Sterrennieuws
Televisie | Vlaanderen

› Nieuwe rubriek bij Iedereen beroemd: Bienvenue Brecht

Kent u Brecht nog? In 2013 volgde Iedereen beroemd hem toen hij met de rubriek Brecht zkt werk 40 verschillende beroepen uitprobeerde vooraleer hij zijn studiekeuze maakte. Die keuze heeft Brecht ondertussen gemaakt, en hij hield er een bijzonder engagement voor ontwikkelingssamenwerking aan over. In Iedereen beroemd deelt Brecht de komende weken zijn ervaringen bij een ontwikkelingsproject van Broederlijk Delen in Burkina Faso.

“Bienvenue Brecht” was wat hij overal en steeds te horen kreeg in Burkina Faso. Brecht, een jonge twintiger uit Zomergem met een vurige wens om ontwikkelingswerker te worden, trok een maand lang naar één van de armste maar hartelijkste landen ter wereld. Hij werd op sleeptouw genomen door enkele partnerorganisaties van Broederlijk Delen in Burkina Faso.

Brecht Herteleer is geen Iedereen Beroemd-onbekende. In 2013 was hij al het gezicht van de rubriek “Brecht zkt. Werk”. Vorige zomer kruisten de paden elkaar opnieuw en werd duidelijk welke dromen Brecht koesterde.

“Twee jaar geleden kreeg ik de kans om een weekje naar Benin te gaan, ook West-Afrika. Die week heeft mij echt getriggerd om terug te keren maar ook om meer te leren over mondialisering en de gevolgen ervan. Via cursussen en mijn opleiding 'Agro- en biotechnologie groenmanagement' kwam ik steeds meer te weten over duurzame ontwikkeling en zo ook over ontwikkelingssamenwerking. Door mij in te zetten als ontwikkelingswerker heb ik het gevoel dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Een solidaire wereld waarin iedereen kansen kan krijgen en grijpen. Ontwikkelingssamenwerking is iets heel complex en ik versta er nog veel te weinig van. Maar ik weet wel dat het echt belangrijk is om te luisteren naar de mensen en samen te werken aan hetgeen wat zij willen. Ontwikkelingswerk maakt je ook rijker als persoon.”

In Broederlijk Delen vond het programma de ideale samenwerkingspartner bereid om deze droom in vervulling te laten gaan én vooral: de uitdaging aan te gaan.

“Niet evident om een dergelijk samenwerkingsproject op de rails te zetten, maar we zagen dit als een mooie kans om het thema structurele ontwikkelingssamenwerking voor een breder publiek toegankelijk te maken,” zegt Karel Ceule, persverantwoordelijke van Broederlijk Delen. “Bovendien delen we met Iedereen Beroemd belangrijke waarden. Iedereen Beroemd staat voor verwondering en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn. De makers zoeken naar boeiende verhalen die ontroeren, ontspannen of herkenning opleveren. Hun manier van werken wekt vertrouwen. Daarom waren we heel enthousiast om met hen samen te werken.”

Brecht greep de kans met beide handen aan. Hij was hij te gast bij sesamboer François en zijn familie, hij gaf met de lokale animator een workshop aan Afrikaanse boeren, ging bijenrushes controleren en ging hij een opleiding volgen over enkele typische planten met Amssetou, animatrice van een vrouwenorganisatie.

“Het zijn absoluut heftige weken geweest voor Brecht en zijn entourage. Weken boordevol indrukken, boeiende uitwisseling en uitdagingen waar Brecht zienderogen van leerde en genoot. Ook de partnerorganisaties van Broederlijk Delen waren onder de indruk van de motivatie en de houding waarmee de jonge Belg de vele onbekende situaties het hoofd bood. Er wordt nog vaak naar “le jeune Bresjt” gevraagd. Iedereen kijkt uit naar het resultaat van deze intensieve weken,” zegt Lore Raport, onze vrijwilligster die de televisieploeg ondersteunde.

En de indruk die Brecht in Burkina Faso achterliet, is volledig wederzijds: “Thomas Sankara veranderde de landsnaam Opper-Volta in Burkina Faso, wat land van de oprechte mensen betekent. Burkina Faso, le pays de l'homme intègres. De neef van Francois, het eerste gastgezin, vertelde mij dat. Ik vond dat echt mooi en het klopt echt. De mensen waren er zo vriendelijk en behulpzaam, overal waar ik mocht blijven slapen werd ik ongelooflijk goed behandeld. Geen enkele moeite was teveel gevraagd. Ik heb daar echt heel veel respect voor, de mentaliteit van de Burkinesen zal ik dan ook nooit vergeten.”


› Gepubliceerd maandag 2 januari 2017 om 17:49 uur door Robrecht Van Goolen


› Meer berichten uit Televisie

vrijdag 16 augustus 2019 om 10:10 uur

› 50 jaar Woodstock door de ogen van de festivalgangers

donderdag 15 augustus 2019 om 08:00 uur

› Jeroen Meus deelt exclusieve beelden van zijn nieuwe keuken

woensdag 14 augustus 2019 om 13:00 uur

› 6 nieuwe rechters in nieuw seizoen De Rechtbank

dinsdag 13 augustus 2019 om 11:00 uur

› Eén presenteert nieuw seizoen


Sterrennieuws © 2008 - 2019
Overnemen van foto's of (gedeelten uit) teksten zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van Sterrennieuws is strafbaar. Contacteer ons voor verdere informatie.

Bent u van mening dat u de rechten bezit op materiaal dat gebruikt is op deze website, contacteer ons dan.
Startpagina
Nieuwsoverzicht
Foto's
Over Sterrennieuws
Sterrenmail ontvangen Contacteer ons
RSS Nieuws
Twitter
Flickr
Facebook