Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Vierde editie van Iedereen Klassiek op zaterdag 29 oktober in Brugge

Met de vierde editie van Iedereen Klassiek bieden Klara en het Concertgebouw van Brugge, samen met de stad Brugge en BruggePlus opnieuw een gevarieerd en verrassend programma voor kenners en niet-kenners van klassieke muziek in de verschillende zalen van het Concertgebouw, maar ook op 10-tallen locaties in de binnenstad.

Ook dit jaar staat het publiek centraal. Ga uit de bol op Verdi, zing mee op Bach, vlieg met de magische piano, waan jezelf Tsjaikovksi… Of liever naar straffe concerten? In het Concertgebouw en de Brugse binnenstad kan het allemaal.

De organisatoren kijken er naar uit om opnieuw de handen in elkaar te slaan.

Chantal Pattyn, Nethoofd Klara en Manager cultuur VRT: "Klara is een kleine zender met een grote ambitie. Wij willen iedereen aan de klassieke muziek krijgen, van 7 tot 77 jaar. We willen ook mensen bereiken en mobiliseren die nog nooit een klassiek concert bijwoonden. Iedere ziel die we winnen is er één die we overtuigd hebben van de schoonheid, de intelligentie en de emotionele impact van klassieke muziek. Dus laat u bedwelmen en overrompelen. En vooral: Blijf verwonderd."

Jeroen Vanacker, Artistiek directeur Concertgebouw Brugge: "Iedereen Klassiek is voor veel mensen een eerste bezoek aan het Concertgebouw. En velen van hen worden die dag geprikkeld om te blijven komen. We willen tijdens Iedereen Klassiek werkelijk iedereen laten proeven van klassieke muziek: handelaars, shoppers, kinderen en families én de trouwe bezoekers. Bovendien kan iedereen die wil ook effectief deelnemen: er is De Langste Fanfare, iedereen kan op de foto als Mozart of Beethoven, kinderen kunnen knutselen en zelf muziek maken in de Sound Factory. Vorig jaar behaalden we met 7.300 bezoekers opnieuw een record. Uiteraard hopen we dit opnieuw te evenaren of zelfs te overtreffen."

Renaat Landuyt, Burgemeester Brugge: "Brugge is onmiskenbaar een muziekstad bij uitstek. Met toonaangevende instellingen en initiatieven heeft Brugge zowat alle muzikale stijlen in huis. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Brugge Iedereen Klassiek ondersteunt. Op 29 oktober wordt Brugge ondergedompeld in een vrolijk bad van klassieke muziek. Op verschillende locaties in de Stad kan je meegenieten van de feestelijke muzikale sfeer. Ik doe ook een warme oproep aan alle muzikanten om de fanfare ‘Die Verdammte Spielerei’ te vervoegen, om zo met de langste fanfare muziek te maken en door de Brugse binnenstad te marcheren."

Iedereen Klassiek is een organisatie van vele culturele spelers, maar er is meer. De kruisbestuiving tussen cultuur en economie is belangrijk voor een historische stad als Brugge. Een laagdrempelig én kwaliteitsvol initiatief als Iedereen Klassiek zorgt ervoor dat de stad leeft en bruist. Hierdoor wordt ook de aantrekkelijkheid van Brugge Winkelstad versterkt. Winkelen in Brugge is zeker tijdens Iedereen Klassiek een ware belevenis.

Hilde Decleer, Schepen van Lokale Economie: "Shoppers worden verrast met creatieve interventies in openlucht. In verschillende winkels kunnen Bruggelingen en bezoekers genieten van een streepje live klassieke muziek, ten gehore gebracht door conservatoriumstudenten."

Enkele hoogtepunten uit Iedereen Klassiek

• Zot van Bach: Voor de vierde keer trappen we Iedereen Klassiek op gang met Bach. Samen met het historische ensemble “The Party” zingt het publiek o.l.v. Bart Rodyns vijf bekenden koralen uit de Mattheuspassie.

• Eine kleine… Ensemble Capriola Di Gioia van Bruggelingen Bart Naessens en Amaryllis Dieltiens geven Mozarts allergrootste hit, samen met enkele symfonische toppers, een frisse lezing.

• De magische piano: In de animatiefilm Magic Piano maken we kennis met Anna. Ze mist haar vader die in het buitenland is gaan werken. Met haar vriendje Chip-Chip ontdekt ze een oude piano die kan veranderen in een magische vliegmachine. In Brugge brengt pianist Nikolaas Kende de magische piano tot leven. De muziek van Chopin grijpt u bij uw nekvel en laat u niet meer los.

• Va, pensiero: Een slotconcert door het Brussels Philharmonic met uitsluitend bekende klassiekers! Pathos en romantiek in veelvoud. Laat u meeslepen door uitgesproken gevoelens van verlangen en nostalgie!

• Rachmaninovs Nachtwake: Sergej Rachmaninovs Vigilie voor de hele nacht behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende Russische koorliteratuur. Daarin grijpt hij terug naar de wortels van de religieuze orthodoxe muziek. De Vigilie is een wonderlijke compositie: streng, compromisloos en toch ontroerend mooi. Door Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn.

• De Toverfluit in een note(n)dop: De Toverfluit is wellicht de belangrijkste opera die Wolfgang Amadeus Mozart ooit schreef. In De Toverfluit in een note(n)dop brengen hoboïsten Bram Nolf en Piet van Bockstal samen met actrice Maaike Cafmeyer een pocket-versie van dit meesterwerk.

• De langste fanfare: Naar aanleiding van haar 10-jarig jubileum nodigt de fanfare Die Verdammte Spielerei iedereen uit om samen muziek te maken en door de stad te marcheren. Iedereen kan deelnemen, of u nu graag trommelt, blaast of liever triangelt … Maar ook wie geen instrument bespeelt kan zich nuttig maken als majorette of vaandeldrager. U mag ook gewoon meestappen.

Shoppen op klassiek en Iedereen Klassiek Boetiek

Ook dit jaar mogen de shoppers meegenieten van klassieke muziek in de binnenstad. Getalenteerde conservatoriumstudenten geven concerten van telkens een kwartier in heel wat Brugse handelszaken.

Daarnaast worden de Brugse handelszaken met de actie Iedereen Klassiek Boetiek uitgedaagd om hun etalage in een Iedereen Klassiek- jasje te steken met attributen zoals Mozartpruiken, kringwinkel-instrumenten, concertzaalattributen of andere onverwachte muzikale spitsvondigheden. De winnaars van de wedstrijd - de creatiefste winkel en de opvallendste straat - worden bekendgemaakt tijdens de live-uitzending van Iedereen Klassiek op Klara.

Klara Live

Want wie er niet of niet heel de dag bij kan zijn, hoeft niets te missen. Klara zendt de hele dag live uit van 10 tot 20 uur vanuit het Foyer parterre van het Concertgebouw. Presentatoren van dienst zijn Sander De Keere, Nicole Van Opstal en Pat Donnez. Isa Tubbax zorgt voor de reportages.


› Gepubliceerd maandag 10 oktober 2016 om 01:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook