Sterrennieuws
Muziek | Internationaal

› Salvation op smaak gebracht met muziek van Editors

Brussels Beer Project, de baanbrekende Brusselse start-up, verrast met een nieuwe co-creatie tussen muziek & bier, «Salvation», in samenwerking met de Britse band Editors.

Na het culinaire aspect van de « food pairing », neemt de bierwereld een nieuwe stap in het combineren van de sensatie van de zintuigen met « music pairing», waarbij gehoor en smaak in de kijker worden gezet. Sinds de voorbije zomer hebben Brussels Beer Project en Editors samengewerkt aan het project Salvation.

De samenwerking is zeer natuurlijk gestart. De groep Editors heeft een speciale relatie met België en hun label [PIAS] is gevestigd in Brussel. En, op één of andere manier wordt een goede relatie in dit koninkrijk vaak gestart met een goed bier.

Voor het 5e album, In Dream, besloten Editors en Brussels Beer Project de muziek te vertalen in smaak. Om tot dit resultaat te komen kwam de groep enkele keren op bezoek in de brouwerij om hun nieuwe plaat te laten horen, foto’s te delen van de plaats waar de plaat is opgenomen en om de beoogde emoties over te brengen. Gedurende deze uitwisseling is Brussels Beer Project aan de slag gedaan, waarbij ze enkele prototypes heeft getest en verfijnd met de groep. A paar maanden later is Salvation geboren.

Salvation is de reflectie van het gelijknamig nummer. Het donkere bier dompelt de luisteraar/proever in de sombere wereld van de intense introductie van Salvation. Het fruitige boeket en citroentoetsen van de bergamot weerschijnen het licht van de violen als het nummer zich verderzet. De toetsen van bittere cacao, licht geroosterd en gegrild, zijn een referentie naar de donkere stem van Thomas, de sombere piano akkoorden en die baslijn. Het is het evenwicht tussen licht en donker, tussen de bitterzoete aroma’s van cacao en de explosie van de bergamot die deze Earl Grey Stout heeft doen ontstaan, een Belgisch bier so British!

Een creatieve uitdaging met een verband in wetenschappelijk onderzoek


Brussels Beer Project staat voor innovatie en werkt aan het onderwerp « Music Pairing » met een wetenschappelijke aanpak. Wat reeds is bewezen is dat we het horen van hoge frequenties we een zoetere smaakwaarneming hebben en een hogere bitterheid waarnemen bij lage frequenties (bas).

Yves Leboeuf, brouwer bij Beer Project, heeft het onderwerp reeds enkele jaren bestudeerd en Beer Project heeft zich ook geassocieerd met Felipe Reinoso Carvalho, een doctoraatsstudent onder supervisie van Charles Spence van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Samen werken ze aan een serie van experimenten rond « Salvation », dat materiaal zal aanleveren voor een academische publicatie.

Een akoestische showcase tussen de brouwketels

De leden van de groep Editors waren aanwezig in de brouwerij van Beer Project deze vrijdag, 30/10, voor de lancering van het bier en voor een akoestische showcase. Een mooie kans voor enkele tientalle mensen om Editors live te zien de dag voor hun uitverkocht concert in Paleis 12.

Het Salvation-bier kan worden ontdekt bij Brussels Beer Project, Antoine Dansaertstraat 188. Dit elke donderdag, vrijdag en zaterdag. Bovendien is het ook te vinden in enkele andere cafés en gespecialiseerde winkels. Opgelet, het Salvation-bier is tijdelijk, slecht 10.000 liter werd ervan gebrouwen!


› Gepubliceerd zaterdag 31 oktober 2015 om 11:00 uur door Robrecht Van Goolen
Sterrennieuws © 2008 - 2018
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook