Sterrennieuws
Gossip | Vlaanderen

› Onthullend: Vlaamse vrouwen checken zelfs tijdens het vrijen hun social media

“Ze spenderen dagelijks gemiddeld 3 uur en 20 minuten aan social media en 87 % geeft openlijk toe dat ze er verslaafd aan zijn”, klinkt het deze week in Flair, dat 666 lezeressen ondervroeg naar hun social media gedrag. Opvallend is dat 62 % van de ondervraagden last heeft van ‘like-stress’ en 48 % heeft soms last van een fomo.

‘Social media detoxen’ is niet zo hip, want slechts 1 op de 4 ondervraagden heeft het geprobeerd en met wisselend succes; 14 % hield het maar een paar weken vol en slechts 10 % kon een maand zonder. Vlaamse vrouwen zijn verslaafd aan social media; 75 % checkt bij het opstaan, 84 % gaat ermee slapen en een minderheid checkt zelfs wanneer ze aan het vrijen zijn. In de Flair van deze week kan je alle resultaten van het grootschalige lezersonderzoek terugvinden.

“Eigenlijk kan je mij een social-media-addict noemen. Ik ben er continu mee bezig: op het werk, op de trein, tijdens het eten. Plaats ik een foto op Instagram, dan kijk ik een minuut erna al naar het aantal likes. Ik onthou zelfs wie mij een like geeft en wie niet”, zegt webredactrice Julie (23). Met haar gedrag is ze zeker niet de enige, want van de 666 ondervraagde Flair-lezeressen, gaf 87 % spontaan toe ‘verslaafd’ te zijn aan social media. Het populairste in gebruik volgens het onderzoek is Facebook (99 %), waar we aan hoge snelheid onze activiteiten hashtag-gewijs delen. Op twee staat Instagram (79 %), waar we voornamelijk onze selfies delen. Dat doen we ook op Snapchat (77 %), waar we onze foto’s bewerken met filters, voor we ze sharen. Twitter scoort slechts 32 % in gebruik, maar dat is te verklaren doordat we deze dienst vooral gebruiken om te communiceren over de actualiteit of in crisismomenten.

Zelfvertrouwen

Opmerkelijk feit uit de enquête, is dat 48 % van de ondervraagden last heeft van fomo. De gedachte: Het gevoel “op social media lijkt iedereen een leuker leven te hebben dan ik, wat mis ik toch allemaal”, steekt dus veelvuldig de kop op bij de gebruikers. En het gaat nog verder, want 1 op de 4 vrouwen geeft zelfs toe dat de social media hen ‘minder zelfvertrouwen’ bezorgen. En dan is er nog de dilemma-stress; op restaurant vindt 20% het okay als er aan social-media-check wordt gedaan. “Er zijn altijd wat dode momenten. Zo heb je weer iets om over te praten”, klinkt het. Voor 80 % is het echter een no-go. “Uit eten gaan is een moment van rust, tijd voor elkaar, bijpraten: dan is er geen plaats voor social media.” Enige uitzondering is wanneer de tafelpartner naar het toilet gaat, want dan is het checken van de smartphone toegestaan, zo blijkt uit de bevraging.

Het volledige relaas van het ‘Verslaafd aan social media?’-onderzoek, lees je vanaf nu dinsdag in Flair, waar je exclusief ook de eerste column kan terugvinden van Thomas Siffer en Luna Lybeer.


› Gepubliceerd maandag 11 juli 2016 om 23:59 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Gossip

woensdag 12 september 2018 om 14:51 uur

› Net geen naaktkalender voor Mathias en Staf

woensdag 29 augustus 2018 om 15:45 uur

› Andy Peelman in zee met House of Entertainment

woensdag 16 mei 2018 om 18:07 uur

› Clown Bassie stopt op 82-jarige leeftijd


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook