Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Van schets tot catwalk: Christian Wijnants

Cathérine stapt de wereld van de mode in en kampeert een tijd in het atelier van Christian Wijnants in Antwerpen. Wijnants behoort tot de ‘jeune createurs’, de beloftes van België in de modewereld. Cathérine volgt hem tijdens de laatste weken voor de Parijse modeweek, waar de collecties voor de zomer 2017 worden voorgesteld. Het is een periode vol stress. Christian Wijnants: “Omdat wij toch een redelijk kleine onderneming zijn, is die modeshow een heel grote, zware kost. En die blijft eigenlijk echt het hele seizoen wegen.”

Een modeontwerper is in de eerste plaats een kunstenaar, maar moet ook een goede zakenman zijn. “Enkel talent is denk ik niet genoeg om het te maken in de modewereld. Je moet ook een soort gevoel voor business hebben, een commercieel oog. En die twee aspecten goed kunnen mengen.” Om het te maken heeft Christian jarenlang in zijn atelier geslapen. Zijn moeder hielp hem met stikken.

Hannah van Belle, Christians rechterhand, probeert hem commercieel op koers te houden. “Het zijn niet noodzakelijk de stuks die op de show de meeste aandacht krijgen, die ook het beste verkopen. Je hebt beide nodig. Stukken voor de verkoop en anderzijds showstukken die heel spectaculair zijn, die je op het niveau van een topdesigner blijven plaatsen. En dat zijn niet noodzakelijk stuks waarvan ik er honderden ga verkopen, maar het is wel door dat niveau te blijven behouden dat je aan een bepaalde klant verkoopt.”

Cathérine ontdekt dat het ontwerpproces iets ingewikkelder is dan ze zelf had gedacht: “Vandaag was eigenlijk een heel belangrijke dag want de dozen met de collectie zijn aangekomen en dan denk je: we zijn er bijna, we zijn klaar om naar Parijs te vertrekken. Maar niets is minder waar want dan begint hij er opnieuw aan. Te scheuren, te stikken… een jurk heeft wel 100 fases. Dus ik vraag me af: wanneer is die creatieve geest eigenlijk tevreden?” De modeshow op het einde is een ontlading. “Wat een emotionele bom!”

CATHéRINE op dinsdag 25 oktober 2016 bij VTM om 21.45


› Gepubliceerd maandag 24 oktober 2016 om 13:18 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook