Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Unieke fototentoonstelling van Cirque du Soleil - Amaluna door Carmen De Vos in Knokke-Heist

De Gentse fotografe Carmen De Vos kreeg de unieke kans om enkele van de iconische karakters uit Amaluna te fotograferen in en rond hun natuurlijke biotoop, de Grand Chapiteau van Cirque du Soleil. Op haar eigen, unieke wijze creëerde ze enkele sets foto’s die de artiesten op een compleet andere manier tonen. Waar de voorstelling eindigt, beginnen haar bijzondere fotoverhalen.

“We zijn erg trots dat Cirque du Soleil opnieuw te gast is in Knokke-Heist,” zegt schepen Anthony Wittesaele. “Als we ter gelegenheid hiervan ook nog eens exclusieve foto’s kunnen tentoonstellen, dan zijn we daar uiteraard ook enthousiast over. Carmen De Vos was dit jaar ook één van de gasten op het Fotofestival en deze expo is daar alvast een mooi verlengstuk van.”

Carmen De Vos vertelt: “Cirque du Soleil bewaakt zijn copyright als een waakhond. De storyboards, de mood, de feel, de kostuums, de podia, de acts, alles is hun creatieve eigendom en nadoenders wezen gewaarschuwd. De verrassing was groot dat ze mijn vraag om de personages uit hun rol te mogen halen en ze in mijn low tech fotowereld te mogen transponeren, aanvaardden. Ik stelde voor om hen in mijn imaginaire wereld te laten bewegen. In mijn fantasie zien deze figuren er in hun dagelijkse leven immers net zo uit als tijdens de show, omdat hun kostuums geen kostuums zijn maar hun gewone plunje. Een hagedisman blijft een hagedisman, ook als hij congé heeft, of wat dacht je? Wat doen zo’n karakters in hun vrije tijd, toch niet de gehele dag oefenen, hun acrobatie is immers aangeboren talent, daar hoeven ze in hun vrije tijd echt ook nog niet eens mee bezig te zijn. Volgens mij leven ze in en rond de Grand Chapiteau, hangen wat rond, fatsoeneren hun make-up, worden verliefd, gaan zwemmen. Klaar. Zulke beelden wou ik vastleggen, en hoera, het mocht! En nu is dit resultaat eindelijk te aanschouwen... Komt dat zien! Komt dat zien!”

Carmen De Vos (1967, Mortsel) is een trage fotografe. Ze was al niet van de rapsten lang voordat traag in de mode kwam. A slow photographer. Op die manier was ze eigenlijk altijd al haar tijd ver vooruit en ging er niks verloren. Met haar geliefde Polaroidcamera kan ze ook moeilijk anders, zo’n machine is niet op snelheid berekend. Ze registreert, portretteert, archiveert en maakt vreemde bedenksels. Die fotografeert ze op oude vervallen film. Hierbij gebruikt ze vaak zelfgemaakte filters en past ze de methodes toe die de films kunnen beschadigen. Gelukkig heeft ze een zwak voor imperfecties. Ze omhelst de fout, de verkleuring, de onscherpte en houdt ervan om binnen de beperkingen dat het materiaal haar oplegt, het best mogelijke beeld te creëren. Een gevecht dat haar zowel boeit als frustreert.

De freelance-kunstfotografe is oprichtster van het voormalige TicKL magazine. Tegenwoordig focust ze zich voornamelijk op eigen fotoprojecten, tentoonstellingen en opdrachten van verschillende media waaronder De Standaard.

Bij Cirque du Soleil verlegde ze grenzen door de artiesten out of character in een menselijk decor te laten figureren. Dit was nooit eerder toegestaan.

Info

Carmen De Vos - Amaluna's Day Off
Toerisme Knokke-Heist
19 juli - 21 augustus (tijdens openingsuren Toerisme)
Gratis toegang

Foto's van de voorstelling van Amaluna van Cirque du Soleil kan je bekijken in een Sterrennieuws-fotoreportage naast dit artikel!


› Gepubliceerd maandag 18 juli 2016 om 15:41 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook