Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Opgegraven Nieuw-Zeelandse WOI-soldaat geïdentificeerd als Henry John Innes Walker

Vanaf maandag 29 augustus neemt Arnout Hauben de kijker mee in zijn kielzog op zoek naar oorlogssporen in West-Vlaanderen. In 'Ten oorlog special: onder Vlaamse velden' graaft Arnout deze keer letterlijk in het verleden van de Eerste Wereldoorlog. Samen met een team van archeologen gaat hij 40 dagen lang op zoek naar oorlogssporen in de Langemarkse grond en stoot er op uitzonderlijke vondsten en verhalen.

Bij de opgravingen worden niet minder dan 45 gesneuvelde soldaten gevonden. Eén ervan eist meteen alle aandacht op. De stoffelijke resten van deze soldaat, opgegraven in het gebied waar in de eerste dagen na de gasaanval van 22 april 1915 zwaar werd gevochten, blijken enorm goed bewaard. Ook de objecten die bij het lichaam worden gevonden, zoals een medaillon, een fluitje en een verrekijker, doen de hoop op identificatie toenemen. En dat betekent een première en absoluut hoogtepunt voor hoofdarcheologen Simon en Maarten.

Na analyse van het botmateriaal, onderzoek van de vondsten én toetsing aan de geschiedkundige bronnen komen de archeologen tot de conclusie dat de kapitein maar één man kan zijn: Henry John Innes Walker. Een Nieuw-Zeelander, aangesloten bij het Britse leger. Hij sterft in Langemark, in de ochtend van 25 april. Een datum die qua symboliek kan tellen: kapitein Walker sterft exact op het moment dat de Australiërs en Nieuw-Zeelanders landen op de stranden van Gallipoli. Op Anzac Day.

Zoektocht naar de nabestaanden

Nu, 101 jaar later, worden de stoffelijke resten van Henry John Innes Walker gevonden en opgegraven. Binnenkort krijgt hij een laatste rustplaats. Nabestaanden, die al een eeuw wachten op nieuws, worden op dit moment gecontacteerd.

Het identificeren van gevonden soldaten uit de eerste Wereldoorlog is hoogst uitzonderlijk. Dat dit proces op de voet kon worden gevolgd door Arnout en zijn ploeg is dat des te meer.

'Ten oorlog special: onder Vlaamse velden', op maandag om 21.25 uur op Eén


› Gepubliceerd maandag 29 augustus 2016 om 19:50 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Televisie

zaterdag 18 mei 2019 om 15:29 uur

› Hoe dik is de portemonnee van de Vlaming nog?

zondag 7 april 2019 om 21:00 uur

› LikeMe zet uitverkochte Lotto Arena op stelten

zondag 10 maart 2019 om 09:02 uur

› LikeMe brengt Hoop doet leven


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook