Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Laatste keer Roel Van Bambost

Vanmiddag presenteert Roel Van Bambost voor het laatst zijn filmrubriek in Het Journaal van Eén. De éminence grise van de Vlaamse filmkritiek is eigenlijk al sinds 2003 met pensioen, maar zijn televisiecarrière kreeg nog een geslaagde sequel in de wekelijkse filmrubriek van het middag- Journaal op woensdag. Daarin stelde hij (overigens al sinds 1996) nieuwe films voor die in de Belgische bioscopen werden uitgebracht.

Roel Van Bambost wordt eind dit jaar 67. Hij studeerde radio- en tv-realisatie aan het Rits, maar werd in het midden van de jaren ??60 in eerste instantie bekend als kleinkunstenaar: samen met zijn echtgenote vormde hij het succesvolle duo Miek en Roel. In 1966 werd Roel Van Bambost door de legendarische Jo Röpcke binnengehaald bij de toenmalige BRT. Jarenlang was hij realisator van het filmmagazine Première. In 1990, na de pensionering van Jo Röpcke, begon hij het programma ook zelf te presenteren, en dat zou hij blijven doen tot in 1996. Daarna werd hij de vaste filmrecensent van Radio 1 (o.a. in Voor de dag, De Wandelgangen, Dito) en kreeg hij zijn eigen filmrubriek in het middag-Journaal van Eén op woensdag.

Roel Van Bambost werkte ook mee aan andere programma??s. Zo maakte hij voor het toenmalige TV2 Filmspot, een magazine met achtergrondinformatie over film. In Andere koek, een live-programma over rockmuziek, nam hij samen met Humo-recensent Hans Muys de presentatie voor zijn rekening. Celluloid Rock, over rockfilms en rock in films, werd in 1981 bekroond met de Ha! van Humo "omwille van de intelligentie en het geïnspireerde vakmanschap waarmee Van Bambost de geschiedenis van de rockfilm heeft geschetst en kritisch belicht." In 1996-1997 was Roel Van Bambost ook co-presentator van het lifestylemagazine Open op zondag op TV1.

Roel Van Bambost heeft in de loop van zijn carrière duizenden films bekeken en besproken, en haast even veel acteurs en regisseurs geïnterviewd. Het streven naar rechtvaardigheid, dat hij als singer-songwriter hoog in het vaandel droeg, heeft ook een rol gespeeld in zijn werk als filmcriticus: "Nooit heb ik een film tot op het bot afgebroken. Ik weet hoe het voelt om maanden aan een plaat te werken en daar dan een hoop negatieve kritieken voor terug te krijgen. Daarom wilde ik ook altijd de positieve aspecten van een film aan bod laten komen, ook al was het geen goede prent."

Vanmiddag, woensdag 26 augustus, stelt Roel Van Bambost voor het laatst een film voor in het Middag-Journaal. Het wordt een afscheid in schoonheid want de film die hij bespreekt ?? met interviews en fragmenten - is Un prophète van Jacques Audiart, de winnaar van de Grote Prijs op het Filmfestival van Cannes eerder dit jaar. Het was overigens de 25ste keer dat Roel Van Bambost het festival bijwoonde. En uiteraard zal hij de cinema ook nu nog blijven volgen. En dat zal ook Het Journaal doen, zij het niet meer in een wekelijkse rubriek.


› Gepubliceerd woensdag 26 augustus 2009 om 08:49 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Televisie

zaterdag 18 mei 2019 om 15:29 uur

› Hoe dik is de portemonnee van de Vlaming nog?

zondag 7 april 2019 om 21:00 uur

› LikeMe zet uitverkochte Lotto Arena op stelten

zondag 10 maart 2019 om 09:02 uur

› LikeMe brengt Hoop doet leven


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook