van archiefbeelden, getuigenissen en gesprekken met de muzikant en levensgenieter zelf.

Op Canvas.be is nu al een concertdocumentaire te bekijken waarin Toots Thielemans aan het werk is op Jazz Middelheim 2003, samen met de Flat Earth Society. De concertregistratie bevat ook interviews met Peter Vermeersch, frontman van FES, en Toots Thielemans.

Radio 1

Ayco Duyster laat tussen 13.00 en 16.00 uur muzikanten en mensen uit de omgeving van Toots aan het woord in Ayco. Radio 1-collega Jan Hautekiet is daar een van. Jan, zelf een ketje, kende Toots en begeleidde hem ook met De laatste show-band. Daarnaast komen onder andere ook Frederik Sioen en Johan Verminnen getuigen over hun verhalen met Toots en zijn nalatenschap.

De wereld vandaag (van 16.00 tot 19.00 uur) brengt unieke radiofragmenten van Toots en meer reacties van (muzikale) vrienden.

In Wonderland (van 20.00 tot 23.00 uur) komt mondharmonicaspeler Steven De Bruyn live een ode brengen aan zijn grote voorbeeld Toots.

Klara

In Promenade (van 12.00 tot 15.00 uur) en Django (van 18.00 tot 20.00 uur) wordt er aandacht besteed aan het overlijden.

Klara zal de hele week exclusief materiaal rond Toots uitzenden in Klara’s Best of jazz (van maandag tot en met vrijdag, van 23.00 uur tot middernacht) en ook de volgende twee afleveringen van Jazz Middelheim (zondag, 20.00 tot 23.00 uur) staan in het teken van het overlijden van Toots, die zoveel memorabele concerten gaf op Jazz Middelheim.

Radio 2

In De zomercollectie (van 13.00 tot 16.00 uur) geeft Peter Verhulst uitgebreid een carrière-overzicht van Toots. Luisteraars halen herinneringen op aan hem en muzikanten die hem gekend hebben, reageren op het nieuws. Ook is er een in Memoriam van Toots Thielemans door Guy de Pré.

In Spits (tussen 16.00 en 18.00 uur) komt Paul Michiels van Soulsisters langs. Hij bewonderde Toots Thielemans en staat stil bij zijn overlijden.

Online biedt Radio 2 een carrière-overzicht en beeldmateriaal van Toots aan: www.radio2.be/de-topcollectie/jazzlegende-toots-thielemans-is-overleden. Ook op VivaVlaanderen is er info te vinden: vivavlaanderen.radio2.be/toots-thielemans

MNM

MNM staat in het Ninja nieuws stil bij het overlijden van Toots. Tussen 16.00 en 19.00 uur besteedt Karolien Debecker aandacht aan Toots in Camping Karolien.

Studio brussel

Stijn Van de Voorde staat stil bij het gebeuren. Ook online op Stubru.be blikt de zender terug op Toots Thielemans.

Deredactie.be

Deredactie.be heeft een uitgebreid dossier over Toots Thielemans, met reacties, getuigenissen en fragmenten uit het rijke VRT-archief.​


› Gepubliceerd maandag 22 augustus 2016 om 14:55 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Media

zondag 31 maart 2019 om 20:50 uur

› BREAKING: Gert en James stappen in de politiek

donderdag 9 augustus 2018 om 16:00 uur

› Royal Promotions vanaf nu ook in België

vrijdag 1 december 2017 om 09:35 uur

› Oscar And The Wolf grote favoriet voor de MIA's 2017

zaterdag 12 augustus 2017 om 00:00 uur

› Belg heeft rollenspel voor succesvolle film Iron Sky


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook