Sterrennieuws
Evenement | Vlaanderen

› Music Hall Classics brengt majestueuze arenaversie van Verdi’s Nabucco in Vorst Nationaal

Op vrijdag 21 december 2018 brengt Music Hall Classics in Vorst Nationaal Verdi’s meest opgevoerde opera ‘Nabucco’ op de planken. ‘Nabucco’ is een bijzonder aangrijpende opera en vertelt over de spannende confrontatie tussen zelfverheerlijking, machtswellust en liefde. Deze gloednieuwe, majestueuze arenaversie van ‘Nabucco’ is opgevat als een eerbetoon aan de stille film. De opera wordt namelijk opgevoerd op een filmset, een werkvloer waar intimidatie en machtsspelletjes niet vreemd zijn.

Een verrassend ingenieus opgezette ‘Nabucco’ dus, met weelderige kostuums, zangers en zangeressen op de top van hun kunnen, en prachtige decors van de hand van de internationaal gelauwerde operadesigner Dan Potra. ‘Nabucco’ is een meeslepend meesterwerk, met als ultiem hoogtepunt het wereldberoemde slavenkoor ‘Va, pensiero’. Deze nieuwe arenaversie geeft ‘Nabucco’ op prachtige wijze de grandeur die het verdient. Een absolute aanrader voor de liefhebbers.

Eén van de allergrootste operacomponisten ooit, Giuseppe Verdi (1813-1901), zocht en vond vaak zijn inspiratie in de Bijbelse geschiedenis. Dit was ook het geval voor ‘Nabucco’, zijn meest opgevoerde opera. Na het overlijden van zijn twee kinderen en zijn vrouw had de jonge Verdi nochtans gezworen nooit meer muziek te schrijven. Midden 1841 kwam hier echter verandering in. Verdi kreeg het indrukwekkende libretto van Temistocle Solera, gebaseerd op het toneelstuk ‘Nabucodonosor’ van Auguste Anicet-Bourgeois en Francis Cornu, in handen en componeerde er het krachtige ‘Nabucco’ op. De eerste opvoering van ‘Nabucco’ vond plaats op 9 maart 1842 en werd voor de jonge componist zijn eerste grote succes en betekende, naar eigen zeggen, het echte begin van zijn carrière. Het ultieme hoogtepunt en tevens meest bekende stuk van Nabucco, is het indrukwekkende ‘Va, pensiero’, waarin het slavenkoor z’n vaderland bezingt. Deze aria wordt niet voor niets als het tweede Italiaanse volkslied beschouwd.

‘Nabucco’ vindt z’n oorsprong in verhalen over Nebukadnezar II, koning van het Babylonische Rijk, die in de Hebreeuwse Bijbel voorkomen en vertelt over de spannende confrontatie tussen zelfverheerlijking, machtswellust en liefde. Het is een verhaal over de nationaliteit van volkeren en de vermeende religieuze grondslagen ervan.

In deze gloednieuwe, majestueuze arenaversie van ‘Nabucco’ zijn we op een filmset getuige van de verfilming van een opera. Een plek waar de dunne grens tussen het echte leven en de opera/film vaak overschreden wordt. Het wordt steeds meer duidelijk dat de “gespeelde” passie van de protagonisten en hun interne strijd blijven doorgaan...zelfs wanneer de camera’s niet draaien. Een verrassend ingenieus opgezette ‘Nabucco’ dus, waarin de adoratie voor de goden van vroeger, plaats heeft geruimd voor de adoratie van de goden van de filmwereld.

Info en tickets


‘Nabucco’ op 21 december 2018 - 20u - Vorst Nationaal
Tickets & info: www.30jaarmusichall.be

Componist: Giuseppe Verdi
Regie: Jean-François D’hondt en Brigitte Derks
Dirigent: Borislav Ivanov
Scenografie en kostuums: Dan Potra
Orkest en koor: Music Hall Classical Orchestra and Chorus

Solisten:
Ventseslav Anastasov - Nabucco
Dimitrinka Raycheva - Abigaille
Sanja Anastasia- Fenena
Ivaylo Dzhurov - Zaccaria
Georgi Sultanov - Ismaele
Geo Chobanov - Gran Sacerdotte
Hristo Ganevski - Abdalo
Ilina Mihaylova - Anna


› Gepubliceerd dinsdag 23 oktober 2018 om 16:14 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2018
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook